Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pljušte reakcije na incident: 'Srbija je to trebala spriječiti!'

Ovo je nešto što je nezamislivo. Niti jednog incidenta za vrijeme Vučićevog posjeta Hrvatskoj nije bilo. Niti jedna politička snaga ni zastupnicima ne bi palo na pamet ovo napraviti, smatra Nikola Grmoja

Prekid posjeta Hrvatske na incident, jedini je razuman potez, kazao je Nikola Grmoja (Most) komentirajući incident u Beogradu kada je, tijekom posjeta predsjednika Hrvatskog Sabora i izaslanstva Srbiji, vođa srpskih radikala i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj skinuo zastavu s koplja i gazio ju na tlu. 

- Ovo je nešto što je nezamislivo. Niti jednog incidenta za vrijeme Vučićevog posjeta Hrvatskoj nije bilo. Niti jedna politička snaga ni zastupnicima ne bi palo na pamet ovo napraviti, tako da je ovo opravdana reakcija našeg izaslanstva - smatra Grmoja. 

Na opasku da je ipak Miro Bulj imao "verbalnu razmiricu" na Markovom trgu sa srbijanskim predsjednikom, Grmoja je uzvratio da to nije bila razmirica nego pitanje. 

- Ovdje se radi o napadu na zastavu, obilježje koje predstavlja sve građane RH, na mjestu gdje se to nije smjelo biti. To su neusporedivo stvari - rekao je.

'To je Srbija trebala spriječiti'

Orsat Miljenić (SDP) kazao je kako je nedopustivo da se u službenom prostoru tako ponaša sa zastavom zemlje koja je gost, osobito da to radi zastupnik. 

- To Srbija nije smjela dopustiti, to je Srbija trebala spriječiti. Mi govorimo o osuđenom ratnom zločincu. Druga stvar je treba li mu davati više pozornosti - komentirao je Miljenić.

'Grubo nepoštivanje hrvatske države'

Branko Bačić (HDZ) podržava odluku hrvatskog izaslanstva da "nakon primitivnog čina Šešelja" prekine posjet Srbiji.

- Očekujem da vlasti Srbije primjereno reagiraju. Šešelj je problem Republike Srbije. Mi moramo nastaviti zajedno živjeti, ali ovim činom je iskazano grubo nepoštivanje hrvatske države - izjavio je Bačić. 

'Dno dna i sramota za Srbiju'

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak komentar je objavio na Facebooku. 

- Žao mi je što moram koristiti rječnik koji inače ne koristim, ali potez Vojislava Šešelja je dno dna i sramota za Srbiju. To ne da nije primjereno vremenu u kojem živimo, to nije normalno. Ovo nam isto tako mora biti pouka da se svi, kako u regiji, tako i Hrvatskoj moramo zapitati tko sve sudjeluje u političkom životu jedne zemlje - napisao je. 

 

Komentari (46)
  • Šešelj u stvari govori ono što Vučić i Nikolić misle, ali zbog EU službeno ne smiju reći. Vučić je nakon posjeta Hrvatskoj izigravao ogromnu žrtvu. Nekoliko legitimnih novinarskih pitanja o njegovim govorima 90-tih proglasio je skoro atentatom na njega. Volio bi vidjeti šta će sada službeno izjaviti nakon ovih Šešeljevih postupaka. I šta o tome misli Kolinda koja je u Hrvatskoj bila zabranila novinarima pitanja Vučiću o njegovim govorima.

    18. 4. 2018,   17:26
  • Hrvatska vlada treba povući našeg veleposlanika iz Srbije a srpskog veleposlanika protjerati do daljnjeg. Isto tako treba im uskratiti svaku potporu za ulazak u EU

    18. 4. 2018,   17:24
  • Što da sprijeće? Šešelj je glasnogovornik srpske politike prema Republici Hrvatskoj.

    18. 4. 2018,   17:48