Obavijesti

News

Komentari 234

Slavodobitnik Alke je debitant Alen Poljak, osvojio i Čoju

Slavodobitnik Alke je debitant Alen Poljak, osvojio i Čoju
60

Na koplje mu je alkarski vojvoda Ante Vučić privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, a čestitala mu je predsjednica i pokroviteljica Sinjske alke Kolinda Grabar Kitarović

VIDEO

>>> Zadnje informacije:

20.30 - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u nedjelju da Sinjska alka podsjeća na odgovornost prema domovini te da smo "i mi danas koji imamo sreću živjeti u miru, pozvani istu odgovornost posvjedočiti u suočavanju s izazovima svoga vremena".

"Kao što nas i ove godine Sinjska alka sjedinjuje u spomen na slavne prošlosti, ona nas ujedno podsjeća na odgovornost koju imamo prema domovini. Kao što su naši pradjedovi obranom Sinja posvjedočili odgovornost prema zavičaju i domovini, isto su učinili i naši branitelji u Domovinskom ratu. I mi danas koji imamo sreću živjeti u miru pozvani smo istu odgovornost posvjedočiti u suočavanju s izazovima svoga vremena", naglasila je Grabar- Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, koja je slavodobitniku 302. alke Alenu Poljaku darovala sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom.

Posebno se to, naglasila je, odnosi na sve one koji na bilo kojem društvenom području obnašaju javne dužnosti. "Mi imamo samo jednu obvezu - služiti interesima hrvatskog naroda i hrvatske države. Niti jedna politika ne može biti uspješna ako se ne oslanja na narod i nema povjerenja u stvaralačke potencijale hrvatskog čovjeka", kazala je. 

Hrvatska je u četvrt stoljeća neovisnosti puno toga postigla, ali, skloni prevelikoj kritičnosti - često ne vidimo brojne uspjehe i dostignuća, rekla je. "Ipak, treba priznati da slobodu i neovisnost nismo kapitalizirali u željenoj mjeri društvenog razvoja i osobnog standarda koji jamči dostojanstven život. Odlazak mladih simptom je tih neispunjenih očekivanja. Stoga je naša prva zadaća ubrzati investicije i povećati zaposlenost kako bismo mladima otvorili bolju i sigurniju osobnu i obiteljsku perspektivu te širili obzorje optimizma i samopouzdanja", poručila je.

19.30 Slavodobitnik 302. Sinjske alke s ukupno sedam punata je debitant Alen Poljak, koji je osvojio i Čoju.

U prvoj i drugoj utrci osvojio je po dva punta, a u trećoj je pogodio u sridu.

Na koplje mu je alkarski vojvoda Ante Vučić privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, a čestitala mu je predsjednica i pokroviteljica Sinjske alke Kolinda Grabar Kitarović, koja mu je darovala zlatni prsten s hrvatskim grbom i sabljom.

Momak slavodobitnika nagrađen je zlatnom plaketom Alke, te je od predsjednice dobio srebreni prsten s hrvatskim grbom.

Alen Poljak je rođen 1989. godine u Glavicama kod Sinja. Potječe iz alkarske obitelji u kojoj mu je otac Ante bio slavodobitnik s tri pogođene trice. Alen je debitirao je u povorci 2013. godine, a ove je godine debitirao kao alkar. Jaše na svojoj kobili Kalcit. 

Najtrofejniji alkar u povijesti je Nikola Cerinić koji je slavodobitnik bio čak 12 puta, a na Alci je nastupao od 1867. do 1899. godine. Nakon njega Alku su u više navrata osvajali Nikola Jelinčić-Bećo i to osam puta, te po pet puta alkari Jozo Boko, Janko Kelava i Anđelko Vučković-Ako.

Najdugovječniji alkarski vojvoda bio je Vicko Grabovac. Tu je dužnost obnašao 28 puta, a od živućih najdugovječnijih vojvoda tu su još i Mirko Norac, Ante Kotromanović, Ivan Ćikara i sadašnji vojvoda Ante Vučić.

17.55 - Uz nazočnost velikog broja gledatelja i posjetitelja iz cijele Hrvatske te predstavnika najvišeg državnog vrha, u nedjelju poslijepodne počela je u nazočnosti državnoga vrha i brojnih uzvanika i posjetitelja ovogodišnja, 302. Sinjska alka - hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715.

Uoči otvaranja nadmetanja alkarski vojvoda Ante Vučić u tradicionalnom obraćanju poručio je da se kroz Alku šalje poruka domoljublja, junaštva, mira i ljubavi, kao i poruka da je oan bila i jest simbol odlučnosti hrvatskog naroda za obranu svoje slobode i domovine.

Zahvalio je Vladi i ministru obrane Damiru Krstičeviću što je Hrvatska vojska vraćena u Sinj, u vojarnu koja nosi ime 126. sinjke brigade, a poseban pozdrav uputio je hrvatskim generalima zatočenima u Haagu.

