Obavijesti

News

Komentari 114

Pobuna u Istri zbog greške u čitanci: Djeca uče krivu himnu

Pobuna u Istri zbog greške u čitanci: Djeca uče krivu himnu
1

Učenici pogrešno uče istarsku himnu već tri godine. U udženiku stoji skraćena verzija. Nakon reakcije javnosti izdavač i Ministarstvo priznali su pogreške

VIDEO

Sve do kraja ove školske godine učenici petog razreda osnovnih škola u Istri učit će hrvatski iz čitanke u kojoj je poznato istarsko mjesto Livade napisano malim slovom.

Ta pogreška otkrivena je u hrvatskoj čitanci za 5. razred osnovne škole nakon što su roditelji, javnost i mediji u Istri burno regirali na izmijenjen i pogrešan tekst istarske himne “Krasna zemljo, Istra mila”. Tekst je objavljen na 62. stranici u hrvatskoj čitanci za 5. razred “Snaga riječi”. Stihove za pjesmu “Krasna zemljo, Istro mila” napisao je Ivan Cukon, a uglazbio Matko Brajša Rašan.

Roditelji su se pobunili zbog teksta

- Riječ je o izdanju Školske knjige 2015. godine koja se aktualno još prodaje pod školsko gradivo. Cijelo vrijeme čitam tekst i ne mogu vjerovati jer je kompletan dojam pjesme tim pogreškama promijenjen - rekao nam je jedan ogorčeni roditelj učenika petog razreda iz Pule.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Skupština Istarske županije upravo je tu pjesmu još 2002. godine proglasila službenom istarskom himnom.

- Pjesma je dio našeg regionalnog identiteta i ponos istarskog čovjeka. Stoga smo ostali neugodno iznenađeni što su pojedini dijelovi teksta izmijenjeni u čitanci za pete razrede osnovnih škola. Na to smo upozorili i nadležno Ministarstvo. Pogreška mora biti što prije ispravljena kako bi naša djeca pjesmu mogla učiti u njezinu izvornom obliku - rekao je o ovom skandaloznom propustu istarski župan Valter Flego.

Tako u prvoj kitici riječ “pjesan” zamjenjuje se riječju “pjesma”. Riječ “ tja” zamijenjena je s “pa”, a riječ “tvog” postaje “tog”. Međutim, pogrešan je i ključan stih, što je najviše uznemirilo istarsku javnost, a koji se odnosi na mjesto u unutrašnjosti Istre koje je autorica iz nekog razloga zamijenila poljoprivrednim zemljištem - “livadom”. Tako se u trećoj kitici, koja u originalnoj pjesmi glasi “Divne li ste, oj Livade”, u udžbeniku spominje “Krasna polja i livade”, čime je pogrešno protumačeno značenje. Umjesto stiha “Sva se Istra širom budi”, autorica tekst “prepravlja” u “Sad se Istra širom budi”. Neki profesori hrvatskog jezika iz pulskih škola koje smo upitali za izjavu kažu da koriste taj udžbenik.

- Pogrešku pisanja Livade malim slovima je propust lektora ili autora zbog neupućenosti - rekla nam je jedna profesorica iz Pule.

Zgrožen propustom je i akademik Josip Bratulić, osobito kad je riječ o pogreški s Livadama iz čega, kako je izjavio za Glas Istre, stoji jedna lijepa priča.

– Livade predstavljaju mjesto gdje je Školska družba sv. Ćirila i Metoda za Istru podigla školu vlastitim novcem protiv volje tadašnjega gradonačelnika Motovuna koji je rekao da će družba imati školu onda kad na hrastovima budu rasle naranče. Oni su zgradu ipak podignuli i na jesen, kad je trebala biti škola, pozvali su gradonačelnika Talijana iz Motovuna da otvori školu jer su naranče visjele na hrastovima – ispričao je Bratulić.

Školska knjiga je, kako piše pulski dnevnik, priznala propust, ispričala se i ispravila pogrešku u digitalnom izdanju.

Urednica izdanja Školske knjige Emica Calogjera Rogić izjavila je da joj je uistinu žao što je došlo do ove nenamjerne pogreške.

Izdavač se odmah ispričao

– Želja nam je bila posvetiti potrebnu pozornost Istri, njezinim stanovnicima i istaknuti njihov značaj u hrvatskoj povijesti što se i naglašava u cijelome metodičkom instrumentariju uz pjesmu. Zahvaljujemo na sugestijama te vas obavještavamo da smo pogreške ispravili u digitalnom izdanju koje je dostupno svim učiteljima i učenicima koji koriste naše udžbenike te ćemo ih obavijestiti o izmjenama. U sljedećem tiskanom izdanju također ćemo ispraviti tekst pjesme. Sve smo ispravili u e-priručnicima jer svi naši udžbenici imaju svoju digitalnu inačicu – izjavila je Calogjera Rogić pulskom dnevniku. Čitanka sa spornom himnom u uporabi je već treću školsku godinu zaredom, a odobrena je Rješenjem ministra Željka Jovanovića od 15. svibnja 2014. godine.

Ministarstvo je na sve reagiralo tek nedavno, kad ih je Istarska županija službeno upozorila na propuste autora u uždbeniku.

“Pjesma je dio našeg identiteta, pa smo ostali iznenađeni promjenom teksta himne”, Istarska županija je slučaj prijavila Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

“U digitalnom smo izdanju sve ispravili, a promijenit ćemo i iduće tiskano izdanje knjige”, predstavnici izdavača o pogreškama u čitanci za peti razred osnovne škole.

Skratili je za jednu kiticu

Mini verzija: U originalu ‘Krasna zemljo, Istro mila’ ima četiri kitice, dok su u čitanci dvije kitice spojene u jednu, pa ima tri kitice.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag