Obavijesti

News

Komentari 136

Iz špilje su izvukli četvoricu dječaka, iznijeli ih na nosilima

Iz špilje su izvukli četvoricu dječaka, iznijeli ih na nosilima
37

Tijekom operacije spašavanja svakog će dječaka pratiti po dva ronioca. Mogu potvrditi da smo danas spremni za akciju, rekao je guverner provincije Narongsak Osotthanakorn

VIDEO

>>> Zadnje informacije...

17.54 Četvorica od dvanaestorice dječaka zarobljenih dva tjedna u poplavljenoj tajlandskoj špilji izvučena su u nedjelju na površinu, zahvaljujući odvažnoj i opasnoj misiji ronilaca, izvijestili su tajlandski dužnosnici. 

"Danas smo uspjeli spasiti četvoricu dječaka koje smo sigurno prevezli u bolnicu Chiang Rai Prachanukrua", izjavio je šef misije spašavanja Narongsak Osottanakorn, kazavši kako operacija "protječe glatko". 

Ranije su agencije dpa, Reuters i France Presse, pozivajući se na drugoga visokog tajlandskog dužnosnika izvijestile o šestorici spašenih dječaka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tajlandski dužnosnici izvijestili su da je prva faza akcije završena, a guverner pokrajine Chiang Rai na konferenciji za novinare je rekao da će za pripremu spašavanja preostalih dječaka i njihova trenera biti potrebno najmanje deset sati, s obzirom na to da je razina kisika u špilji prilično niska pa treba pričekati da se digne.

Spašeni dječaci su uz pratnju spasilaca stigli do baznoga kampa odakle su put mogli nastaviti pješice, kazao je glasnogovornik tajlandskoga ministarstva obrane Kongchop Tantravanit.

Po pisanju medija, dječake su u bolnici dočekali članovi njihovih obitelji. Još nije poznato u kakvom su zdravstvenom stanju. 

Najopasniji dio puta koji dječaci u pratnji ronilaca trebaju prijeći je uzak prolaz na 1,7 kilometru od mjesta na kojemu su pronađeni. Voditelj spasilačke misije je objasnio da su, pošto prođu tu 'crnu točku' djeca manje od kilometra udaljena od dijela špilje u kojoj su spasioci postavili bazni kamp. 

Odande još moraju prijeći oko dva kilometra, no najopasniji dio je iza njih. 

Dječake u dobi od 11 do 16 godina i njihova dvadesetpetogodišnjeg trenera koji su već dva tjedna zarobljeni u špilji, ronioci su ih pronašli u ponedjeljak na grebenu od ulaza udaljenom oko četiri kilometra. 

Željeli su istražiti špilju, no ostali su ondje zarobljeni kad se razina vode podigla zbog kiše.

17.13 Četvoricu dječaka su iz špilje iznijeli u nosilima i prevezli ih u bolnicu. 

16.25  Polovina dječaka zatočenih dva tjedna u tajlandskoj špilji s trenerom izvučena su na površinu, a akcija spašavanja nastavit će se u ponedjeljak, izvijestili su dužnosnici.

Po zadnjim informacijama iz špilje su spašena šestorica dječaka, prenose agencije. 

Dogovoreno je da ronioci dječake i njihova trenera na površinu izvode u skupinama, a zasad su spasili tri grupe po dva dječaka.

Izvlačenje šestorice dječaka bio je plan za prvi dan akcije, rekao je šef tajlandske službe za izvanredna stanja.

Još se ne zna koliko će misija spašavanja trajati, no zasad napreduje brže nego što se očekivalo. 

Spasioci su u nedjelju odlučili krenuti u opasnu akciju zbog straha od porasta razine vode.

15.38 Šest dječaka izvučeno je iz špilje i prevezeni su u bolnicu.

