Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenković kaže da ima potpise, a u Mostu su proglasili šutnju...

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Imat ćemo više nego dovoljan broj potpisa, to je sasvim izvjesno, rekao je Plenković, ali poručuje kako mu je prioritet Vlada s Mostom. Most je, pak, odlučio šutjeti do daljnjega

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da imaju dovoljno potpisa potpore njemu za mandatara. 

- Imat ćemo više nego dovoljan broj potpisa, to je sasvim izvjesno. No, moj je prioritet i stav Nacionalnog vijeća HDZ-a je bio da stvaramo Vladu u partnerstvu s Mostom i uz potporu nacionalnih manjina. Svi ostali su dobrodošli - kazao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a. 

Smatra kako su potpisi niza saborskih zastupnika i stranaka signal njihova dobrog osjećaja da je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebna stabilna parlamentarna većina i Vlada.  

- Cijenim sve one koji su u tom smislu spremni dati potporu uoči odlaska na konzultacije kod predsjednice Republike - poručio je. 

Plenković nije konkretno odgovorio na pitanje jesu li Mostu ponudili rotirajuće mjesto predsjednika Sabora. Rekao je kako će prvo Mostu prepustiti da prijedlog koji je bio na stolu prvo razmotre u okviru njihova Nacionalnog vijeća. Najavio je i da će Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće sutra izvijestiti o pregovorima i nakon toga dogovoriti paket

Upitan je li HDZ spreman, i po cijenu prekida pregovora s Mostom, ne odustati od mjesta čelnika Sabora, odgovorio je da uopće nema takve napetosti.  Drži kako u pregovorima s Mostom uopće nisu u situaciji koja bi bila neka tenzija i koja bi dovela do nečega što ne bi bio dogovor.  Danas se u HDZ-u nastavljaju pojedinačni pregovori s predstavnicima nacionalnih manjina. 

S druge strane, Most je potvrdio da će Nacionalno vijeće održati telefonsku sjednicu, ali su odlučili proglasiti 'šutnju prema medijima do daljnjega'.

- Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista imat će telefonsku sjednicu o temi daljnjeg tijeka pregovora s Hrvatskom demokratskom zajednicom i eventualnog sastavljanja nove Vlade Republike Hrvatske. Izjava za medije do daljnjega neće biti. O svakoj promjeni bit ćete pravovremeno obavješteni - stoji u kratkom priopćenju Mosta.

Očekuje se kako će se Petrov i Plenković susresti u petak.

Komentari (161)
  • Neče Božo u oporbo osladila muse vlast ,a i obila mu se ucjena o glavu !!

    6. 10. 2016,   12:16
  • Nadam se da ce u Mostu prevladati razum, da mogu dobiti onoliko koliko vrijedi njihovih 13 mandata, ipak je ineres Hrvatske prije interesa Mosta i Petrova.

    6. 10. 2016,   12:46
  • Plenki legenda.

    6. 10. 2016,   13:18