Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Počela su javna saslušanja u procesu Trumpova opoziva

None Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Istražni postupak vezan uz mogući opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa ušao je u novu fazu u srijedu, kada je na televiziji počeo prijenos sjednice Odbora za obavještajne službe

U sklopu postupka opoziva koji su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa, saslušana će biti tri američka diplomata, od kojih su svi prethodno izrazili zabrinutost na saslušanjima iza zatvorenih vrata zbog odnosa Donalda Trumpa i Ukrajine.

Javna saslušanja održat će se u srijedu i petak, a saslušanje bi mogli pratiti deseci milijuna ljudi.

Zastupnici će tijekom dana ispitati dva diplomata koji su izrazili sumnje da je predsjednik Trump uvjetovao pomoć Ukrajini u zamjenu za pokretanje istrage protiv svog političkog suparnika Joe Bidena, ujedno i najizglednijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020.

U.S. President Trump meets with Ukraine's President Zelensky in New York City, New York IAKO BI TUMP MOGAO 'PASTI' Ukrajina očekuje vojnu pomoć SAD-a unatoč procesu opoziva

Demokrat Adam Schiff, predsjednik Odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma, otvorio je sjednicu odbora u prostoriji punoj novinara, zastupnika i običnih građana.

- Pitanja koja postavlja ovaj postupak opoziva jesu: je li predsjednik Trump želio iskoristiti ranjivost saveznika i pozvati Ukrajinu da se umiješa u naše izbore...?, rekao je Schiff u uvodnom obraćanju.

- Je li predsjednik Trump htio uvjetovati službene stvari, poput susreta u Bijeloj kući ili američke vojne pomoći, ukrajinskom spremnošću za asistiranjem u dvjema političkim istragama koje bi mogle pomoći njegovoj kampanji za ponovni izbor? I, ako je Trump učinio nešto od toga, je li takva zloupotreba moći kompatibilna s predsjedničkom dužnosti, dodao je Schiff.

- Stvar je jednostavna i kao takva strašna, dodao je.

- Naš odgovor na ta pitanja neće utjecati samo na budućnost ovog predsjedničkog mandata, već na budućnost predsjedničke funkcije i na američke građana koji će znati koju vrstu postupanja ili lošeg postupanja mogu očekivati od svog vrhovnog zapovjednika, kazao je Schiff.

William Taylor, visoki američki diplomat u ukrajini i George Kent, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju, prvi svjedoče u srijedu o Trumpovom (ne)prikladnom pritisku na Ukrajinu.

Komentari (9)
  • Čudi me da se rušenju predsjednika Trumpa nisu priključile cijenjene aktivistkinje i feministkinje Rada Borić i Sanja Sarnavka koje su u siječnju 2017., nakon izbora predsjednika Trumpa, organizirale prosvjed u Zagrebu za njegovo rušenje. Prosvjed za koji su pripremile 30 plakata a na prosvjedu se pojavilo šest prosvjednica. Navodno se predsjednik Trump slijedećih mjesec dana tresao od straha pri samom spomenu Boričke i Sarnavke.

    13. 11. 2019,   22:21
  • Kad je Trump nedavno u UN-u rekao da budućnost ne pripada globalistima nego domoljubima , liberali su dobili nervni slom, a svi znamo kakvi su liberali samo ovdje ne smijem obrazlagati . Hehehe.... da liberali ....hehehe.

    14. 11. 2019,   08:06
  • Trump je nesto najbilje sto se dogodilo Amerikancima i Americi zato liberalni hoce da ga smjene. Neznam sto misle dobit s tim ako ga smijene mogao bi se Trey Govdy vratit u politiku i kanditirat na iducim izborima pa isto liberali neceimat sansu pobjedit na izborima.Obitelj, selo, vjera i domovina su temelj svake drzave pa i Amerike.

    14. 11. 2019,   05:07