Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

PNUSKOK ostaje samostalan, ali uskoro će imati novu adresu

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Otkad je ministar financija iznio u javnost svoju poreznu reformu, podigla se prašina zbog nakane da porezni USKOK, kojem je nužna samostalnost, utope u Poreznu upravu

Pitanje samostalnosti porezni Uskok, Vlada će osigurati novim prijedlogom Zakona o Poreznoj upravi.

Iza njih je sedam kaznenih prijava kojima više desetaka okrivljenika terete za milijardu kuna nanijete štete državi. Među njima je slučaj Blaža Petrovića i utaje od 15 milijuna kuna PDV-a, a u slučaju Mamića podignute su tri kaznene prijave “teške” 226 milijuna kuna. Otkad je ministar financija Zdravko Marić iznio u javnost svoju poreznu reformu, podigla se prašina zbog nakane da porezni USKOK, kojem je nužna samostalnost, utope u Poreznu upravu.

Pod pritiskom javnosti, doznajemo, Vlada mijenja ploču. Iako ostaje pritom da se ured preseli iz Ministarstva financija u Poreznu upravu, u novom prijedlogu Zakona o Poreznoj upravi prava i ovlasti ureda bit će, doznajemo iz pouzdanog izvora iz Vlade, posebno definirana.

Pojašnjava nam izvor iz Vlade:

- Zakonom će sektor biti posebno definiran, da službenici imaju posebne ovlasti, uvjete za rad i sigurnost provjera.

Što se tiče ureda, ne bi se mijenjalo gotovo ništa osim adrese. I premijer je na jednoj od sjednica Vlade rekao: “Ured će ostati samostalan”.     

Komentari (28)
  • Najiskrenije želim da po ovom pitanju ne bude "natezanja", problemi su veliki i aktualni. Politikantstvu u ovom slučaju nema mjesta. Osobno bih tražio i pokušao ostvariti opći konzenzus, jer SVAKI lopov ime i prezime, odvratna i ponižavajuća je podjela na MOJE i TVOJE lopine, to je propast demokracije. Ovdje mora biti potpuna transparentnost.

    30. 11. 2016,   19:30
  • kaj bu im sjedište bilo u agrokoru ili tifonu

    30. 11. 2016,   18:13
  • Natjeraj ti njh da istražuju sve bez obzira tko su i šta su. Eto pune blagajne. Bit će i za povečanje mirovina.

    30. 11. 2016,   18:42