Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Sve zemlje su žrtve klimatskih promjena. Moramo djelovati!'

None Foto: REUTERS/PIXSELL 7

Globalni čelnici će u Parizu pokušati dogovoriti smanjenje emisije štetnih plinova kao glavnih krivaca za učinak staklenika i posljedično tome zagrijavanja planeta

Danas je povijesni dan. Francuska očekuje 150 čelnika Vlada, nikad se nije okupilo toliko dostojanstvenika iz svih zemalja svijeta na jednom mjestu. Ni ulozi nisu bili nikad toliko veliki. Ulozi su budućnost planeta i budućnost života. Prije dva tjedna su fanatici donijeli smrt na naše ulice. Milijarde ljudskih bića, čitavi narodi sad nas gledaju . Dva velika globalna izazova koja moramo svladat i- borba protiv terorizma i borba protiv klimatskih promjena - rekao je u svom govoru francuski predsjednik François Hollande

On je u ponedjeljak ujutro, uz bok glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona primio više od 150 inozemnih čelnika , koliko ih je došlo na službeno otvaranje konferencije o klimi blizu Pariza.

POGLEDAJTE VIDEO: Eiffelov toranj svijetli u bojama planeta

Nakon primanja šefova država i vlada, obojica su službeno otvorila 21. konferenciju UN-a o klimatskim primjenama (COP21) u Bourgetu, sjeverno od Pariza, pod vrlo visokim mjerama sigurnosti.

Po dolasku, François Hollande, Ban Ki-moon kao i šef francuske diplomacije Laurent Fabius te francuska ministrica okoliša Segolene Royal pozirali su držeći se za ruke pred fotografima. Potom je Hollande primio prve inozemne čelnike, Poljake i Kanađane. Dolazak svih njih nadzire oko 2.800 policajaca . Na summitu treba sudjelovati i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Nakon službenog otvaranja COP21, održala se minuta šutnje u počast žrtvama napada 13. studenoga u Parizu. Potom će čelnici, a svaki od njih dobit će tri minute, govoriti o tome što su njihove zemlje poduzele na zaštiti klime.

- Sve zemlje su žrtve klimatskih promjena. Žrtve se mjere u milijunima ljudi, a materijalne štete u milijardama. U ime klimatske pravde mi moramo djelovati. Klimatske promjene će donijeti sukobe oko prirodnih resursa i nedostatka vode, a izbjeglice više zbog toga bježe nego zbog sukoba.  - istaknuo je Hollande

Globalni čelnici će na skupu u Parizu pokušati dogovoriti smanjenje emisije štetnih plinova kao glavnih krivaca za učinak staklenika i posljedično tome zagrijavanja planeta s katastrofalnim posljedicama poput otapanja ledenjaka, porasta razine mora, poplava, suša, ugrožavanja sigurnosti hrane i dostupnosti vode.

- Priroda više nije neiscrpan izvor resursa koje možemo koristiti kako nas je volja. Svi moramo početi djelovati, ovdje u Parizu odlučujemo o budućnosti planeta. Nada čitavog čovječanstva počiva na našim leđima - naglasio je Hollande

POGLEDAJTE VIDEO: Barack Obama o utjecaju klimatskih promjena na planet

Govorit će i Robert Redford

Robert Redford, Arnold Schwarzenegger i Al Gore sudjelovat će uz stotine gradonačelnika iz svijeta na summitu gradonačelnika koji se u petak organizira u pariškoj gradskoj vijećnici u sklopu međunarodnog summita o klimi, objavila je u ponedjeljak gradska uprava Pariza.

Američki glumac i redatelj Robert Redford bit će jedan od govornika prisutnih u ime nevladine organizacije za okoliš, Vijeća za obranu nacionalnih resursa.

Glumac i bivši guverner Kalifornije Schwarzenegger zastupat će "R20", nevladinu organizaciju za klimu koju je osnovao.

Nekadašnji američki potpredsjednik i aktivist za okoliš Al Gore zastupat će "The Climate Reality Project" koji traži da se donese sporazum o klimi u Parizu.

Brojni gradonačelnici su već najavili svoj dolazak, dodaje se u priopćenju gradske uprave Pariza, primjerice čelni ljudi Barcelone, Santiaga, Rio de Janeira, Sydneyja, Montreala, Los Angelesa, Chicaga, Istanbula, Stockholma, Dakara, Madrida, Berlina, Johannesburga i Seula.

Obama odao počast žrtvama napada

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je, nedugo nakon što je stigao u Pariz na summit o klimi, pred koncertnom dvoranom Bataclan odao počast žrtvama terorističkog napada.

Sve se odvijalo pod pojačanim sigurnosnim mjerama koje su obuhvaćale helikopterski nadzor i zatvaranje prometa na tom području, objavili su mediji.

Dan uoči summita uhitili stotinjak prosvjednika

Francuske redarstvene snage su u nedjelju u Parizu suzavcem i šok granatama rastjerivale stotine prosvjednika protiv konferencije o klimi među kojima su neki gađali policiju raznim predmetima, izvijestio je AFP.

Nekoliko desetaka maskiranih prosvjednika odjevenih u crno bacali su staklene boce na policiju koja je bila raspoređena u velikom broju. Prosvjednici su na njih bacili i ogradu pa su ovi uzvratili suzavcem.

Reuters

Unatoč zabrani organiziranja javnih skupova uvedenoj nakon napada 13. studenoga, prosvjednici su se uputili prema Trgu Republike, u strogom središtu prijestolnice. Neke je policija privela silom. RT se poziva na policijske izvore koji tvrde da je uhićeno stotinjak ljudi.

Prosvjednici su se okupili na poziv manjih skupina koje se nazivaju "Anticop21". Htjeli su upozoriti na "izvanredno stanje klime" dan prije početka UN-ove konferencije o klimi u Bourgetu, blizu Pariza, na kojoj će sudjelovati čelnici gotovo 150 zemalja svijeta.

Na summitu se trebali sastati Putin i Erdogana

Dogovor da se ruski i turski lider sastanu na summitu u Parizu odavno je bio dogovoren. No nakon obaranja ruskog aviona prošlog tjedna odnosi između Putina i Erdogana su se zaoštrili tako da do sastanka sigurno neće doći.


<div> <blockquote class="twitter-tweet" lang="en"><p lang="fr" dir="ltr">Sinon y a aussi des clowns qui dansent place de la <a href="https://twitter.com/hashtag/Republique?src=hash">#Republique</a> <a href="https://t.co/7jJ5PfhMjS">pic.twitter.com/7jJ5PfhMjS</a></p>&mdash; Christophe Gueugneau (@gueugneau) <a href="https://twitter.com/gueugneau/status/670964897300283392">November 29, 2015</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> </div>
Komentari (32)
  • Tko predstavlja na skupu državu ISIL ?

    30. 11. 2015,   17:41
  • Ako ne izazovete 3. svjetski rat onda će spas klime našim nasljednicima dobro doći, u suprotnom će nam klima biti najmanji problem.

    30. 11. 2015,   10:09
  • Kakav spas klime.Pokusavaju vam zamazati oci od cinjenice da su UPROPASTILI SVIJET sa svojom pohlepom i gluposcu.Kupovanje vremena nista drugo ali vremena vise nemate.Sve se mora rusiti i pocet od pocetka.Gamad mora nestati sa zemlje.

    30. 11. 2015,   11:04