Obavijesti

News

Komentari 67

Plenković: Vidjet ćemo što će reći Izraelci, onda tek odlučiti

Plenković: Vidjet ćemo što će reći Izraelci, onda tek odlučiti
1

Mi imamo tu sve konce u svojim rukama, što se tiče naših odluka. Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a to je nešto drugo, rekao je premijer Andrej Plenković

VIDEO

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu kako će prvo vidjeti što će o nabavi izraelskih F-16 Barak aviona na sutrašnjem sastanku reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane te će se nakon toga donositi odgovarajuće odluke.

Pokretanje videa...

01:18

"Prvo ćemo sutra vidjeti što će nam kazati predstavnici izraelskog Ministarstva obrane, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke", rekao je Plenković upitan hoće li se ići u novi natječaj za nabavku borbenih aviona. Ponovio je kako je Hrvatska donijela odluku o odabiru aviona od postojeće četiri ponude od kojih je izraelska ponuda bila najbolja.

'Nije još gotovo, možda Izraelci donesu čak i američku dozvolu'
'Nije još gotovo, možda Izraelci  donesu čak i američku dozvolu'

Istaknuo je da će, ako izraelska strana nije u stanju ispuniti ono što je obećala, Hrvatska poništiti tu odluku o odabiru.

Plenković smatra kako je pravno stvar jasna i nikakva šteta nije nastala. "Mi imamo tu sve konce u svojim rukama, što se tiče naših odluka. Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a to je nešto drugo", kazao je  novinarima prije komemoracije za nedavno umrlog glumca Ivu Gregurevića. 

Rekao je kako na sutrašnjem sastanku želi jasno znati zbog čega je nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada smo slali posebne delegacije u Izrael i SAD, dovedeno u pitanje desetak mjeseci kasnije.

'Posao je propao jer smo F-16 nudili i Rumunjima i Bugarima'
'Posao je propao jer smo F-16 nudili i Rumunjima i Bugarima'

Naglasio je kako je cijeli proces bio transparentan te su tražene provjere svih informacija više puta, a odluka je donesena na osnovu tadašnjih poznatih informacija. "Neke informacije koje su se pojavile u zadnje vrijeme u tom trenutku nisu bile poznate", kazao je.

Plenković je rekao da i dalje postoji strateško opredjeljenje da se zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva, a stvar je tehnologije odabira i onoga što je financijski priuštivo.              

Upitan za komentar izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da hrvatska nema lidera kakav je on te vidi li takvog lidera u svojoj vladi, Plenković je kratko odgovorio - to je narod već odlučio. Istaknuo je kako imaju parlamentarnu većinu koja je stabilna te je uvjerljivo doneseno sve što je bilo važno za RH, hrvatsku politiku, zakone i proračun. 

Nemamo nikakav 'non paper' o zabrani prodaje izraelskih F-16
Nemamo nikakav 'non paper' o zabrani prodaje izraelskih F-16

Na pitanje jesu li Bandiću vrata otvorena ako poželi sudjelovati u vladi, premijer je odgovorio kako to nikada nije bila tema, što je rekao i sam Bandić. Negirao je i da će to biti tema koalicijskog sastanka, već će se na njemu razgovarati o pripremi sjednice Hrvatskog sabora, Aktualnom prijepodnevu i drugim temama. 

Plenković je, upitan o slučaju Ivana Đakića, sina saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića, ponovio da su vlada i HDZ osudili takvo ponašanje, a nadležne institucije su pokrenule odgovarajuće aktivnosti i postupke. Također, naveo je, Đakić je i istupio iz stranke.

Časnik koji je odlučivao o F-16: 'Vjerujem u Boga, ne u papire'
Časnik koji je odlučivao o F-16: 'Vjerujem u Boga, ne u papire'

"To osobno osuđujem i kao predsjednik vlade i stranke. Mislim i da je to krajnje neprimjereno", kazao je. Što se tiče zakonskog okvira, najavio je, od će biti u planu zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu. Naveo je i da je Đakićevo postupanje kažnjivo i prema sadašnjim zakonima.                 

Na pitanje kako komentira "izmijenjeni smjer predsjednice Republike", odgovorio je kako je Kolinda Grabar-Kitarović u zadnjoj godini svog mandata te želi da ona svoju ulogu, u okviru ustavnih ovlasti, obavlja kvalitetno te da doprinos funkcioniranju institucija te gospodarskom i i socijalnom napretku svih hrvatskih građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa