Obavijesti

News

Komentari 115

Užasni prizori: Gori na ulicama Pariza, uhitili 224 prosvjednika

Užasni prizori: Gori na ulicama Pariza, uhitili 224 prosvjednika
21

Na tisuće prosvjednika okupilo se u središtu Pariza i u otvorenim sukobima s policijom izrazili su nezadovoljstvo porezima na gorivo i visokim životnim troškovima

VIDEO

U centru Pariza ponovno se rasplamsao sukob između policije i prosvjednika 'žutih prsluka' zbog cijena goriva i visokih troškova života.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05

Najmanje 224 osobe su uhićene tijekom prosvjeda u subotu u Parizu, koji su rezultirali sukobima s policijom i ranjavanjem stotinjak ljudi, javljaju francuski mediji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministrica zdravstva Agnes Buzyn izjavila je za televiziju BFM da je nasilje koje se događa u Parizu neprihvatljivo i da se prosvjednici moraju suprotstaviti ekstremističkim skupinama koje iskorištavaju njihove legitimne pritužbe. Ona je pozvala "žute prsluke" na dijalog s vladom.

Istodobno je čelnica krajnje desnice Marine Le Pen zatražila od predsjednika Emmanuela Macrona da čim se vrati iz Argentine primi čelnike oporbenih stranaka. Ona je na Twitteru osudila izgrednike zbog nasilja u Parizu i pozvala demonstrante, koji prosvjeduju zbog povećanja cijena goriva i poreza općenito, da se povuku i omoguće policiji da okonča nasilje.

Zbog nasilja koje se proširilo francuskom prijestolnicom zatvoreno je dvadesetak stanica podzemne željeznice kao i robne kuće u središtu grada. Stigla je i vijest da vatrogasci gase požar u zgradi koja je zapaljena nedaleko od Elizejskih poljana. Dio prosvjednika je razbijao prozore na trgovinama među kojima su one Chanela, Diora i Applea. Francuski mediji prenose da se na ulicama mogu vidjeti uništeni i izgorjeli automobili i barikade.

Macron: 'Ne pristajem na nasilje' 

Emmanuel Macron je rekao u subotu da "nikada neće pristati na nasilje" koje je u subotu eksplodiralo u Parizu na prosvjedima "žutih prsluka" jer ono, dodao je, "nema veze s legitimnim izražavanjem nezadovoljstva".

"Nikakav razlog ne može opravdati napad na redarstvene snage, pljačku trgovina, ugrožavanje prolaznika i novinara, nagrđivanje Slavoluka pobjede", dodao je francuski predsjednik u izjavi u Buenos Airesu, na završetku summita G20.

"Krivci za nasilje ne žele promjene, ne žele nikakvo poboljšanje, oni žele kaos: izdaju stvar za koju se navodno zauzimaju i kojom manipuliraju. Identificirat ćemo ih i tražiti njihovu odgovornost na sudu", rekao je Macron.

Najavio je održavanje "međuministarskog sastanka s nadležnim službama" u ponedjeljak ujutro, nakon povratka u Pariz.

'Šokiran sam napadima na simbole Francuske' 

- Ne bježimo od dijaloga, ali moramo poštovani zakone - izjavio je predsjednik Vlade Edouard Philippe novinarima, prenosi Reuters.

- Šokiran sam napadima na simbole Francuske - dodao je.

Naime, na meti nasilnih prosvjednika našao se Slavoluk pobjede, a stotine prosvjednika zauzelo je Grobu neznanog vojnika ispod Slavoluka pobjede, pjevalo Marseljezu i tražilo Macronovu ostavku. U nešto mirnijoj atmosferi, dio prosvjednika je hodao Elizejskim poljanama i i vikao: Macron, prestani nas tretirati kao idiote!

Premijer Philippe je izjavio da diljem Francuske protestira oko 36.000 ljudi, a 5.500 u Parizu. Prema informacijama iz policije, diljem Francuske postavljeno je nekih 582 blokade na prometnicama.

Na ulice je izašlo tisuće ljudi, a barem 16 ih je uhićeno. Policija je na prosvjednike bacala suzavac, a prosvjednici su na njih bacali žutu boju. 

Iako je francuski predsjednik Emmanuel Marcon ranije ovoga tjedna pokušao zauzeti pomirljiviji stav, jasno je istaknuo da neće odustati od svoje politike poreza na gorivo. Kako kaže, to je ključni dio francuske energetske strategije za budućnost i borbe protiv globalnog zagrijavanja, no dodao je i kako se o primjenama tog poreza još može pregovarati.

Police secure an area near protesters wearing yellow vests, a symbol of a French drivers

Međutim, sudeći prema stanju na pariškim ulicama, njegove riječi prosvjednike se nisu previše dojmile.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je u subotu upozorio na nazočnost '1500 provokatora' na prilazima Elizejskim poljanama gdje su incidenti izbili u trećeg vikenda nacionalne mobilizacije 'žutih prsluka'.

Oko 8,45 sati prosvjednici su pokušali probiti kontrolnu točku u gornjem dijelu avenije, blizu Slavoluka pobjede, ali su ih snage reda suzavcem rastjerale, pa su se prosvjednici, od kojih su neki bili maskirani, razišli.  Oko 13:30 prosvjednici su ponovno zauzeli trg, a policijske snage red su pokušali uvesti vodenim topovima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.