Obavijesti

News

Komentari 153

Trifunović: Kunem se, ne znam kako, ali ovo će ovdje stati...

Danas je Beogradu u 15 sati počeo još jedan prosvjed u nizu 'Svi kao jedan - Jedan od pet milijuna' protiv srbijanskog predsjednika Vučića. On poručio: 'Ništa neće zauzeti, nikakve institucije, bit će sklonjeni'

VIDEO

Prosvjedni skup pod nazivom 'Svi kao jedan - 1 od 5 milijuna' počeo je u subotu iza 15 sati ispred Narodne skupštine u središtu Beograda intoniranjem srbijanske himne. Lideri Saveza za Srbiju (SzS) pozvali su građane iz cijele Srbije na izražavanje svojeg nezadovoljstva vlašću Srpske napredne stranku.


>>> POSLJEDNJE INFORMACIJE:

19.30 - Sudionici prosvjeda "Svi kao jedan - 1 od 5 milijuna" uputili su u subotu u Beogradu zahtjeve vlastima od kojih traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima, te ravnopravan udio predstavnika vlasti i oporbe u Regulatornom tijelu za elektroničke medije.

Prosvjed "Svi kao jedan - 1 od 5 milijuna" ispred skupštine Srbije, koji je započeo oko 15,30 sati, nastavljen je prosvjednom šetnjom do vlade, a povorka će se potom ponovo vratiti pred Skupštinu gdje se očekuje obraćanje čelnika oporbe.  

Prosvjednicima su se danas ispred skupštine obraćali predstavnici kulturne i javne scene, a glumac Sergej Trifunović, predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG) rekao je da građani "27 godina traže državu i na ulici brane dostojanstvo".

- Kunem vam se, ne znam kako, ali ovo će ovdje stati. Ovo nam je posljednja ulica - rekao je Trifunović.

On je istaknuo da "biće koje se navikne na nedostatak slobode više nije čovjek".

- Naš zadatak je da proširimo ovaj val slobode - rekao je Trifunović i poručio da "dostojanstvo nema cijenu".

Trifunović je naglasio kako želi državu u kojoj su "svi jednaki pred zakonom i u šansama", te da se zbog toga treba boriti i za one koji su "uplašeni i ucijenjeni"

Prije početka prosvjedne šetnje, s pozornice ispred Skupštine pročitani su zahtjevi za formiranje zajedničkog povjerenstva vlasti i oporbe koje treba utvrditi uvjete za poštene izbore, što poglavito podrazumijeva slobodan pristup medijima, uz novi sastav Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM).

Jedan od zahtjeva je izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih tv-servisa, Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

18.00 - Izneseni su zahtjevi prosvjednika. Traži se osnivanje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definiranje poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tijela za elektronske medije te izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine Također su rekli da su spremni za razgovor s nadležnim organima i uskoro će odabrati predstavnike za sve tri predložene radne grupe. 

17.44 - POGLEDAJTE VIDEO:

UŽIVO Blokirane ulice Beograda, novi prosvjed protiv Vučića: 'Danas se rađa nova energija!' 24sata with N1Srbija

Posted by 24sata on Saturday, 13 April 2019

16.50 - Govornici se redom izmjenjuju, a svakog govornika dočekuju i ispraćuju bubnjevi. Student Stefan Novaković koji je uhićen nakon što je upao u zgradu RTS obratio se okupljenima.

- Zbog vas danas je Beograd svijet. Probudili smo Srbiju i poslat ćemo poruku svima - narod u Srbiji je ustao protiv diktature. Danas se ovdje rađa nova energija, nova snaga, snaga promjena - rekao je.

Jedan malinar također se popeo na govornicu i zapitao vladajuće:

- Zašto se tjera srpska omladina u tuđinu? Umjesto da od poljoprivrede žive seljaci, od nje su se obogatili vaši bližnji. Ne postoji trenutak kada srpski seljaci nisu slagani - rekao je.

Svećenik Nenad Ilić posredno se obratio okupljenima. Njegovo pismo pročitala je njegova supruga.

- Crkva će uvijek biti uz one koji traže istinu i pravdu. Crkva se ne treba baviti stranačkom politikom, ali kad nepravda i laž postanu očigledni, crkva ima obvezu stati u zaštitu vjernog naroda. Ne treba da vas bune pojedinačne reakcije pojedinaca iz crkve. Crkva nije partija, nema glavni odbor. Crkva su svi zajedno - i pokojni, i narod, i svećenstvo, i narod, predvođeni zajedno u Kristu, u istini - napisao je svećenik u svom pismu.

Glumac Sergej Trifunović održao je energičan govor:

- Zdravo uličari, zdravo mrsomudi, zdravo nezahvalna bagro, zdravo ispijači espresa, Soroševi plaćenici. Imate li imalo stida, malo srama, nečeg ljudskog u sebi? - započeo je glumac.

15.50 - Iz srpskog MUP-a objavili su da je na prosvjedu prisutno između oko 7500 ljudi. Potvrdili su da nema nikakvih ekscesa 


U programu organizatora prosvjeda stoji da će građanima biti pročitani zahtjevi opozicije i nezadovoljnih građana. Uz to, s govornice će im se obratiti oporbeni vođe i javne osobe. Nakon govora planirana je prosvjedna šetnja do zgrade srbijanske vlade te natrag do parlamenta.

Ispred zgrade parlamenta obustavljen je promet, prosvjednici nose zastave Srbije i transparente s imenima gradova iz kojih su došli.

Beta prenosi da se oko zgrade narodne skupštine nalaze manje snage policije s kacigama i štitovima.

Neredi u Beogradu: Muškarca prebili jer je vikao 'Živio Vučić'

U Skupštini Srbije su zastupnici vladajuće koalicije koji su ostali od dana ranije kako bi je, po vlastitim riječima, obranili od onih koji nasiljem pokušavaju preuzeti vlast, prenosi Tanjug.

U parlamentu ima dosta pripadnika policije, čiju je nazočnost odobrio glavni tajnik skupštine kako bi se osigurao mir i sigurnost svih u zgradi, prenosi ta agencija.

Predsjednik Aleksandar Vučić jučer je izjavio da policija nikome neće onemogućavati dolazak u Beograd. Vučić smatra da će prosvjed vjerojatno proći u miru i da oporba može samo postaviti tri-četiri šatora kojima će maltretirati građane Beograda i unerediti grad.

Međutim, prema nekima od vođa SzS-a javni autoprijevoznici otkazuju prijevoz iz ostalih krajeva Srbije do Beograda.

Al Jazeera izvještava da je Lider Dveri, Boško Obradović, preko Twittera poručio da su danas do 17h ukinute redovne autobusne linije za Beograd, te da se sinoć odvio upad policije u sjedišta preostalih autoprijevoznika što je rezultiralo otkazivanjem zakupljenih autobusa i kombija za prijevoz. 

Objave na društvenim mrežama također sugeriraju da autobusi na linijama za Beograd ne voze uobičajenim voznim redovima. Primjerice, jedan prijevoznik iz Pančeva saopćio je da će međugradski promet danas biti smanjen zbog nedovoljne količine goriva i radnog kadra.

Opet kaos u Beogradu: Ispred Skupštine žene pale u nesvijest
Opet kaos u Beogradu: Ispred Skupštine žene pale u nesvijest

Prvi prosvjed protiv srbijanskih vlasti održan je krajem studenoga u Kruševcu zbog napada na vođu Ljevice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste Ljevice a nakon toga uslijedio je u Beogradu prosvjed 8. prosinca. Od tada se održavaju svake subote.

Slogan 'Jedan od pet milijuna' nastao je zbog izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je na početku prosvjeda kazao da neće ispuniti ni jedan zahtjev makar ih na ulice izašlo i pet milijuna.

Među zahtjevima su slobodni rad medija, pošteni izbori, ostavke državnog vrha i otkrivanje počinitelja i nalogodavaca ubojstva predsjednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..