15.28 Američka vlada surađuje s tajlandskim vlastima kako bi uspješno izvukli sve dječaka iz špilje.

14.45 Još četvorica dječaka stigla su do baznog kampa za spašavanje i uskoro će izaći na površinu, potvrdio je general-pukovnik Kongcheep Tantrawanit iz ministarstva obrane. Dvojica ranije izvučenih već su stigli u bolnicu. Dakle, ukupno ih je spašeno šest od dvanaest.

14.03 sati - Lokalne vlasti su potvrdile da su spašena dva dječaka. lokalni mediji navode i dalje da su spašena tri. Treći je navode, spašen u 18.06 sati po lokalnom vremenu. 

14.00 - NationTV22 javlja da su dva dječaka spremna da ih odvezu u bolnicu. 

13.39 sati - Televizija SpringNews navodi da su spašeni dječaci dobro. 

13.35 - Prema zadnjim informacijama tri dječaka su spašena iz špilje, piše The Straits Time. 

13.22 sati - The Straits Times se poziva na stranicu Khaosod koja tvrdi da su spašena dva dječaka. No službene potvrde još nema. The Straits Times navodi da su dječaci spašeni u 17.37 i 17.50 sati u nedjelju po lokalnom vremenu. Spasioci se i dalje bore s vremenom i vremenskim uvjetima kako bi spasili svih 12 dječaka i njihovog trenera (25). 

13.11 sati - Iako se ranije nagađalo o vremenu kada će prvi dječaci biti spašeni, prema zadnjem priopćenju guvernera provincije točno vrijeme kada će prvi dječaci izaći van iz špilje "je i dalje nepoznato". U priopćenju navode da je operacija spašavanja vrlo složena. 

Ruamkatanyu Foundation rescuers are seen drillining ahead of the operation at the Tham Luang cave complex

12.50 sati - Dječake i trenera u Tajlandu spašava i Danac srpskog porijekla Ivan Karadžić (44).

- Otac mi je rođen u Srbiji, odrastao sam u Danskoj. Najbolji sam poznavatelj podvodnih pećina. Dobra vijest je da se razina vode spušta. Razni stručnjaci dugo su smišljali način kako izvući dječake iz špilje. Ekipu je obeshrabrila smrt jednog ronioca koji je stradao zbog nedostatka kisika. To je bio veliki udarac za sve, ali nije posve ubilo optimizam - rekao je.
Unatoč problemima i opasnostima koji su pred njima, Karadžić je uvjeren da će ova priča završiti pozitivno.

- Izvadit ćemo ih odande! Nisam siguran baš za vremenske okvire i rokove, zato što je potrebno mnogo, mnogo ozbiljne pripreme prije toga. Jako sam umoran. Noću stignem odspavati samo tri, četiri sata.  A poslije toga me čekaju jako izazovni zadaci - objašnjava Karadžić za Večernje novosti. 

12 sati - Prema zadnjim informacijama prvi dječaci bi do dvorane 3 iz koje se može van izaći pješice trebali stići već za sat, dva. 

11.54 sati - Dječaci i trener će izlaziti iz špilje u četiri grupe. U prvoj grupi će izaći njih četvorica. 

11.26 sati - Tajlandske vlasti su objavile grafiku spašavanja dječaka i trenera. Svakog dječaka će pratiti dva ronioca, a u orijentaciji će im pomagati sajla. 

11.10 sati - Ulaz u špilju je policija ogradila. 

Police stand guard outside the Tham Luang cave complex after Thailand

10.46 sati - Zadnjih dana kiša je rominjala i bilo je relativno "suho", no u nedjelju je, javlja reporter CNN-a opet počele padati monsunske kiše koji bi mogle znatno otežati spašavanje. 

10.25 sati - Prajak Sutham je jedan od dječaka koji su danima zarobljeni u špilji na Tajlandu. 1. srpnja je navršio 15 godina, dan prije nego što su ih britanski ronioci pronašli. Njegova teta i baka kažu da  ga jedva čekaju vidjeti.

