Obavijesti

News

Komentari 76

Pobjeda: Policajci se u službu mogu primati ako su tetovirani

Pobjeda: Policajci se u službu mogu primati ako su tetovirani

Viši sudski savjetnik iz Zagreba Ustavnom sudu poslao je prijedlog izmjene diskriminatorne odredbe MUP-ovog pravilnika prema kojem se ljudi s tetovažama ne mogu primiti u Policijsku školu

VIDEO

Andrija Krivak, viši sudski savjetnik na Općinskom sudu u Novom Zagrebu novi je heroj hrvatskih policajaca iako s policijom direktno nema nikakve veze.

Naime, Krivak je nakon osam godina dočekao odluku Ustavnog suda kojom će 31. prosinca 2018. prestati važiti odredba MUP-ovog pravnika prema kojoj policajci u službi ne smiju biti tetovirani.

Za usporedbu, američki i britanski policajci bez problema mogu biti tetovirani, a od izgleda mnogo je bitnija fizička i psihička spremnost kandidata. 

Krivak je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao kako je samoinicijativno, uočivši nepravdu, poslao prijedlog Ustavnom sudu da se izmijeni odredba prema kojoj se svakog kandidata za upis u Policijsku školu automatski eliminira ako ima tetovažu ili ožiljak veći od 10 cm na bilo kojem dijelu tijela ili bilo kakvu tetovažu ili ožiljak na vidljivom mjestu.

Iz Sindikata kažu kako su u više navrata od sadašnjeg ministra Božinovića i bivšeg ministra Orepića tražili da se promijeni pravilnik koji regulira ovu temu no da nije bilo volje. Pravilnik, kažu, donosi resorni ministar, pa je za takvu promjenu dovoljan 'potez pera'. 

- U praksi su se događale sulude situacije i izravno kršenje podzakonskih propisa na način da je zdravstvena komisija puštala određene kandidate mimo Pravilnika. Iz toga možemo zaključiti da je komisija zloupotrijebila svoj položaj i ovlast jer su su članovi komisije dali za pravo određene kandidate stavljati 'iznad' zakona, pogodujući im prilikom upisa, da bi potom zahtijevali od nekih kandidata da kirurški s vidljivih mjesta skidaju tetovaže i da se na taj način trajno nagrđuju ožiljcima, dok od kandidata koji su mali tetovaže veće od 10 cm na bilo kojem dijelu nisu tražili taj postupak - kazao je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, te se zahvalio Krivaku i Ustavnom sudu što su zatvorili ovu temu. 

- Radilo se o očitom kršenju ljudskih prava - kazao je Puškarić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a