Obavijesti

News

Komentari 2

Početak suđenja Sanaderu i Hernadiju 23. listopada

Početak suđenja Sanaderu i Hernadiju 23. listopada
1

Na pitanje što će se dogoditi ako Vrhovni sud ne odluči o žalbi do datuma kada je zakazan početak suđenja odvjetnici su kazali da rasprave u tom slučaju neće biti

VIDEO

Početak suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju za korupciju u slučaju Ina-MOL zakazan je na zagrebačkom Županijskom sudu za 23. listopada, iako je Hernadijeva obrana i u pripremnom ročištu u četvrtak zatražila da se dio dokaznih prijedloga, na koje bi se Hernadi trebao očitovati, prevede na mađarski.

Hernadijeva odvjetnica Laura Valković kazala je da su zatražili da se "prevede relevantna dokumentacija" kako bi im Hernadi mogao dati uputu o načinu na koji da se očituju.

Sanader i Ježić: Nismo krivi za prodaju jeftine struje Diokiju...
Sanader i Ježić: Nismo krivi za prodaju jeftine struje Diokiju...

"Međutim sud nije prihvatio tu odluku, za nas je to dosta iznenađujuće. Mislili smo da će sud to prihvatiti respektirajući i raniju odluku Vrhovnog suda koja je bila donijeta, direktive i Zakona o kaznenom postupku... međutim, sud je postupio suprotno. Vidjet ćemo kako će obrazložiti svoje razloge", kazala je Valković.

Dodala je da će nakon što sud donese rješenje o odbijanju njihovih zahtjeva najvjerojatnije podnijeti žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Fimi medija: Ivo Sanader svoju će obranu iznijeti u studenom
Fimi medija: Ivo Sanader svoju će obranu iznijeti u studenom

"Obrana je specificirala pojedine dokaze koje smatramo da su relevantni koje je potrebno prevesti, a koje Uskok predlaže da se izvedu kao dokazi na raspravi. Nismo stavili prijedlog da se prevedu svi dokazi već samo pojedini koje smo točno specificirali u svom zahtjevu, koje smo smatrali da su relevantni i potrebni za razumijevanje onoga što se Hernadiju stavlja na teret", ustvrdila je Valković.

Na pitanje što će se dogoditi ako Vrhovni sud ne odluči o žalbi do datuma kada je zakazan početak suđenja odvjetnici su kazali da rasprave u tom slučaju neće biti.

Hernadijev odvjetnik Goran Mikuličić dodao je da Hernadi mora na svom jeziku biti upoznat s dokazima kako bi odvjetnicima mogao dati upute kako se ponašati. "Ako tako ne bismo postupili kršimo kodeks odvjetničke etike", rekao je Mikuličić.

Pripremno ročište za suđenje Sanaderu i Hernadiju u slučaju Ina-Mol ranije je više puta odgađano zbog raznih zahtjeva obrane što je Uskok nazvao odugovlačenjem postupka.

Sanader je navijao u Moskvi, a danas su opet odgodili ročište
Sanader je navijao u Moskvi, a danas su opet odgodili ročište

Za razliku od Hernadija koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu Sanader je došao na pripremno ročište, ali ništa nije želio komentirati, kao ni njegova odvjetnica Jadranka Sloković.

Riječ je o slučaju u kojem je Sanader ranije zbog primanja mita od Hernadija bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

Sanader i Horvatinčić navijali u Moskvi, a za sud su - bolesni...
Sanader i Horvatinčić navijali u Moskvi, a za sud su - bolesni...

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem. Hrvatska je za Hernadijem raspisala europski uhidbeni nalog koji njegova država ne želi provesti, čak ni nakon što je Europski sud u Luxembourgu krajem srpnja objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca