Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Počeo sastanak: Smjernice državnog proračuna za 2016.

None Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Dobit ćemo limite unutar kojih ćemo se morati svesti i po ministarstvima probati iskonstruirati razvojno-socijalni proračun, izjavio je ministar poduzetništva i obrta

U Vladi je započeo sastanak na kojem će premijer Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić predstaviti ministrima osnovne smjernice državnog proračuna za 2016. godinu.

- Dobit ćemo danas limite unutar kojih ćemo se morati svesti i unutar kojih ćemo po ministarstvima probati iskonstruirati jedan razvojno-socijalni proračun - izjavio je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat uoči sastanka u Vladi.

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, također je kazao da najprije treba čuti ministra financija, a onda će na temelju njegovih preporuka pripremiti proračun ministarstva.

Istaknuo je i da nema odustajanja od infrastrukturnih projekta.

- Od infrastrukturnih projekata se neće i ne smije odustati. Od svega možemo, ali od toga ne - ustvrdio je Butković.

I Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode, očekuje danas upute i smjernice.

- Nismo veliki potrošači, imamo velike vanjske prihode u smislu investicijskih projekata i moramo raditi na tome da se dovoljno dobro ekipiramo za prihvat tih sredstava - istaknuo je Dobrović.

Ministar financija Zdravko Marić ranije je izjavio kako se radi na tome da proračun bude prvi ogledni primjer onoga što Vlada planira napraviti u ovoj godini te kako je Vladin cilj proračunski deficit svesti na 3 posto BDP-a u iduće dvije godine.

Ministar tada nije precizirao je li moguće rashode smanjiti za 4,5 milijardi kuna. Marić je i na prvoj sjednici Vlade najavio kako će sve proračunske mjere i aktivnosti biti usmjerene na usporavanje rasta javnog duga, stabiliziranje, a pred kraj mandata i na njegovo smanjivanje.

Komentari (32)
  • Ova Vlada će biti kao i sve dosad, jedan veliki FAIL. Niti jedna Vlada do sada nije imala pripremljeni program prije dolaska na vlast, tako ni ovi. I dok se oni snađu, malo uhljebe evo već prošlo 3 godine.

    2. 2. 2016,   10:06
  • Plan je vrlo jednostavan ,uzmi Crvenoj Hrvatskoj(Zapad,Sjeverozapad) te proslijedi novac u Plavu Hrvatsku...

    2. 2. 2016,   10:15
  • odakle su smjernice? iz prnjavora?

    2. 2. 2016,   14:05