Obavijesti

News

Komentari 85

Počelo joj suđenje: ‘Jovanka je voljela brata kojeg je ubila’

Počelo joj suđenje: ‘Jovanka je voljela brata kojeg je ubila’
2

Jovanku Vasovski (70) iz Tribunja tereti se da je brata izudarala drvenom drškom metle te mu zadala veći broj snažnih udaraca po glavi, kao i po tijelu. Kobni su bili udarci u glavu

VIDEO

Zbog ubojstva brata Dušana Atlije (62) na Županijskom sudu u Karlovcu u ponedjeljak je započelo suđenje Jovanki Vasovski (70) iz Tribunja. Tereti je se da je lani, 27. lipnja, u njihovoj zajedničkoj kući u Donjem Srbu brata izudarala drvenom drškom metle te mu zadala veći broj snažnih udaraca po glavi, kao i po tijelu. Kobni su bili udarci u glavu, od kojih je zadobio smrtonosne ozljeda mozga od kojih je na mjestu preminuo.

Podsjetimo, Dušan, koji je inače s obitelji živio u Srbiji, lani je nekoliko mjeseci boravio u Srbu kako bi si ishodio mirovinu, a pretpostavlja se da je svađa započela zbog vlasništva nad zajedničkom kućom.

U žaru žestoke svađe i pod utjecajem alkohola, Jovanka je brata zatukla drškom metle i usmrtila ga, a u sukobu je i sama zadobila brojne masnice i hematome po tijelu.

Jovanka se u ponedjeljak na sudu izjasnila da će obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, a na samom početku suđenja saslušani su psihijatrijski medicinski vještak dr. Goran Arbanas te ostali svjedoci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svjedok Zoran Alduk, koji je s bratom i sestrom posljednjih godina bio u prijateljskim odnosima, rekao je da ga je nakon ubojstva idućeg jutra nazvala Jovanka. Rekao je da su se Jovanka i Dušan inače voljeli te da je Dušan govorio kako bi njegova obitelj bila gladna da nema njegove sestre jer su on i supruga nezaposleni.

Alduk tvrdi da ih nikad nije vidio da se svađaju.     

Nije zabilježen slučaj da brat ubije sestru

Hrvatsko pravosuđe nema zabilježenih slučajeva da je brat ubio sestru, osim Šime Medanića, koji doduše nije vlastoručno ubio sestru, već je naručio njeno ubojstvo. Vrlo rijetko i sestra digne ruku na sestru.

No u Hrvatskoj, pa i na prostoru cijele bivše države, najrjeđi su, gotovo nepostojeći slučajevi da sestra ubije rođenog brata. 

Najčešći motiv emocionalne ili imovinske razmirice

Bratoubojstva (fratricide) i sestroubojstva (sororicide) znanstvenici su sveli pod zajednički nazivnik siblicidi. Istraživanja su pokazala da godine igraju važnu ulogu u siblicidima, te da su počinitelji uglavnom mlađi ako su u pitanju odrasle osobe istog spola i slične dobi. Veća je također vjerojatnost da je ubojica stariji, ako je ubojstvo počinio dok su oboje bili djeca. Druga istraživanja međutim pokazuju da će siblicid prije počiniti starija braća i sestre, te da su prvorođena djeca češće agresori no žrtve. Najčešći motiv obiteljskih ubojstava u svjetskim okvirima su razmirice emocionalnog tipa te obiteljske ili imovinske razmirice. Psihijatri i psiholozi smatraju da postoje tri temeljna konflikata unutar obitelji, a osnova su im imovinski odnosi. 

- Prvi konflikt je između braće i sestara, koji se natječu za roditeljske resurse. Statistički, većinu siblicida čine ubojstva brata nad bratom. Uzrokuju ih većinom sukobi zbog žena ili resursa potrebnih za njihovo privlačenje. Drugi konflikt je između roditelja i potomstva. Za roditelje optimalna raspodjela resursa može biti jednaka podjela na sve potomke. Djeca međutim mogu optimalnom raspodjelom smatrati uzimanje više resursa za sebe, nauštrb braće, sestara i roditelja. Treći oblik konflikta je među roditeljima, zbog udjela u resursima koje će dati djeci - pojašnjava psiholog i sudski vještak prof. Dražen Kovačić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag