Obavijesti

News

Komentari 51

'Plenkovićeva vlada u ovoj krizi samo štiti interese banaka'

'Plenkovićeva vlada u ovoj krizi samo štiti interese banaka'
1

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić obrušio se u petak u Saboru na premijera Andreja Plenkovića i Vladu jer su odbili sve SDP-ove prijedloge mjera pomoći ugroženim građanima u ovoj korona krizi

VIDEO

Nejvjerojatno je da Vlada odbila naše prijedloge Zakona koji pomažu socijalno ugroženima, umirovljencima, nezaposlenima, radnicima na prvoj crti borbe protiv korone, poručio je u petak predsjednik SDP-a Davor Bernardić uoči glasanja u Saboru. 

Naveo je što je SDP sve predložio, a Vlada je odbila.  

- Odbili ste povećanje naknade radnicima u samoizolaciji, plaćeni dopust za jednog roditelja koji je doma s djetetom, stimulaciju za ljekarnike, trgovace. vozače, zaštiitare, one u logistici... Isplatu 75 posto plaće za radnike u tvrtkama koje su pogođene ovom krizom, suspenziju zatezne kamate, da dužnosnci rade za mininlmac i solidariziraju se tako s građanima. Odbili ste nula posto PDV-a na dostavu hrane u ovim teškim vremenima, a posebno nas žalosti što ste odbili moratorij na kredite od godinu dana - poručio je pa se obrušio na HDZ, premijera Andreja Plenkovića i banke.  

- To je samo dokaz da ova Plenkovićeva vlada štiti interese banaka i podržava ekstra profit banaka na tuđoj nesreći u ovim teškim vremenima. Neprihvatljivo je da pojedine banke nude odgodu kredita uz plaćanje kamate i dodatnih troškova. Vlada nije donijela ni jednu mjeru pomoći umirovljenicima, stalnim sezoncima, korisnicima socijalne pomoći - poručio je dodavši kako će SDP uvijek stati u zaštiti egzistencijalno najugroženijih građana. 

I predsjednik Suverenista Hrvoje Zekanović traži moratorij na kredite od godinu dana.

- Nije prihvatljivo danas da ljudi pod istim uvjetima plaćaju kredite kao i prije krize - istaknuo je naglasivši kako se osim sa zdravstvenom suočavamo i s gospodarskom krizom negviđenih razmjera.  

- Prema Financial Timesu Hrvatska će biti najpogođenija ovom krizom. Prema guverneru HNB-a i ministru Mariću imamo najveći pad naplate PDV-a u EU. Ako se hitno ne napravi rošada na čelu Stožera i ne zamijenimo Božinovića s Marićem ili Horvatom, Hrvatska će i dalje pokušavati ovu krizu rješavati policijskim metodama - rekao je Zekanović.

I Božo Petrov, predsjednik Mosta, izrazio je nezadovoljstvo što Vlada nije uzela u obzir ni njihove prijedloge pomoći u ovoj korona krizi.  

- Most je prije mjesec dana dao prijedlog Zakona o obustavi ovrha na novčanim sredstvima i da se to donese prije Uskrsa kako bi svi imali miran Uskrs, niste uzeli to u obzir. Ponudili ste polovično rješenje o moratoriju na kredite kojim se ne rješava ništa - istaknuo je poručivši vladajućima kako bi im trebao biti važniji interes naroda, a ne banaka. 

- Ja neću kao Milanović moliti banke, ja želim da Sabor kao najviše zakonodavno tijelo donese Zakon i pokaže da je ovo zemlja  građana, a ne banaka - poručio je. 

Damjan Vucelić iz Živog zida upozorio je kako Vlada protuzakonito forsira kršenje temeljnih ljudskih prava.  

- Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ograničavate temeljna prava slobode kretanja. Koja je iduća sloboda koju ćete nam uzeti protuzakonito? Tak zakon se obavezno mora donijeti dvotrećinskom većinom glasova u Sabora, a mi odbijamo sudjelovati u kršenju Ustava - poručio je.  

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je kako je korona kriza promijenila sve, osim da Vlada i dalje odbija oporbene prijedloge zakona i amandmane. 

HDZ-ov Branko Bačić naglasio je kako su Stožer i Vlada donijeli niz mjera u svrhu zaštite zdravlja građana, ali i gospodarstva po kojima se Hrvatska svrstala u sam vrh europskih zemalja, ali i svijeta, po uspješnosti.

- Hrvatska se u ovoj krizi, za razliku od nekih drugih, pokazala kao izrazito funkcionalna država - poručio je. 

Podsjetio je i što je Vlada učinila u dosadašnjem mandatu. 

- U protekle tri i pol godine Vlada je povećala prosječnu plaću za 800 kuna, minalnu za 100 eura, povećala plaće u javnim službama za 18 posto, unatoč ovoj krizi povećala je i rodiljne i roditeljske nakande za 100 posto - rekao je. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu