Obavijesti

News

Komentari 19

Pobjeda 24sata: Neće ovršiti rodilje čije tvrtke su propale!

Pobjeda 24sata: Neće ovršiti rodilje čije tvrtke su propale!
1

PRIZNALI SU PROBLEM! Nakon što smo prije tri mjeseca upozorili na problem, Vlada je donijela odluku kojom odustaje od nepravedne naplate 11 milijuna kuna radnicima, ali problem još uvijek nisu do kraja razriješili...

VIDEO

Tri mjeseca je trebalo proći da resorna ministarstva priznaju problem, koordiniraju se i pronađu rješenje za oko 250 radnika koje je državna birokracija bacila u bezizlaznu životnu situaciju.

Ali danas je Vlada donijela odluku kako Zavod za zdravstveno osiguranje neće ovršiti radnike, država će pokriti 11 milijuna kuna Zavodu, a sudovi i stečajni upravitelji su dobili uputu kako odlučivati o sličnim slučajevima kako se više nikada ne bi ponovili.

Prema dostupnim podacima HZZO-a, istaknuli su iz Vlade, procjenjuje se da  se radi oko 250 radnika, od kojih se u ovom trenutku potražuje oko 5,5 milijuna kuna. Fiskalni učinak ove odluke očekuje se u  maksimalnom iznosu do oko 11 milijuna kuna. 

Osim donošenja odluke, kako bi se u budućnosti spriječili slični ili isti slučajevi, Ministarstvo pravosuđa donijet će Okružnicu svim trgovačkim sudovima kojom će se obvezati stečajni suci da ne mogu zaključiti stečaj ako nisu odjavljeni svi radnici sa obveznih osiguranja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije tri mjeseca, 24sata su objavila primjer nekoliko radnica Algoritma koje su bile na porodiljnom dopustu kada im je tvrtka u jednom danu otišla u stečaj, a isti dan je i stečaj zatvoren. Na njih je zaboravila i uprava i stečajni upravitelj tvrdeći da nisu u njihovim ovlastima i da im nisu mogli dati otkaz.

Kaznili rodilje, oboljelu od raka i radnika koji mora na operaciju
Kaznili rodilje, oboljelu od raka i radnika koji mora na operaciju

I onda kreće birokratski pakao.

HZZO ih par mjeseci nakon gašenja tvrtke traži da vrate pune naknade jer tvrtka ne postoji. Radnicima su prijetile ovrhe od 13 do 20 tisuća kuna. Istovremeno, sve ostale službe, HZMO, Agencija za radnička potraživanja, Zavod za zapošljavanje, radnike uvjeravaju da su oni zaposleni i da im ne mogu pomoći.

Ukratko, koliko god nevjerojatno zvučalo, birokratska petlja ih je ostavila ni na nebu ni na zemlji.

Nakon naše objave, uslijedila je lavina sličnih slučajeva i otkriveno je 250 radnika čije tvrtke su na sudu ugašene u jednom danu, a oni ostali bez prava i s prijetnjom ovrhe iako nisu ništa krivi.

'Teško nam je bilo zamisliti da platimo, a ništa nismo krive'
'Teško nam je bilo zamisliti da platimo, a ništa nismo krive'

Pavić: Radnici nisu krivi, a bili su uskraćeni za brojna prava

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić je u četvrtak na sjednici Vlade objasnio bit problema i priznao da su radnici bili uskraćeni za brojna prava iako za tu birokratsku zavrzlamu nisu bili krivi oni, nego nekoordiniranost sustava.

- Ovom odlukom kažemo da Zavod za zdravstveno osiguranje neće od nikoga potraživati štetu jer radnici nisu krivi. Pokrit ćemo tu razliku iz proračuna. Kako se slično više nikada ne bi ponovilo, razmjenjivat ćemo informacije, a sudovima je poslana okružnica kako postupati u sličnim slučajevima. Ovime Vlada pokazuje da znamo reagirati na potrebe građana kada se nađu u pravnim zavrzlamama - rekao je ministar Pavić.

Ipak, riješen je samo dio problema

No, činjenica je da je Vlada ovime riješila samo dio problema. Dobro je što radnici neće biti ovršeni, ali da je država bila koordinirana nikada i ne bi bilo potrebe za ovrhama.

S druge strane, ti radnici i dalje ne mogu ostvariti svoja prava koje su imale ostali zaposleni koji nisu bili na porodiljnom ili bolovanju. I dalje ne mogu dobiti naknadu od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja, ne mogu se prijaviti i dobiti naknadu od burze.

Sve ono što je inače zakon predvidio za njih u slučaju propasti tvrtke...

"HZZO nam hoće uzeti čak 60.000 kuna jer smo rodile"
"HZZO nam hoće uzeti čak 60.000 kuna jer smo rodile"

Slučaj Algoritam: Kaznili su ih jer su rodile...

Na problem smo upozorili u studenom prošle godine, kada su nam se javile Dajana Topalović (31) iz Bilja pored Osijeka i Sanja Boban Sotski (39) iz Zagreba. 

- Životi su nam doslovce blokirani. Ne možemo na Zavod za zapošljavanje. Ne možemo dobiti otkaz. Zaposlenice smo nepostojeće tvrtke. A država traži da im vratimo po 13.000 kuna koje smo dobivale za porodiljnu naknadu i da platimo sve zdravstvene usluge. I ne znamo od čega ćemo živjeti - kazale su nam tada. 

Obje su bile zaposlenice propalog Algoritma. I obje su majke jednogodišnjih sinova. Prošle godine su i Sanja i Dajana otišle na porodiljni dopust te nisu znale da će njihova tvrtka Algoritam MK propasti i da više neće imati posao. 

Ali koliko god apsurdno zvučalo, to im je najmanji problem. Početkom listopada je objema isticalo pravo na porodiljnu naknadu pa su otišle na Zavod za mirovinsko osiguranje provjeriti kako dalje regulirati svoj status. Znale su da je Algoritam u problemu i stečaju, ali kako im nitko nije dao otkaz i kako ih nitko nije kontaktirao te su primale naknade, vjerovale su da još ništa nije okončano. 

Međutim, kad su nazvali stečajnu upraviteljicu Ivu Petanjak, saznali su da je tvrtka od početka lipnja likvidirana. Stečaj je otvoren i zatvoren u jednom danu jer nije bilo imovine. 

- Ostali radnici su ranije dobili otkaze, prijavili se na Burzu rada ili našli novi posao, ali mi na porodiljnom smo ostale zaboravljene, kao da nas nema - kazala nam je Dajana Topalović. 

Na Zavodu za mirovinsko osiguranje su se čudili: po službenoj evidenciji, obje su zaposlene u Algoritmu i danas iako je on likvidiran. Ako žele promijeniti status, prijaviti se na Burzu rada, treba im raskid ugovora o radu ili dokaz da više nisu zaposlene. A stečajna upraviteljica više nema ovlasti da im raskine ugovor jer je stečaj odmah i zatvoren. Dakle, niti se mogu prijaviti na Zavod za zapošljavanje niti više mogu primati porodiljnu naknadu kao zaposlene. Ali taj pravni zrakoprazni prostor je bio tek početak nevolje. Na Zavodu za zdravstveno osiguranje su im objema rekli da trebaju vratiti sve porodiljne naknade koje su primile od početka lipnja do listopada. I da dodatno moraju platiti sve zdravstvene usluge koje su koristile tijekom ta četiri mjeseca. 

'HZZO nam hoće uzeti 60.000 kuna'

No, slučaj Algoritma nije bio usamljen. Nekoliko dana nakon prve objave, javile su nam se Martina Marinović (27) i Emanuela Gegić (27) iz Voćina, naselja podno Papuka. One su obje rodile po troje djece i kažnjene su na isti način, ali s još većim iznosima.

Kao i kod Algoritma, tvrtke za koje su radile otišle su u stečaj. Direktori su dali otkaze radnicima, ali ne i njima dvjema jer zakon zabranjuje otkaz na porodiljnom. Tvrtke su u jednom danu ugašene. Njih o tome nitko nije obavijestio, još su se vodile kao zaposlenice i primale kod kuće porodiljnu naknadu koja im pripada. A onda su doživjele šok. Zavod za zdravstveno osiguranje poslao je Martini rješenje da treba vratiti 25.000 kuna, a Emanueli 35.000 kuna naknada.

Jer, službeno, one nisu bile zaposlene nakon što su tvrtke propale, a primale su naknadu. Inače, da ih je itko obavijestio da je tvrtka ugašena, mogle su naknadu ostvarivati od Zavoda za zapošljavanje. Ali nitko im nije ništa javio...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag