Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Počeo "Barcaffe Barista Tour" s Miom Dimšić u Osijeku

None Foto: Barcaffe 7

Zvijezda turneje bio je Barcaffe, jedan od regionalno najznačajnijih brendova u espresso kavi i njegovi cijenjeni baristi, stručnjaci koji od pripreme kave čine umjetnost, kako u pripremi tako i u dodiru s nepcem

Znate li što je najvažnije za pripremu savršene espresso kave, što su 5M i koliko vremena je potrebno da se savlada umijeće latte art-a? Sve su to danas saznali posjetitelji Campus Cafea u Osijeku, koji je bio prva postaja na prvoj službenoj turneji kave u Hrvatskoj. 

Uz brojne sjajne recepte za užitak, i pjevačica Mia Dimšić, dobitnica nagrade Porin u šest kategorija, okušala se u pripremi espressa! Uz pomoć Barcafféovog bariste, uspjela je napraviti svoj savršeni espresso!

Foto: Barcaffe

Gosti su saznali zanimljivosti o porijeklu kave, o pripremi vrhunskog espressa, okušali su se u latte artu i nadasve uživali u okusu zaista savršene kave. Barcaffé baristi drže da je savršen espresso osnova za pripremu svih drugih popularnih napitaka kao što su cappuccino ili macchiato. 

Upravo takav Barcaffe espresso, koji je zahvaljujući talijanskoj tehnologiji pravi koncentrat okusa i aroma, nositelj je 6 zlatnih medalja na istaknutom međunarodnom natjecanju (International Coffee Cup Tasting) u Italiji. Turneju nastavljamo u Splitu 15.6., u Rijeci 29.6., u Zagrebu 14. i 28.9.! 

Arrivederci!

Odgovor na pitanje iz prve rečenice – 5M

Miscela (mješavina kave) - Baristi pripremaju espresso od specijalno pripremljenih mješavina kave. Samo najkvalitetnija zrna Barcaffè espresso kave i poseban način prženja jamče idealnu kombinaciju okusa i arome.

Macinadosatore (mlin za kavu) - Mljevenjem se oslobađaju arome, stoga se sve mješavine melju malo prije pripreme espressa. Bez odgovarajućeg mljevenja ni uz najbolju mješavinu nećete postići idealan okus. Kroz krupno samljevena zrna voda prođe prebrzo i stoga se ulja i arome kave ne uspiju otopiti, dok kroz presitno mljevena zrna voda ne uspieva proći. 

Macchina Espresso (aparat za espresso) - Bez njega nije moguće napraviti espresso. Profesionalni aparat za bariste ima čitav niz tehničkih parametara. Temperatura vode treba biti u rasponu 88 – 92 °C, tlak 9 bara, a vrijeme ekstrakcije kave 25 do 30 sekundi. Samo provjereni i svjetski poznati proizvođači aparata za espresso jamče kvalitetu Barcaffè espressa.

Mano (ruke, iskustvo) - Od umijeću barista ovisi sam tehnološki proces pripreme espressa. Barcaffè barist zna kako i koliko kave treba staviti u filter. Pravi barist ima osjećaj za dobro napravljen espresso za koji je mješavina točno određena, šalice su pravilno zagrijane, a kava se toči polako i po strani.

Manutenzione (održavanje aparata) - Aparat traži redovno održavanje, posebno dijelova ključnih kod pripreme kave. Odstranjivanje kamenca i taloga od kave još su jedan bitan aspekt održavanja.Kamenac smanjuje efikasnost korištenja, a masnoće koje mogu biti prisutne u talogu do neprepoznatljivosti mogu promijeniti okus kave.

Foto: Barcaffe

Tema: Promo sadržaj