Obavijesti

News

Komentari 201

Pobuna u Dalmaciji: 'Mi ćemo višat, a oni nek samo pivaju...'

Pobuna u Dalmaciji: 'Mi ćemo višat, a oni nek samo pivaju...'
2

Grad Kaštela je zakonom o komunalnom redu zabranio vješati ili izlagati rublje, posteljine i druge predmete na vanjski dio zgrade. Kazna za građane je 500, a za pravne osobe 2000 kuna

VIDEO

A di ćemo?! Šta oni misle, mi nemamo di drugo sušit robu, rekle su nam Kaštelanke.

Grad Kaštela donio je nedavno novu odluku o komunalnim propisima kojom se zabranjuje vješati ili izlagati rublje, posteljinu, sagove, krpe i druge predmete kojima se nagrđuje vanjski izgled zgrade. Propisi su na snagu stupili 13. srpnja. Kazna za građane koji se ne pridržavaju je ovih propisa je 500, za pravne osobe je 2000, dok je za samostalnu djelatnost kazna 1000 kuna.

U Kaštelima smo bili u subotu, dan nakon nevremena koja je poharala Dalmaciju. Vedar dan u žene su iskoristile za stavljanje robe na sunce. Balkoni, prozori, tiramoli (uže na kojem se suši rublje, obično se postavlja na dva prozora dvije kuće ili zgrade), gotovo da nije bilo kuće na kojoj se nešto nije sušilo.

- Meni je to bez veze, pa više stranci drže do naših običaja nego naši. Evo, bile su mi dvi cure iz Madrida koje kažu kako je njima sve super u Kaštelima, bolje nego doma, a Madrid je u pitanju. Sviđaju im se kale, arhitektura, ljudi, opušteno ponašanje, sve - kaže nam jedna od sugovornica, koja želi ostati anonimne. Ne želi na sebe navući bijes komunalnih redara, jer iako je čula za zabranu tiramola, zasad nitko još nije kažnjen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ma valjda će bit’ pametni pa neće takve monade ić’ kažnjavati. Mi nemamo gdje drugo sušiti robu, nema kod nas uvjeta kao u Europi, tipa zajedničke sušione u podrumima. To nema smisla. A istovremeno su podigli cijenu odvoza smeća, s 38 kuna na 80, više nego duplo - vrti glavom žena dok stavlja posteljinu na tiramol. “Tako je”, priključuje se njena susjeda te dodaje.

- Neka se radije uhvate rješavanja problema crnih jama. Svake kiše ista stvar, prazne fekalije direktno na cestu koje završe u moru i onda se bune da nema turista. Neka provjeravaju gdje su im računi od pražnjenja, neki niti jednom nisu platili pražnjenje septičkih - kaže susjeda.Jedna turistička radnica ima svoje viđenje novonastale situacije.

- Ja ću nastaviti sušiti robu kako sam naučila, ovo je običaj kod nas pa i u cijelom Mediteranu, umjesto da zaštite tiramole kao neku vrstu kulturnog dobra ili povijesnog naslijeđa, samo znaju kažnjavati. Meni roba miriše kad se osuši na buri, a neka oni “pjevaju”. Evo, dugo godina imam goste iz Češke, njima su naše starine fenomenalne, oduševljeni su. A i te tiramole, pa oni ih slikavaju, dive se turisti kad vide robu da se tako suši usred Dioklecijanove palače recimo - opisuje žena. Naše sugovornice uglavnom ni nemaju alternativu. Posebno Tone Jerkunica, žena ima kuću na samoj rivi te nema gdje staviti opranu odjeću i posteljinu. Posebno je ljuta na “komunalce” koji ne žele ispred samog prizemnog ulaza u njenu kuću postaviti “buba-mare” već ženi u zrelim godinama golemi parkirani terenci mahom stranih tablica zaklanjaju sunce i zrak. A sada joj brane i robu sušiti. Istina, tek treba vidjeti kako će ovi propisi zaživjeti u stvarnosti. Za početak, ima domaćinstava čiji tiramoli i nisu okrenuti prema javnoj površini. Potom, vjerojatno će i komunalni redari koristiti zdrav razum pa prekršitelji neće biti brojni, odnosno kažnjavati će se u ekstremnim slučajevima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...