Obavijesti

News

Komentari 50

Počeo mimohod Besmrtnog partizanskog odreda u Zagrebu

Počeo mimohod Besmrtnog partizanskog odreda u Zagrebu
1

Organizira se za Dan oslobođenja Zagreba, 8. svibnja 1945.  kada su prije 74 godine u Zagreb umarširale partizanske jedinice čime je okončano postojanje Nezavisne države Hrvatske (NDH)

VIDEO

Nekoliko stotina sudionika povorke "Besmrtnog partizanskog odreda" okupilo se u srijedu na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, odakle su sa zastavama i fotografijama poginulih boraca NOB-a krenuli prema Trgu Republike Hrvatske gdje će se održati popratni program i pustiti balone mira.

POGLEDAJTE VIDEO:

U Zagrebu se druge godine za redom održava mimohod 'Besmrtni partizanski odred', posvećen pobijedi koalicije u Drugom svjetskom ratu. Reporter: Ivana Kovačić

Objavljuje 24sata Politiko u Srijeda, 8. svibnja 2019.

U ime organizatora predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin rekao je uoči početka da se ovim 'maršom obilježavaju Dan oslobođenja Zagreba, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Dana Europe ne bi bilo da nije bilo ove prethodne borbe, konačne pobjede i slobode. Međutim i danas kada slavimo, dužnost i obaveza nas koji smo ovdje, a i Europe, je da evociramo uspomenu na sve one koji su tu pobjedu i slobodu izvojevali", ustvrdio je.

 Dodao je kako je potrebno prisjetiti se onih koji su u toj borbi dali ono najvrjednije, vlastiti život. 
"Želimo senzibilizirati odnos prema svima onima koji su svoj život ugradili u slobodu svoje domovine,  želimo im tim maršem odati počast i izraziti zahvalnost za to što su učinili", poručio je Habulin.
Sudionici povorke hodat će ulicom Franje Račkoga, Jurišićevom ulicom te će preko Jurišićeve i Trga bana Jpsipa Jelačića doći do Trga Republike Hrvatske gdje će pustiti balone mira. 
 Sudionicima se pridružio i veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov. 
Na početku povorke istaknuli su veliki transparent s natpisom "Besmrtni partizanski odred" i zastave Hrvatske, Grada Zagreba, Europske unije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA). 
Sudionici povorke nose fotografije boraca NOB-a koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu i pjevaju partizanske pjesme.
Mimohod "Besmrtni partizanski odred" SABA je organizirala po prvi put prošle godine.

Organizira se za Dan oslobođenja Zagreba, 8. svibnja 1945.  kada su prije 74 godine u Zagreb umarširale partizanske jedinice čime je okončano postojanje Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Organizatori ističu kako je slična akcija pokrenuta u Ruskoj federaciji 9. svibnja 2012. godine, u sibirskom gradu Tomsku, pod nazivom "Besmrtni puk". U sedam godina ta se inicijativa proširila na 91 zemlju svijeta.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag