Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Počela izgradnja najviše brane na svijetu: Rogun visoka 335m

Tadžikistan je u subotu počeo radove na izgradnji sporne orijaške hidroelektrične brane Rogun, priopćeno je iz predsjedničkog ureda te srednjoazijske zemlje

Brana Rogun, planirane visine 335 m, bit će najviša brana u svijetu. Smještena je 100 km istočno od prijestolnice Dušanbea i treba omogućiti isporuku električne energije bez prekida, što je bio čest slučaj u zimskim mjesecima u toj siromašnoj zemlji.

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon službeno je otvorio gradilište sjevši za upravljač bagera i "nasipajući šljunak u korito rijeke Vahš i tako označivši početak izgradnje brane Ragun, životno važne za narod Tadžikistana", navodi se u priopćenju njegove tiskovne službe.

Početak radova na ovom golemom gradilištu je "događaj godine" u Tadžikistanu, rekao je Rahmon na prigodnoj svečanosti.

Usto je obećao susjednim zemljama da Tadžikistan "neće nikada dopustiti da njegovi susjedi ostanu bez vode".

Uzbekistan se protivi ovom projektu planiranom u 1970-im, u vrijeme Sovjetskog Saveza, budući da njegova poljoprivreda, napose uzgoj pamuka, ovisi o vodi koju dobiva iz Tadžikistana.

Tadžikistan je u petak izvijestio da je projekt izgradnje brane vrijedan 3,9 milijarda dolara, u srpnju povjerio talijanskoj tvrtki BTP Salini Impreglio.

Komentari (33)
  • Nekad su naše firme gradile ovakve brane i bile jako uspješne i dobre novce donosile i državi i radnicima koji su radili a danas nas nema nigdje... Sjb....li i ugled ti firmi (isto kao i brodogranja) i mogučnosto gradnje.b

    30. 10. 2016,   00:40
  • započet će potpisivanje CETA-e, a mi niti nećemo znati za to, ipak smo samo stoka za klanje

    30. 10. 2016,   02:24
  • Dakle, svih ratnih godina 92.,93.,94., hrvatska vlada, po nalogu Franje Tuđmana, paralelno sa srpskom vladom, po nalogu Slobodana Miloševića, donosi odluke o dokapitalizaciji banaka u inozemstvu i rade preko tih banaka kao da se ništa nije dogodilo. Financijski transferi su išli Beograd- Cipar, Cipar-Zagreb, na tajni račun kod zagrebačke banke koji je dalje transferiran u ‘Anglo Yugoslav bank limited’ u Londonu, ‘Bank Franco Yugoslav’ u Parizu, ‘IHB internacional handelsbank Ag’ u Frankfurtu i ‘Adria bank AG’ u Beču, poznatoj udbaškoj banci koja je likvidirana čim se počelo njuškati po njoj. ... Iz Jugoslavije je, što se zna, izneseno najmanje 150 milijardi eura i to, oko 47,7 milijardi eura iz Hrvatske, 55 milijardi eura iz Srbije, nešto manje od 10 milijardi eura iz BiH, oko 3 milijarde eura iz Crne Gore i oko 50 milijardi dolara iz Slovenije. Operacija izvlačenja novca započela je krajem 80-ih i početkom 90-ih. Kada se počelo otkrivati i kada se doznalo da bi se sredstva trebala vratiti državama, režimi u Beogradu i Zagrebu odlučuju ta sredstva prebaciti na objedinjene tajne račune pod kontrolom Hypo grupe. Kasnije je u prvi plan izbila afera oko Hypo Banke, koja se završila samo na hapšenju i procesuiranju Ive Sanadera, dok su se ostali HDZ-ovci izvukli svaljujući pljačku stoljeća na stranačkog šefa..

    29. 10. 2016,   20:27