- Želim ga zagrliti, želim ga vidjeti. Želim mu reći koliko ga volim - kaže baka Kiawkham Chantaphoon

10.15 sati - Adul Sam-on (14) će prvi izaći iz špilje. Nakon njega trebala bi izaći još tri dječaka. Trener (25) koji je dječake i uveo u špilju zbog čega se jučer ispričao roditeljima djece i tražio ih oproštenje će izaći zadnji. Adul Sam-on je prvi razgovarao s britanskim spasiocima. Engleski je naučio u crkvenoj zajednici i najbolje ga govori od djece zarobljene u špilji. On igra nogomet u veznom redu. 

10.02 sati - Dječaci su udaljeni čak četiri kilometra od ulaza u špilju. U dvorani 3 nalazi se spasilački centar i on je na pola puta od ulaza. Putovanje prema izlazu bit će dugo i komplicirano.  

9.51 sati - U blizinu špilje stigli su helikopteri koji će dječake prevesti u bolnicu. Na mjesto događaja bi u ponedjeljak trebao stići i tajlandski premijer Prayut Chan-Ocha. 

9.40 sati - FIFA je pozvala zarobljene nogometaše da, nakon što ih spase, dođu na finale Svjetskog prvenstva koje će biti iduću nedjelju u Moskvi. 

9.25 sati -  Spašavanje dječaka će trajati dva do tri dana. Nogometaši i trener bi trebali jedan za drugim izlaziti van. Trajanje cijele akcije ovisi o vremenskim uvjetima. 

9.05 sati - Djecu spašava 18 ljudi. Riječ je o 13 stranih ronilaca i pet pripadnika tajlandske vojske. Kiša i dalje rominja.  

8.57 sati - Spasioci i dalje ispumpavaju vodu iz špilje. Na nekim mjestima ona je dovoljno niska da se sad može pješice. Bolnice su se već pripremile za prihvat dječaka. Policija je zaustavila promet oko bolnice. 

___________________________________

U tijeku je operacija spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera zatočenih više od dva tjedna u špilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda, objavio je guverner pokrajine.

Spasioci očekuju da će operacija koja je počela u 5 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu biti završena najranije za 11 sati, ali je moguće da se protegne i u sljedeći dan.

U špilji ima više od 100 rupa, dječaci će van za dan, dva?
U špilji ima više od 100 rupa, dječaci će van za dan, dva?

“Potvrđujem da smo spremni za današnju operaciju”, kazao je u nedjelju prije početka operacije Narongsak Osotthanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai koji predvodi operaciju spašavanja.

“Vrijeme je dobro. Razina vode je prihvatljiva. Ronioci su spremni. Dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak" dodao je.

Svakog će dječaka iz špilje izvesti dva ronioca jednog po jednog, kazao je Narongsak.

Guverner: 'Dječaci su dobro, ali još nisu spremni za taj zaron'
Guverner: 'Dječaci su dobro, ali još nisu spremni za taj zaron'

U spasilačke je napore uključeno ukupno 18 ronilaca od kojih je 13 stranaca a pet Tajlanđana. Dijelovi špilje i dalje su pod vodom pa će se za prolazak kroz neke prolaze morati koristiti ronilačka oprema.

Razina vode unutar špilje snizila se zahvaljujući naporima da se ispumpa pa će se mnogi dijelovi puta dugog četiri kilometra moći proći hodajući, kazao je Narongsak.

Skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zatočeni su u špilji od 23. lipnja kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz špilje.

Dječaci ipak rone do slobode? 'Greška bi mogla značiti smrt'
Dječaci ipak rone do slobode?  'Greška bi mogla značiti smrt'

Australski liječnici u nedjelju su pregledali dječake i ocijenili da su sposobni sudjelovati u operaciji spašavanja, kazao je Narongsak.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do špilje u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak a jedan je tajlandski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s kisikom.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti