Obavijesti

News

Komentari 0

'Počeli smo u limenoj garaži, a sad punimo 40 godina rada'

'Počeli smo u limenoj garaži, a sad punimo 40 godina rada'
13

Vatrogascima su se tada priključili dečki iz kvarta i tu se vrtio i društveni život južnog Vrapča. Kasnije smo i sami napravili veću garažu, a prvo vozilo nam je donirala TEP, kaže vatrogasac Milan Silić

VIDEO

Sa zvukom sirene za uzbunjivanje, točno u podne, počela je u subotu svečana sjednica zagrebačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zapad koji je proslavio 40 godina svog postojanja. Okupili su svoje osnivače, veterane, aktivne članove, podupirače i vatrogasnu mladež kako bi im svima zahvalili, ali i najavili planove za budućnost.

- Počeli smo raditi 1979. godine. Došao je nalog tadašnje države da moramo oformiti društvo jer su u obližnja naselja počelo doseljavati sve više stanovnika. Po političkoj liniji smo dobili ime po slikaru Jurici Ribaru, a prva prostorija bila nam je limena garaža - prisjetio se početaka DVD-a Milan Silić (69). Za sebe je rekao da je vatrogasac punih 40 godina, a čak 27 bio je predsjednik društva. 

- Moja obitelj dolazi iz Karlovca. Prvi susjed nam je bio tadašnji zapovjednik njihove postrojbe i nekako je on sve zainteresirao za vatrogastvo. Mogu reći da je to u krvi cijeloj obitelji jer su mi vatrogasci postali i sin i unuci - kaže Silić. DVD-u se priključio odmah po osnutku i tad je počela borba za sigurnost Zagrepčana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vatrogascima su se tada priključili dečki iz kvarta i tu se vrtio i društveni život južnog Vrapča. Kasnije smo i sami napravili veću garažu, a prvo vozilo nam je donirala Tvornica elektrotehničkih proizvoda (TEP). Nismo imali novca te smo sve financirali dobrovoljnim prilozima građana - prisjetio se Silić početaka i težih vremena. 

Ipak, prijelomni trenuci za vatrogasce i DVD bili su tijekom Domovinskog rata. Njihov kombi je tada služio hrvatskim snagama, a vatrogasci su tijekom uzbuna bili i na stražama u skloništima. Dobili su tada novo ime - Vrapče jug. Pod tim imenom djelovali su sve do 2015. godine kad su dobili svoje treće ime koje je ostalo i danas - DVD Zapad.

- Odluka o novom imenu je donesena jer su nas često miješali s DVD-om Vrapče koje se nalazi nedaleko od nas. Nalazimo se na zapadnom dijelu grada, to se sigurno neće promijeniti, a postalo je i upečatljivo - kaže nam kroz smijeh sadašnji zapovjednik DVD-a Tomislav Marjanović. Na toj funkciji je posljednjih 12 godina i dao je sve od sebe ne bi li privukao mladež i utrenirao moderne vatrogasce. Inače radi za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba što mu je pomoglo prenijeti znanje na nove generacije.

- DVD danas ima 110 članova, od mladeži do veterana, a među njima je 40 operativaca. Privukli smo i žene, njih 10, te one ravnopravno sudjeluju u našim intervencijama - kazao je Marjanović. Prosjek godina u DVD-u je 33 što im je odličan uspjeh. Surađuju s lokalnim školama, a najmlađi kraj DVD-a vježbaju svake subote za natjecanja.

- Velik je izazov danas privući mlade u gradu. Oni imaju puno posla oko škole, sportova i drugih zanimacija pa im pokušavamo biti mjesto na kojem će nešto naučiti ali i zabaviti se - kaže Marjanović. Pojasnio je kako danas dobrovoljci uče, znaju i moraju puno više nego prije.

- Mi smo danas na intervencijama ravnopravni kolegama profesionalcima. I mi prolazimo obuke, navlačimo izolacijske aparate i odlazimo gasiti požar. Tehnologija je napredovala i tu je puno više izazova i taktika gašenja i spašavanja ljudi - kaže Marjanović. Sudjelovali su tako tri puta u gašenju odlagališta CIOS-a, bivšeg puta i drugim intervencijama, a kad treba, popunjavaju mjesta u vatrogasnim postajama. Godišnje njegovi vatrogasci odrade 30-ak intervencija, no ove godine ta brojka se već popela na 45. Krivac za to je nevrijeme koje je u svibnju poharalo glavni grad. 

Zasad se oslanjaju na jedno vozilo, Mazdin automobil, no prema najavama uskoro bi trebali dobiti jedan vatrogasni kamion. Vesele se tome, a u planu im je privući još članova. Osim toga, planiraju urediti igralište za odbojku te poligon za uvježbavanje počasne postrojbe Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. U njoj je trenutno i sedam njihovih članova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji