Obavijesti

News

Komentari 20

Pobuna u Brodosplitu: Sindikat metalaca prozvao je Upravu

Pobuna u Brodosplitu: Sindikat metalaca prozvao je Upravu
1

Brodosplitova podružnica Sindikata metalaca proziva Upravu Škvera jer su ih izbacili iz njihovih prostora, zadržali im opremu i namještaj, te u njih, kako tvrde, uselili radnike iz BiH

VIDEO

Brodosplitova podružnica Sindikata metalaca proziva Upravu Škvera jer su ih izbacili iz njihovih prostora, zadržali im opremu i namještaj, te u njih, kako tvrde, uselili radnike iz BiH. U splitskom Brodogradilištu kažu da trenutno radi 74 radnik iz susjedne države za koje su zatražili produljenje radnih dozvola, te da je sve po zakonu.

-   Legalitet boravka i rada nadležnih stranih državljana u više je navrata kontroliran od strane djelatnika Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te nisu utvrđene nikakve nepravilnosti na okolnosti boravka i rada stranih državljana u Brodosplitu - kazali su iz Brodosplita.

Dodaju da su inozemne radnike zaposlili na određeno vrijeme zbog nedostatka raspoloživog kvalificiranog proizvodnog radnog kadra, jer nezaposleni u Hrvatskoj koji možda i imaju traženu kvalifikaciju većinom ne žele prihvatiti posao u Splitu ili ne prolaze njihove selekcije. Razlog je jednim dijelom, dodaju iz Brodosplita, jer obrazovni sustav ne prati potrebe gospodarstva, a drugim dijelom nezainteresiranost mladih za ova zanimanja. 

- Dio domaćih radnika, očito nezadovoljan primanjima i odnosom, odlazi raditi u Nizozemsku, Njemačku, Italiju, Južnu Afriku, ali i u domaće škverove Uljanik i 3. maj, a dovode se strani radnici većinom iz Bosne i Hercegovine. Posla u škveru baš i nema kako se plasira u medijima. I naš ured u Brodosplitu u koji nam je onemogućen ulaz 16.svibnja, pretvoren je u spavaonicu za radnike iz BiH. Ne znam je li to nekakav hostel ili nešto drugo, ali znam da je sindikat po važećem Kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu kao svojevrsna ambasada - nitko nam ne smije provaljivati i uzimati nam stvari poput namještaja, dokumentacije, računala i printera. Oko toga se vode sudski sporovi i i nadam se da će se uskoro riješiti - kazao je Joško Franić iz Sindikata metalaca.

Kaže da su dobili rok za iseljenje pet dana u prostore Nezavisnog sindikata Brodosplita nez ikakvih dogovora s njima, a uz to prokišnjavaju.  Iz Uprave pak tvrde da su im omogućili 140m²  sa svom potrebnom infrastrukturom.

Prema podacima iz Uprave u splitskom brodogradilištu trenutno radi 2200 radnika, o čega je,  83% zaposleno na neodređeno vrijeme. Tvrde da imaju osiguranu punu zaposlenost do kraja 2019. godine, a najviše zahvaljujući izgradnji 63 čelične brane za spas Venecije od poplava  koji kako tvrde iz Brodogradilišta omogućava posao za gotovo polovicu radnika na dvije i po godine. 

- U brodograđevnom dijelu prodaje aktivno je 19 novogradnji – od najvećeg jedrenjaka s križnim jedrima na svijetu, putničkih kruzera i serije jedrenjaka za nautički turizam do novih ophodnih brodova za Ministarstvo obrane. No, razvijamo i jaku van brodograđevnu ponudu, s preko 30.000 tona ugovorenih čeličnih konstrukcija - ističu iz Brodosplita.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa