Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Plenkoviću, i Karamarko je morao otići zbog Povjerenstva'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Napominju da je Karamarko morao dati ostavku upravo zbog odluke Povjerenstva, nakon što je utvrđeno da je u sukobu interesa jer se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om...

Iz udruge GONG u srijedu su prozvali premijera Andreja Plenkovića da "opasno relativizira" odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju ministra financija Zdravka Marića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić u slučaju Agrokor, podsjećajući da je i njegov prethodnik na čelu HDZ-a Tomislav Karamarko morao odstupiti zbog odluke Povjerenstva da je bio u sukobu interesa.

"Premijer Plenković opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost. Prijezir koji iskazuje prema instituciji Povjerenstva nije bio primjetan kod njega prije nego je HDZ preuzeo od Tomislava Karamarka", priopćili su iz GONG-a.

Napominju da je Karamarko morao dati ostavku upravo zbog odluke Povjerenstva, nakon što je utvrđeno da je u sukobu interesa jer se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om oko Ine, prešutivši da je tvrtka u vlasništvu njegove supruge poslovala s lobistom MOL-a.

 "Nije mu bila propisana novčana kazna, ali je utvrđen sukob interesa, a jedan od krimena bio je upravo ovaj koji je sada utvrđen u slučaju dužnosnika Marić i Dalić - povreda načela djelovanja", ističu u GONG-u i podsjećaju na Plenkovićevu izjavu u slučaju Karamarko, kada je kao europarlamentarac poručio da "stranka ne smije biti talac sudbine bilo kojeg svoga člana". 

Premijerovo ponašanje urušava povjerenje građana u institucije 

Izražavaju zabrinutost zbog ponašanja premijera koji, kažu, urušava povjerenje građana u institucije jer se korupcija suzbija izgradnjom dobrih institucija, osiguranjem resursa za njihovo funkcioniranje, te integritetom dužnosnika uz maksimalno uključivanje javnosti u te procese.

 Navode i Plenkovićevu poruku, nakon odluke Povjerenstva da su Marić i Dalić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti, kako je njegov osobni stav da nisu povrijeđena načela javnoga djelovanja.

I to, tvrde u GONG-u, unatoč tomu što su se njih dvoje ogriješili o članak Zakona o sprečavanju sukoba interesa u kojem su pobrojana načela koja bi morala biti ključna za svakog dužnosnika, a to je da postupaju časno i odgovorno, čuvajući integritet i povjerenje građana.

Država je talac interesne skupine koja će pogaziti sva demokratska načela da izbjegne izbore

"Krimen koji sada Plenković, njegovi ministri i politički prebjezi koji tvore vladajuću koaliciju pokušavaju minimizirati pokazuje da je država talac jedne interesne skupine, koja će pogaziti sva demokratska načela ne bi li izbjegla izbore", naglašavaju u priopćenju.

Kakvu je klimu i uvjete za rad neovisnih institucija stvorio premijer govori, dodaju u GONG-u, i činjenica da je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković u medijima vrlo otvoreno najavila mogućnost njene i smjene njezinih suradnika.

Plenković bi trebao odgovarati pred Povjerenstvom

"Duboko kompromitirani proces donošenja lex Agrokora, koji je konačno priznala i jedna hrvatska institucija, nadamo se da je tek početak raspleta. Pred istim bi Povjerenstvom trebao odgovarati Plenković", ističu u toj udruzi.

Podsjećaju da su još u kolovozu tražili odgovornost premijera nakon što su u javnost iscurili iskazi Martine Dalić zbog, kako navode, lažnih očitovanja više dužnosnika, pa i samog premijera pred hrvatskim institucijama na temu potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog "okupacije državnih institucija od strane privatne interesne skupine".

Komentari (39)
  • Koji GONG onaj u kojem je stolovao Zelić ,zna se čija je to pdružnica.

    5. 12. 2018,   13:26
  • Očito je da se Povjerenstvo mora ukinuti. U njemu je problem.

    5. 12. 2018,   12:42
  • GONGU, Karamarko prvo uopće nije otišao već je zbog izdaje sekte MOST sam zatražio ostavku premijera Oreškovića misleći da će sastaviti novu parlamentarnu većinu. Ovaj put koalicijski partneri nisu panjevi već odgovorni političari koji se neće obazirati na ovu balegu od odluke povjerenstva. Treba se brinuti za narod i državu a ne se obazirati na lajanje šačice bitangi i neradnika.

    5. 12. 2018,   13:40