Obavijesti

News

Komentari 101

Plenkoviću, ne boj se, ne želim te rušiti i postati šefica HDZ-a

Plenkoviću, ne boj se, ne želim te rušiti i postati šefica HDZ-a
3

Na relaciji Markov trg - Pantovčak nižu se sukobi, od Istanbulske konvencije do Marakeške deklaracije. A sve to, kažu izvori Expressa, zbog trona u stranci...

VIDEO

Nakon što je između Pantovčaka i Markova trga izbio još jedan sukob (onaj zbog sudjelovanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na međunarodnoj konferenciji o migracijama u prosincu u Marrakechu), počelo se u političkim kuloarima intenzivno govoriti kako predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović mnogi nezadovoljni članovi stranke nagovaraju da preuzme HDZ.

Odnosno, traže da barem ozbiljno počne razmišljati o tome. Objavljuje to novi Express.

'Uslijed marakeške avanture, izgubila je četvrtinu pristaša'
'Uslijed marakeške avanture, izgubila je četvrtinu pristaša'

Plenković je sad moćan

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, u razgovoru s nekoliko visokopozicioniranih članova stranke, Expressu je rečeno da, iako premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković trenutačno djeluje jako i moćno te se nitko ne usuđuje javno ga kritizirati, puno je, upozoravaju, onih (pa čak i u predsjedništvu stranke) koji bi na njegovu mjestu željeli vidjeti nekog drugog vođu najveće stranke u zemlji.

Oni to, kaže nam jedan HDZ-ovac, neće otvoreno reći, što iz straha, što iz čistog pragmatizma, ali će u uskom, provjerenom krugu zagovarati ideju da je HDZ-u potreban novi lider. Navodno ta grupa nezadovoljnih Plenkoviću daje šansu do europskih izbora.

Iako je na prvu vrlo nejasno kako bi se ti nezadovoljni HDZ-ovci riješili Plenkovića i postavili novoga vođu, odnosno koji su to mehanizmi koji bi omogućili smjenu, Expressu je rečeno da ništa nije nemoguće. Samo je potrebno ugrabiti pravi trenutak, odnosno iskoristiti prvi promašaj Andreja Plenkovića.


Operacija destabilizacije

- Nikad HDZ nije rušio svoje šefove dok su bili na vlasti. Njima ne pada glava dok god osiguravaju mnogima da ugodno žive, ali čim ne dobiju jedne od prvih izbora (bili to lokalni, europski ili predsjednički, da ne govorim o parlamentarnima), više nisu nedodirljivi. Tad počinje njihovo rušenje. To je taj princip. Zato se Plenković zaista treba dobro pripremiti za europske izbore ako ne želi da oni budu njegov put prema dolje. Naime, ako bi osvojio samo jedan mandat manje nego Tomislav Karamarko 2013. godine, Plenković će imati problema. Tad počinje operacija destabilizacije - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Ako HDZ na čelu s Plenkovićem osvoji manje mandata nego 2013., bit će dovoljno da se u stranci pokrene njegovo rušenje, pogotovo jer se u stranci na izbore za Europski parlament gleda kao isključivo Plenkovićevu utakmicu. 


Svađa predsjednice i Plenkija: Plenkoviću, HDZ je tvoj. Zasad
Svađa predsjednice i Plenkija: Plenkoviću, HDZ je tvoj. Zasad

- I tad se pojavljuje predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je rekla da će se o kandidaturi za drugi predsjednički mandat izjasniti tek nakon europskih izbora na proljeće. Zar to nije znakovito - pita se naš sugovornik, koji se već nagledao rušenja šefova u HDZ-u. Zato smatra da Plenković, ako želi ostati predsjednik, mora stranku ozbiljno pripremiti za europske izbore.

Nije tajna da desno krilo HDZ-a nikako ne može prihvatiti građanski umjerenog Plenkovića za šefa stranke te im je po svemu puno bliža Kolinda Grabar Kitarović. Stoga bi oni, kaže nam sugovornik, sigurno stali uz nju, baš kao i svi glasači Milijana Brkića ili Zlatka Hasanbegovića koji su 2016. godine u II. izbornoj jedinci zajedno osvojili više od 20.000 glasova. A ako bi se Grabar Kitarović odlučila za preuzimanje HDZ-a, u tome bi dobila podršku i izvan HDZ-a, što uključuje Zlatka Hasanbegovića, Brunu Esih, Željku Markić, članove Mosta, pa čak i Živog zida, što joj otvara mogućnost stvaranja velike desne koalicije na parlamentarnim izborima.

Dobila bi veliku potporu

Dado Milinović, koji je nedavno izbačen iz HDZ-a, pa treba imati na umu da njegova snaga u stranci više nije kao nekad, u emisiji Bujica je rekao kako bi on podržao Kolindu kao novu šeficu stranke.

Zagreb: Predsjednica na obilje??avanju 40. obljetnice djelovanja Autokluba Siget

- Vjerujte mi, dobila bi ona veliku potporu unutar i izvan stranke - kaže nam naš sugovornik iz HDZ-a.

No što o svemu tome misli predsjednica? Ona je za Express kratko poručila: 'U ovom trenutku ne razmišljam o preuzimanju HDZ-a, nego sam koncentrirana da predsjednički mandat privedem kraju'.

Svu energiju, kaže nam sugovornik blizak predsjednici, ulaže u to da mandat privede kraju i da završi započeto.

- Predsjednica još nije javno rekla ni hoće li ići u utrku za drugi mandat, a kamoli da se sad bavi zakulisnim igrama i zavjerama da preuzme stranku. Zaista sad ne razmišlja o kandidaturi za predsjednicu HDZ-a. Želi suradnju, a ne sukobe s premijerom - kaže sugovornik. Bila bi sretna s boljom komunikacijom dva brda.

Kolinda odgovorila ministrici: 'Je l' vam izgledam nervozno?'
Kolinda odgovorila ministrici: 'Je l' vam izgledam nervozno?'

Savjetnici kamen spoticanja

- Zaboljelo ju je što je i za sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji o migracijama u Marrakechu 10. i 11. prosinca nije postignut dogovor Pantovčaka i Markova trga. Rekla je da je bolje da na konferenciju otiđe netko od ministara, najbolje ministar Davor Božinović, upravo zbog problematike na konferenciji, s kojom je on dobro upoznat. A onda je najednom objavljeno predsjedničino pismo glavnom tajniku UN-a. To je nezabilježen presedan u diplomatskoj i državnoj praksi.

Navodno u svemu prste ima i predsjedničin savjetnik Mate Granić, koji je blizak premijeru. Morate znati da nisu samo predsjedničini savjetnici, Vlado Galić i Mate Radeljić, kamen spoticanja između dva brda, nego i Mate Granić - kaže nam bliski suradnik predsjednice.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.