Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zmije su budne: Ako vas ugrize poskok, što manje se krećite...

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zmije su sve aktivnije jer im je sezona parenja. 'Travanj i svibanj vrijeme je kada se zmije okupljaju zbog parenja, na otvorenim i osunčanim mjestima te na rubovima šuma', kaže Dušan Jelić

Zmije su su se probudile iz zimskog sna. Kako je zatoplilo, one postaju aktivnije i često ih se može vidjeti u prirodi. Zato treba biti naročito oprezan, kaže nam uzgajivač zmija Neven Vrbanić iz Zagreba.

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, a tri su otrovne - poskok, riđovka i planinski žutokrug. Od njih vreba najveća opasnost za ljude. Na društvenim mrežama ovih dana pojavljuje se sve više fotografija poskoka koji gmižu šumskim putevima, često isprepletenih s još jednim poskokom. Dušan Jelić s Hrvatskog instituta za biološku raznolikost objašnjava da su zmije sve aktivnije jer im je sezona parenja.

- Travanj i svibanj vrijeme je kada se zmije okupljaju zbog parenja, na otvorenim i osunčanim mjestima te na rubovima šuma. No razdoblje parenja traje kratko i već početkom ljeta njihova se aktivnost smanjuje - kaže Jelić, jer ni one ne vole velike vrućine. Upravo zato ih se najviše susreće u prirodi u proljeće, jer se sunčaju.

Vrbanić, koji često u prirodi traga za zmijama, kaže da je poskok dosta raširen i u Istri, gdje mnogo ljudi bere šparoge.

- Najbolje je sa sobom imati štap kako bi se lupanjem otjeralo poskoka. Treba nositi čizme i hlače, a zmiju ne treba dirati. Zaobiđite je ako se ona sama ne udalji. Poskokov otrov, inače, zgrušava krv i razara tkivo. To mu pomaže da lakše probavi plijen. Pri ugrizu ispušta oko 20 miligrama otrova, a smrtna doza za čovjeka je 15.

- Gotovo sve bolnice s područja gdje je raširen poskok imaju protuotrov. Ako vas ugrize, krećite se što manje kako bi srce što sporije kucalo. Tako se otrov ne širi tijelom brzo. Kod zdravog čovjeka u većini slučajeva ugriz nije smrtonosan - zaključuje Vrbanić. Podsjetimo, u Hrvatskoj se zmije ne smije ubijati jer su zaštićene zakonom.

Komentari (120)
  • S filozofske točke gledišta usudio bih se napomenuti kako nije svaka zmija otrovna.Neke od najotrovnijih i najopasnijih zmija na našem području su otrovnica i poskok.Poskoka ćete lako prepoznati, ima mali roščić na vrh glave koji se vrlo lako da uočiti ako zmiju promatrate s 8 cm udaljenosti.Kod zvečarke je puno lakše.Ako sumnjate da vam je zvečarka u dvorištu, nježno je uhvatite za rep i prodrmajte.Ako zveči, ne dajte djeci da se igraju s njom!

    26. 4. 2018,   08:55
  • Zmije su korisne zivotinje i stite nas od druge gamadi, zmija nikada ne napada nego se brani... meni je jedna oko kuce i sasvim se dobro slazemo

    26. 4. 2018,   08:05
  • Taman poželim otići malo u prirodu i onda me vi ubijete ovakvim člankom

    26. 4. 2018,   08:48