Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenković: Temelji su tu, put do eura trajat će nekoliko godina!

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade kako su dosadašnji politički i ekonomski temelji uvođenja eura dobro pripremljeni te da će put do njegova uvođenja trajati nekoliko godina.

Podsjetio je da je ovaj tjedan na sastanku euroskupine prihvaćeno pismo namjere Vlade i Hrvatske narodne banke za ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II, na kojem se, kako je rekao, radilo prilično dugo, analitično i pažljivo.

- Spremali smo svaki detalj, šest područja, 19 mjera koje će nadležni resori ispuniti u godini koja je pred nama. To su vrlo realno postavljeni ciljevi koji će se realizirati i tu obavezu su preuzeli svi ministri kojih se to tiče kao kao i dio obveza koji se tiče Hrvatske narodne banke, rekao je Plenković.

- Budući da smo diplomatski i politički to pripremili jako dobro (...) obradovala nas je ova vijest, jer je na tragu naše politike provođenja strategije za uvođenje eura, kazao je Plenković. 

Dodao je da će aktivnosti na uvođenju eura trajati sljedećih nekoliko godina i da će i dalje sve biti temeljito pripremljeno, u interesu hrvatskoga gospodarstva i građana. 

Dotaknuo se i najnovijih projekcija rasta BDP-a Europske komisije rekavši da je to potvrda kako Vlada nastavlja s dobrim postignućima. U tom je kontekstu spomenuo  izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, nepostojanje  prekomjernih makroekonomskih neravnoteža kao i povratak investicijskog rejtinga na kreditnu razinu te smanjivanje javnoga duga.

- Da smo na tom tragu potvrđuju i ljetne projekcije rasta s kojima je jučer izašla Europska komisija. Hrvatska je među tri zemlje sa najvećom pozitivnom korekcijom - proljetna projekcija rasta je 2,6, a od jučer je 3,1 posto, što je ohrabrujuće, rekao je Plenković.

- Vidjet ćemo za koji mjesec kakvi će biti podaci za drugi kvartal ove godine. No, u svakom slučaju dijelimo deveto i deseto mjesto od svih članica Unije kada je riječ o stopi gospodarskoga rasta sukladno projekcijama EK-a i to je jako dobro, dodao je.

(mz)

Komentari (3)
  • Temelji su tu odavno. Ne samo temelji nego i cijele vile. I od Kuščevića i od Marića i od Tolušića. Kao potvrda da smo spremni dokaz je i novi Mercedes u dvorištu Žalac. A Mercedes proizvode Njemci. Koji su žrtvovali marku za euro. Zato našim ministrima i vladi nije žao žrtvovati niti jedan pašnjak, livadu ni prvi red do mora da bi udarili temelje za euro.

    11. 7. 2019,   11:53
  • Temelji su bili tu 1991 godine!! Sada je rujina od države, na kojoj se fotkaju i narodu lažu u lice razni banditi, desperadosi,.., iz ZO. Gdje ste branitelji da ovog anemičnog borca prosvijetlite, nije na mjestu da lupa gluposti!!

    11. 7. 2019,   12:52
  • Ne mijenjati kunu! Uvesti euro kao sredstvo plaćanja, ali ne mijenjati hrvatsku kunu!

    11. 7. 2019,   12:25