Obavijesti

News

Komentari 640

MUP potvrdio: Uhićeno pet bivših vojnika za Medački džep

Osim Josipa Krmpotića, zapovjednika izviđačkog voda Devete gardijske brigade, uhićeni su još I.J., M.P., V.Š. i K.T. Navodno su oni neposredni počinitelji zločina

VIDEO

Iz MUP-a su potvrdili da su uhićena petorica bivših hrvatskih vojnika koje se sumnjiči za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu u rujnu 1993. 

Kako doznaje HRT dvije su osobe uhićene u Gospiću, a ostali u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu. Mediji javljaju da je uhićen Josip Krmpotić, zapovjednik izviđačkog voda Devete gardijske brigade. Osim njega, uhićeni su još I.J., M.P., V.Š. i K.T.

Iako nije poznato što im se stavlja na teret, neslužbeno se ipak doznaje da je riječ o neposrednim počiniteljima zločina koje je otkrila policija te da ih se tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika. 

U petak ispitivanje u Državnom odvjetništvu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slučaj vodi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u kojemu zasad ne žele otkrivati pojedinosti. Akciju uhićenja izvele su interventne postrojbe MUP-a. 

Svih uhićeni privedeni su u sjedište Kriminalističke policije u Heinzelovoj. Nakon kriminalističkog istraživanja bit će privedeni u pritvor. Sutra se očekuje njihovo ispitivanje u Županijskom državnom odvjetništvu. 

Postupak se vodi prema novom zakonu o kaznenom postupku pa istragu vodi Državno odvjetništvo, a ne sud, javlja HRT.

Norac osuđen za Medački džep, Ademi oslobođen

Podsjetimo, operaciju Medački džep je Hrvatska vojska izvela u razdoblju od 9. do 11. rujna 1993. godine protiv JNA i paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske Krajine. Operacija je počela granatiranjem položaja na tom području. U to vrijeme je Janko Bobetko bio načelnik glavnog stožera HV-a, Rahim Ademi je bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić kao brigadir, a pukovnik Mirko Norac bio je zapovjednik 9. gardijske brigade. Mladen Markač bio je zapovjednik Specijalne policije snaga MUP-a Hrvatske. 

Mirko Norac je zbog operacije Medački džep bio osuđen na šest godina zatvora jer nije spriječio da se u akciji muče i ubijaju civili. Nedavno je izašao iz zatvora. General Rahim Ademi za isti je zločin oslobođen optužbi. 

Suđenje za ratne zločine u Medačkome džepu bilo je prvi slučaj koji je Haški sud prepustio hrvatskome pravosuđu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 640
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke