Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Plitvička jezera su devastirali političari, tajkuni i apartmani'

None Foto: Robert Anic/ Davor Puklavec/PIXSELL

Ako se nastavi ovakvo stanje Plitvička jezera će nestati, a to neće biti sramota samo Ličke i Karlovačke županije nego cijele Hrvatske, ali i svijeta, izjavio je Sinčić

Stanje u Nacionalnom parku Plitvička jezera izrazito je loše, neodrživo i nastavi li se divlja gradnja i ispuštanje otpadnih voda, prirodni biser koji je pod zaštitom UNESCO-a nestat će i pretvorit će se u močvaru, upozorili su zastupnici Živog zida.

Kako bi se zaustavila devastacija Plitvičkih jezera u saborsku proceduru uputili su izmjene Prostornog plana koji zabranjuje gradnju na lokacijama: Plitvica selo, Jezerce-Mukinje, Gornji Babin potok, Donji Babin potok i Ćuića Krčevina.

Ivan Vilibor Sinčić podsjetio je kako je devastacija nacionalnog parka počela usvajanjem prostornog plana 2014. godine od "strane SDP-a i uz kumovanje Milinovićevog HDZ-a". Upozorio je i da se odronio veliki komad sedre odmah kod Velikog slapa te zatražio da se njihov prijedlog izmjena Prostornog plana što prije raspravi u Saboru te da se ponude i druga rješenja za očuvanje ovog prirodnog bisera.  

- Ako se nastavi ovakvo stanje Plitvička jezera će nestati, a to neće biti sramota samo Ličke i Karlovačke županije nego cijele Hrvatske, ali i svijeta. Stanje na Plitvičkim jezerima je slika Hrvatske odnosno slika kako se zemljom upravlja. Ne učinimo li nešto to će biti ogroman poraz za državu, njezine institucije i narod. Dozvolimo li da izgubimo Plitvice onda se otvara prostor da izgubimo sve - upozorio je Sinčić

Branimir Bunjac koji je alarmirao javnost vezano za analizu vode na Plitvičkim jezerima naveo je kako je ubrzanu gradnju apartmanskih kompleksa u nacionalnom parku važno zaustaviti jer na tom području nije riješeno pitanje vodovoda ni kanalizacije

- Najbolji način da se Plitvička jezera zaštite jest da se ljudi u potpunosti maknu, osim zaposlenika NP i turista, iako je i turista previše - rekao je.

Napomenuo je da je sedra koja je stvorila Plitvička jezera nastajala tisućama godina dok zbog prostornog plana iz 2014. ta prirodna ljepota može nestati u roku par godina ili nekoliko desetljeća. 

- Sedra puca, pećine propadaju i ne treba veći dokaz da se radi o alarmantnoj situaciji. Analiza vode pokazala je da u njoj ima fekalija, deterdženata i pesticida što prijeti uništenjem sedrotvoraca, mikroorganizama koji stvaraju sedru, a bez kojih to područje postaje močvara - navodi Bunjac. 
Osim prostornog plana koji je omogućio devastaciju nacionalnog parka, Bunjac napominje kako je problem i politika koja odlučila podrediti Plitvice interesima nekoliko tajkuna

- Treba maknuti politiku iz Plitvičkih jezera i prepustiti upravljanje stručnjacima, maknuti tajkune i apartmane - poručio je Bunjac. 

Komentari (21)
  • Nekoliko desetaka metara kroz šumu, i stići ćete do vidikovca s kojega puca pogled na Veliki slap i predivna, zeleno-plava jezera dolje u dubini. Spokojna, tiha, neodoljiva ljepota te prirode, posve ravnodušne prema kolonama turista što mile duž njezinih staza, duboko će dojmiti svakog promatrača, usprkos buci ljudskih svađa oko toga prelijepog mjesta. A gore, kojih sto ili dvjesto metara iznad, rulaju bageri, dizalice dižu, kamioni dovoze, strojevi grme, beton lije... aj bok

    24. 1. 2018,   14:53
  • na devastaciju ovog prirodnog bisera vec mjesecima upozoravaju branitelji, cak su i sator podigli! e sad ocekujem salvu pohvala od dokazanih prijatelja "satorasa".

    24. 1. 2018,   15:21
  • U pravu je nikad nisam vidio veću pohlepu na vlasti Hrvatske, nekad mi je HDZ bio drag pa bog te svi ćemo krepati ljudima je samo stalo do novca a to što će sjebat buduće naraštaje boli ih ona stvar ŽZ u pravu.

    24. 1. 2018,   15:18