Obavijesti

News

Komentari 3

Plenković žrtvovao Kuščevića kako bi spasio sebe, kaže Bauk

Plenković žrtvovao Kuščevića kako bi spasio sebe, kaže Bauk
1

Arsen Bauk je ocijenio da je premijer odlučio žrtvovati ministra Lovru Kuščevića kako bi spasio sebe, a njegov stranački kolega Jovanović naglasio je kako je povratak Kuščevića u Sabor strašna poruka.

VIDEO

- Što se tiče Kuščevićeve ostavke, rekao bih da je premijer Plenković odlučio žrtvovati ministra da bi spasio sebe. Ostavka je bila očekivana, svi događaji oko ministra bacili su u fokus borbu protiv korupcije, antikorupcijske mjere i strategiju, i u tom smislu ćemo već na jesen ići s određenim inicijativama, izjavio je Bauk nakon sjednice Kluba SDP-a.

Upitan misli li da u slučaju Kuščević ima posla i za institucije kaznenog progona, Bauk je kazao da to nije rekao, dodavši da su u svom zahtjevu za njegov opoziv jasno rekli da ne žele utvrđivati ni kaznenu ni prekršajnu odgovornost, a niti eventualnu odgovornost po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa nego je naglasak bio na političkoj odgovornosti. "Kao što vidite, i dio vladajuće većine, a na kraju i ministar i premijer ocijenili su da je razina političke odgovornosti tolika da sve što se govorilo kontra našeg prijedloga je neobranjivo i takav su potez povukli", rekao je Bauk.

'Oko sokolovo' na Gorana Marića

Najavio je i da će sada pomnije pratiti situaciju oko ministra državne imovine Gorana Marića, ali da još nisu odlučili ići u opoziv, no, žele da se i to raščlani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo je bio sedmi opoziv u dva mandata HDZ-ovih vlada. Četvero od njih za koje je zatražen opoziv su bivši, a tri nisu, tako da ćemo u ovom trenutku uključiti 'oko sokolovo' što se tiče ministra Gorana Marića, kazao je Bauk.

S obzirom na to da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Twitteru, povodom slučaja Kuščević, zapitao 'gdje je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić', Bauk je kazao da se on to i mnogi drugi pitaju već dulje vrijeme te da se nada da će im državni odvjetnik odgovoriti.

Na pitanje je li vrijeme da zatraže opoziv premijera Plenkovića s obzirom na to da su morali otići ministri koje je osobno birao, Bauk je odgovorio da tu poslovničku formu još nisu odlučili koristiti.

- Ako govorimo o radu Vlade i premijera postoji mogućnost interpelacije u kojoj se predlažu neki zaključci. U ovom slučaju, razina političke odgovornosti je bila tolika da bismo bili neodgovorni kao opozicija da nismo primijenili institut opoziva. Hoće li i u sljedećim slučajevima doći do tolike razine političke odgovornosti, ocijenit ćemo, uključili smo 'oko sokolovo' i posebno pratimo, kazao je Bauk.

Jovanović: Kuščevićev povratak šamar povjerenju građana u politiku

Željko Jovanović, kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća, dodao je da je "povratak Kuščevića u Sabor strašna poruka".

- Dakle, on više ne može biti ministar hrvatske Vlade, ali može biti i dalje saborski zastupnik. Smatra li Plenković da će njegov politički tajnik, majstor muljanja sada moći sjediti u Hrvatskom saboru i predstavljati i dalje hrvatske građane? To nije dobro, poručio je Jovanović.

Naglasio je da je Kuščevićev povratak u Sabor još jedan šamar povjerenju građana u politiku i političare.

SDP će, kazao je, kroz antikorupcijsku politiku, koju će snažno promovirati, pokazati građanima da nisu svi političari isti i da korupciji nema mjesta u hrvatskoj politici. „HDZ trenutačno potpuno izgubljen u okovima sukoba interesa vuče Hrvatsku na korupcijsko dno“, zaključio je Jovanović.

Jovanović i Saša Đujić, izvijestio je još Bauk, izabrani su za nove potpredsjednike Kluba zastupnika SDP-a.

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1