Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jednog člana posade spasili su mještani, drugi je sam doplivao

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 9

Brod za prijevoz rasutih tereta Plavi Jadran je potonuo. Oba člana posade sa Plavoga Jadrana  spašeni su. Brod je potonuo 200 metara zapadno od rta Kobila na otoku Prviću

U četvrtak ujutro započela istraga sinoćnjeg sudara 35-metarskog Jadrolinijinog Tijata i 28-metarskog broda za prijevoz rasutih tereta Plavi Jadran. Državna uprava za zaštitu i spašavanja jutros je - šturo izvijestila o incidentu: "U 18:31 zaprimljena je dojava građana o potapanju broda u Prvić Šepurinama. Došlo je do sudara putničkog broda  Tijat i broda za rasute terete Plavi Jadran koji je potonuo. Oba člana posade sa Plavoga Jadrana  spašeni su. Brod je potonuo 200 metara zapadno od rta Kobila na otoku Prviću. Dubina na kojoj je potonuo je između 20 i 30 metara. U tijeku je očevid Lučke Kapetanije".

- Nema stradalih među putnicima i članovima posada. Posljedica ove pomorske nesreće značajna je materijalna šteta - izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- U trenutku sudara na teretnom brodu nalazila su se dva člana posade, zapovjednik ujedno i vlasnik broda J.J., državljanin Republike Hrvatske i jedan član posade koji su tonući brod napustili skokom u more. Jedan od brodolomaca neozlijeđen je izvučen iz mora od strane dojavitelja i njegovih sinova, dok je drugi brodolomac neozlijeđen samostalno doplivao do obližnje obale, gdje su potom obojica zbrinuti od strane mještana. Na putničkom brodu 'Tijat' u trenutku nesreće boravilo je 8 članova posade i 7 putnika, a službenici LK Šibenik poradi jakog juga zapovjedniku su naložili plovidbu do otoka Zlarina, kamo je brod samostalno otplovilo, uz dopuštenje Hrvatskog registra brodova (HRB), odakle su brodu izrekli mjeru zabrane plovidbe do okončanja očevida o uzrocima ove pomorske nesreće te dok HRB ne osnaži svjedodžbu po izvršenom pregledu broda - kaže u priopćenju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U srijedu u 18.30 sati o sudaru je dojavio očevidac B.V., koji je vidio potonuće većeg broda ispred plaže Sv. Frane, otok Prvić, kamo je sa sinovima isplovio u slučaju potrebe spašavanja brodolomaca.

Onečišćenja mora nije bilo. 

Komentari (9)
  • Bio sam tamo prije par godina, mali otok sa 2 naselja. Zabranjeno autima na njega, voze se samo frezama i motorićima. Prekrasno.

    1. 2. 2018,   10:11
  • Zato jer radar još nije izmišljen...

    1. 2. 2018,   10:10
  • Eeeeee bemuuuu zajca. Preuska morska cesta.

    1. 2. 2018,   11:55