Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi ministar uprave: Premijer predložio Ivana Malenicu (34)

None Foto: Veleučilište u Šibeniku

Malenica je rođen 21.srpnja 1985. u Šibeniku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na pravnom fakultetu u Splitu diplomirao (2008.), Student na poslijediplomskom doktorskom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu

- Nijedna špekulacija nije pogodila tko je novi ministar uprave. Odlučio sam predložiti Ivana Malenicu, to je dekan Veleučilišta u Šibeniku. Mlad čovjek, pravnik, razumije se u poslove uprave, rekao je premijer Plenković pred zgradom Vlade i dodao:

- On je odličan izbor i zbog svega onoga što sam najavio, a to je osvježenje. Idućih dana obavljat ćemo konzultacije i kad procijenimo da je pravi trenutak predložit ćemo nova imena Saboru.

Stručnjak u javnoj upravi i ustavnom pravu

Malenica je rođen 21.srpnja 1985. u Šibeniku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na pravnom fakultetu u Splitu diplomirao (2008.), Student na poslijediplomskom doktorskom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu na smjeru Javno pravo i uprava (2013.-)

Zaposlio se na Veleučilištu u Šibeniku 2009. godine. godine, najprije kao asistent (2009.), a zatim kao predavač (2013.) za kolegij Upravno pravo i Upravno procesno pravo te viši predavač (2016.) na istim kolegijima. Dužnost dekana Veleučilišta u Šibeniku obnaša od listopada 2017. godine.

Stručni interesi obuhvaćaju javnu upravu i upravno pravo. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova u zbornicima s međunarodnom recenzijom te sudjelovao na više desetaka međunarodnih znanstveno stručnih konferencija. Koautor je udžbenika Novo hrvatsko radno pravo – ogledi iz radnog prava i pravne prakse (2013.-. 2016.). Član je i Savjeta za razvoj javne uprave i predsjednik HDZ-ova Odbora za upravu.

'Samo da to nije kozmetička promjena'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Voditelj katedre upravne znanosti Pravnog fakulteta u Zagrebu, profesor Ivan Koprić kaže da novopredloženog ministra uprave djelomično poznaje jer je vodio doktorski studij javnog prava i uprave kada ga je Malenica upisao. Čini mu se kao samozatajna osoba.

- Vjerujem da će imati više sluha za stručna mišljenja od svog prethodnika i da neće gurati loša rješenja u obliku koja su predložena od zakona o sustavu državne uprave, pa do zakona o ustanovama kojima bi one bile pretvorene u profitne institucije što nema nigdje u svijetu. U zadnje tri pol godine je malo toga napravljeno u sustavu državne uprave i čini mi se da bi na mjestu ministra sada trebao doći netko afirmiraniji, čovjek buldožer kako bi stvari napokon pogurao. Ali s druge strane je to mlad, pristojan i pošten čovjek pa ćemo vidjeti u kojem pravcu će mu krenuti mandat – kaže profesor Koprić.

Koprić kaže da nije primijetio njegove javne istupe o bilo kojoj temi javne uprave iako je vodio stranački odbor HDZ-a koji je za to zadužen.

- To bi značilo da se slaže sa svojim prethodnikom. Nadam se da nije tako – kaže profesor.

Koprić kaže da to što Malenica dolazi iz šibenskog HDZ-a koji vodi župan Goran Pauk, a koji je i predsjednik Zajednice županija vrlo vjerojatno znači da niti ovaj mladi ministar neće ići na promjenu teritorijalnog ustroja, nego će i dalje, kao Pauk i Kuščević ići na jačanje županija.

- A to je promašen smjer – kaže Koprić.

Malenica se kaže, pod hitno, mora uhvatiti i u koštac s ogromnim problemom da smo na dnu po povlačenju europskog novca za poboljšanje javne uprave, pa nam čak prijeti i opasnost da nam sredstva budu oduzeta. U svakom slučaju, boji se da će Malenica imati premalo vremena do kraja mandata, pa se boji da je promjena samo kozmetička.

- Samo da sve ne završi sa kozmetičkom promjenom u kojoj će Vlada ponuditi mladu i neopterećenu osobu, a u biti će s novim licem nastaviti voditi istu lošu politiku u javnoj upravi kao i njegov prethodnik - zaključuje Koprić. 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

O Malenici se u petak neće glasovati

O novom ministru na sutrašnjoj sjednici Sabora neće se glasovati već će se to riješiti u paketu s drugim predloženim ministrima u sklopu najavljene rekonstrukcije Vlade.

Sjednica kluba HDZ-a u Saboru na rasporedu je sutra u 8.30. Na nju dolazi i premijer Plenković.

Komentari (159)
  • Vic: Umro Plenki i dolazi na vrata zagrobnog života. Na vratima ga dočekuje andjel Gabriel. "Plenki, u zagrobnom životu vlada demokracija....imamo samo dvije etaže.....pakao i raj. Hoćeš pogledati prije izbora" "Daaaaa" kaže Plenki Gabrijel mu pokaže prvi kat ...gdje su uglavnom političari..."Plenki, ovo ti je pakao...u paklu nije kao prije. Kako vidiš ...igraju golf, surfaju na valovima....zavode misice....na plažama su po cijeli dan....ma eto...samo uživaju". Plenki: " Kad je ovdje tako....kako je tek u raju...mogu pogledat raj, prije nego se odlučim?" Gabrijel: "Može, naravno...k'o u svakoj demokraciji....ti odlučuješ. Idemo kat više." Kad su stigli gore, sve isto...igraju golf....sufaju na valovim...mlade piplice svuda okolo....na plažama izležavanje cijeli dan. Plenki: "Pa sve je isto... gdje je razlika?" Gabrijel:"U raju moraš sam sebi pripremiti doručak." Plenki: "Onda idemo doli...u pakao.....ma 'ko će pored ovoliko uživancije još sebi pravit doručak". Kad su stigli doli, vrata se otvoriše....dvije ogromne ruke ga uvukoše u pakao, a kad tamo....svi do pojasa u govnima....i rukama pune kese i ponovo ih prosipaju. Do pasa u govnima Plenki, očajnički, plačnim glasom pita: " Što je ovo? Gdje golf?...ženske?...plaža?" Gabrijel:"Eeeeee.....prije izbora....nije isto i nakon izbora"..

    11. 7. 2019,   19:28
  • Bolje da uzmu nekog starog koji se nakro, ovaj dok kupi vile i stanove, naj....i smo.

    11. 7. 2019,   20:00
  • Da ima i 14 godina, dočim je član zločinačke veleizdajničke grupacije, nemre bit pošten jer oni takove ne primaju u članstvo...

    11. 7. 2019,   20:24