Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Počelo suđenje Iračanima za planiranje napada u Njemačkoj

None Foto: MORRIS MAC MATZEN

Uhićenje je uslijedilo zbog spoznaja da bi napad mogao biti izvršen krajem prošle godine jer su osumnjičene u tom trenutku već bili izvršili nekoliko pokusnih eksplozija

U Hamburgu je u ponedjeljak započeo proces protiv trojice Iračana zbog sumnje da su planirali teroristički napad s islamističkom pozadinom. 

Prvooptužena dvojica 23-godišnjih Iračana su uhićena još u prosincu prošle godine u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein na sjeveru Njemačke nakon praćenja istražnih organa. 

Uhićenje je uslijedilo zbog spoznaja da bi napad mogao biti izvršen krajem prošle godine jer su osumnjičene u tom trenutku već bili izvršili nekoliko pokusnih eksplozija. 

Prema državnom odvjetništvu dvojica Iračana su se radikalizirala preko interneta i bila su u kontaktu s pripadnicima tzv. Islamske države. 

„Cilj im je bio u napadu ubiti što je više moguće ‚nevjernika‘“, stoji u optužnici. 

Nakon pokusnih eksplozija napravama proizvedenih iz baruta koji se nalazio u petardama, zbog nedovoljnog učinka eksploziva optuženi su pokušali doći do eksploziva TNT i upaljača za bombe. Do isporuke nije došlo jer je prodavač, jedan Britanac, u međuvremenu bio uhićen. 

Eksplozivnu napravu su namjeravali smjestiti u jedan automobil i zbog toga su uzimali i satove vožnje. 

Tridesetšestogodišnji pomagač koji već neko vrijeme živi u Hamburgu, pokušavao je dvojici prvooptuženih nabaviti oružje. 
Presuda se očekuje u prosincu. 

Komentari (3)
  • Iračani..prije islama veliki i poznati narod, sad pod islamom ih prepoznaju svi samo pod terorizmom

    22. 10. 2019,   08:54
  • Nema se tu sto sudit. Dozivotni zatvor ali po mogucnosti u Rusiji.

    21. 10. 2019,   20:10
  • Opet doktori operiraju

    21. 10. 2019,   19:34