Uz ostale, posebno je pozdravio svjetske prvake hrvatske vaterpoliste i izbornika reprezentacije Ivicu Tucaka, zahvalivši im što "na najbolji način promoviraju Hrvatsku", što je publika popratila dugim pljeskom.

Istaknuo je da su generacija alkara vitezova koja ima na čast doživjeti dvije povijesne privilegije - prije dvije godine proslavljena je jubilarna 300. Sinjska alka, a četvrti je put održana izvan Sinja, u herojskom gradu Vukovaru. "Svečanom alkom u Vukovaru osnažili smo nacionalni identitet i hrvatsko zajedništvo kojem smo svjedočili u nedavnom strašnom požaru koji je zahvatio ovaj dio Dalmacije", naglasio je Vučić.

Vrijednosti koje su nas krasile kroz Domovinski rat potrebne i danas

"Vrijednosti koje su nas krasile kroz Domovinski rat potrebne su nam danas i u miru kako bismo stvorili uvjete da naša mladost ne odlazi van, već na rodnoj grudi ostvari budućnost za sebe i svoje potomke", poručio je.

Izrazio je uvjerenje da čelni ljudi naše države "iako smo suočeni s kušnjama i odlukama koje nam pokušavaju nametnuti izvana", upravo vode takvu politiku za bolji život svih nas. 

"Dajem svoju punu podršku predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću da štite interese Hrvatske i Hrvata izvan naše domovine", kazao je alkarski vojvoda.

S riječima prvog hrvatskog predjednika dr. Franje Tuđmana "sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što" proglasio je Alku otvorenom, a alkarima poželio “čvrstu desnicu i oko sokolovo”.

17.15 - Uoči početka 302. Sinjske alke, u nedjelju je u Alkarske dvore na tradicionalni vojvodin prijem  stigao državni vrh i drugi uzvanici na čelu s pokroviteljicom Alke predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, kojoj je uručen dar, a sve nazočne je pozdravio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić.

Predsjednicu je ispred Alkarskih dvora dočekao tajnik Viteškog alkarskog društva (VAD) Ivan Nasić, nakon čega je posjetila crkvu Samostana čudotvorne Gospe sinjske, gdje su je dočekali provincijal Joško Kodžoman, gvardijan Petar Klapež i župnik samostana Perica Maslać.

Novinarima je kratko rekla da je veseli druženje sa Sinjanima, te da se nada kako će se svi dobro provesti unatoč vrućem danu.

Na traženje da komentira današnju komemoraciju za nastradale Srbe u Oluji u Uzdolju kod Knina koju je organizira Srpsko narodno vijeće i tvrdnje da odgovorni za te zločine još nisu procesuirani osim jednog, predsjednica je kazala da nikad ne komentira rad pravosuđa. Rekla je da vjeruje kako je naše pravosuđe stabilno, da procesuira objektivno.

"Kada je riječ o reformama koje provodimo one su još pred nama. Ulaskom u EU i NATO taj proces nije završio. Doista se nadam zajedništvu i da svi zajedno radimo na boljem životu za sve naše državljanke i naše građane, te da nam mladi ostaju, a ne odlaze", izjavila je predsjednica.

Upitana planira li godišnji odmor rekla je da misli kako za to više neće biti vremena s obzirom da putuje u Australiju, a dodala je i da je podmirila troškove lanjskog godišnjeg odmora.

U Alkarskim dvorima predjsednicu Republike, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića dočekao je predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Od oporbe u Sinju su danas u Sinju viđeni Mostovci Božo Petrov i Miro Bulj. 

"Ovdje nismo radi skupljanja političkih bodova. Možda ove veće stranke koje sebe zovu većim i jesu. Tu sam radi prijatelji i zato što je Sinj moj grad. Tu smo proveo dio djetinjstva i uvijek mi je drago doći ovdje posebno na Alku", kazao je Petrov.

Bulj je rekao da je vezan uz Alku kao Sinjanin i bivši alkarski momak. Upozorio je da taj kraj odumire i iskazao vjerovanje da državni vrh neće biti smo na Alci već i da će pomoći cijelu godinu u brojnim pitanjima.

Na prijemu su bile i ministrice gospodarstva i regionalnog razvoja Martina Dalić i Gabrijela Žalac., ministri obrane, unutarnjih poslova, pravosuđa, poljoprivrede, branitelja Damir Krstičević, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Tomislav Tolušić, Tomo Medved.

Program 302. Sinjske alke počeo je rano jutros ispred crkvice na Gradu molitvom i satom povijesti, potom su položeni vijenci za branitelje tvrđave 1715. godine, kao i za poginule u Domovinskom ratu, te preminule članove Viteškog alkarskog društva (VAD), alkare i alkarske momke. Nakon toga je vojvodin ađutant u kočiji prošao gradom i pozivao svjetovnu, vojnu i crkvenu vlast grada Sinja na Alku.

Kako se neslužbeno doznaje Viteško alkarsko društvo ozbiljno razmišlja da se Alka od sljedeće godine održava u noćnom terminu.

16.20 - U Sinj je stigla Kolinda Grabar Kitarović, kao i Milan Bandić, Božo Petrov, Andrej Plenković, Tomo Medved i Ljubo Ćesić Rojs.

Nakon natjecanja u Bari u petak i Čoji u subotu, u nedjelju 6. kolovoza održava se ovogodišnja 302. Sinjska alka - hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715.

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata, odnosno bodova. Alkar, jahač na konju, u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m (tolerira se vrijeme do 12 sekundi) te pokušava kopljem pogoditi središte malog željeznog kruga koji se zove alka. Visina alke je 3,32 m, mjerena od njezinog središta do zemlje. O postavljanju i točnoj visini brinu "namještač alke" i njegov pomoćnik; namještač alke štapom dužine 3,22 m umiruje alku i istovremeno kontolira njezinu visinu, dok pomoćnik zateže uže o koje je alka obješena.

Cilj igre skupiti što više bodova u tri pokušaja

Alkarski je kolut, to jest alka, od kovanog željeza, sastavljen od dva obruča sa zajedničkim središtem. Mjereći njihovu unutrašnju stranu, veći obruč ima promjer od 13,1 cm, a manji 3,51 cm. Obruči su međusobno povezani trima kracima koji idu od jednog prema drugom obruču i dijele prostor između njih na tri jednaka dijela. Obruči i krakovi debeli su 6,6 mm i imaju oštar rub s one strane s koje se kopljem gađa u alku.

Petlja za vješanje alke je na polovici jednog od tri jednaka luka većeg kruga alke. Cilj igre je skupiti što više bodova u tri pokušaja. Za vrijeme trka alkara na konju do alke, na konju i alkaru se nalazi sva oprema i niti jedan komad opreme ne smije otpasti. Ako se to ipak dogodi, a sam alkar to ne primijeti, uz dozvolu alkarskog vojvode može (a i ne mora) dobiti ponovno pravo trkati trku. Ako alkar primijeti da mu je otpao dio opreme dužan je protrkati trkalištem bez gađanja alke, to jest sa "spuštenim kopljem".

Pogodak u mali srednji kolut - "u sridu" donosi tri punta, u gornji pregradak dva punta, a pogodak u jedan od dvaju donjih pregradaka po jedan punat. Ako dva ili više alkara nakon treće utrke imaju isti broj punata, izvodi se pripetavanje, to jest doigravanje. Svaki pogodak "u sridu" uz samog alkara koji je pogodio slavi i cjelokupno gledateljstvo, jer smisao samog nadmetanja nije samo pobijediti ostale takmace, već zbog same težine zadatka, pogoditi što veći broj "srida" uopće, što iziskuje veliku vještinu i umijeće alkara u rukovanju kopljem, upravljanju konjem i oštrom oku.

Svaki pogodak "u sridu" slavi se oglašavanjem limene glazbe, te pucnjima iz "mačkula" - starinskog topa. Trče se tri trke i bodovi se zbrajaju. Alkar s najviše osvojenih bodova postaje slavodobitnik. Slavodobitnik Alke je bogato nagrađen, a Sinjani i narod Cetinske krajine, do Alke iduće godine, slave ga kao svojeg najboljeg junaka i viteza. 

Na ovogodišnjim alkarskim pripremama sudjelovali su: Josip Benja, Kristijan Bikić, Stipe Bogdan, Josip Čačija, Jure Domazet Lošo, Alen Filipović Grčić, Hrvoje Filipović Grčić, alajčauš Ivica Filipović Grčić, Denis Gugić, Andrija Hrgović, Dušan Ivandić, Frano Ivković, Josip Jadrijević, Stipe Jukić, Bože Mandac, Nenad Marić, Joško Masnić, Alen Poljak, Tino Radanović, Ante Runje, Marko Šuća, zamjenik alajčauša Mario Šušnjara, Martin Šušnjara, Frano Talaja, Petar Tomašević, Marko Vrca, Branimir Vučković, Ante Zorica, Ivo Zorica i Mihovil Župa.

Alku je do sada najviše puta dobio Nikola Cerinić (slavodobitnik dvanaest puta), slijede ga Nikola Jelinčić (slavodobitnik osam puta), te Jozo Boko, Janko Kelava, Anđelko Vučković i Ognjen Preost, koji su po pet puta bili slavodobitnici Sinjske alke.

Alkom se obilježava pobjeda nad osmanskim osvajačima

Pobjednik prošlogodišnje 301. alke bio je Tino Radanović iz Sinja. Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić i na koplje mu privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje je slavodobitnik pronio ulicama Sinja. Pokroviteljica Sinjske alke predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović slavodobitniku je darovala sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom. Viteško alkarsko društvo slavodobitnika nagrađuje zlatnom plaketom i s 40.000 kuna. 

Sinjskom alkom se obilježava pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. kod Sinja. Na taj dan 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo je navalu turskoga zapovjednika Mehmed-paše Čelića čija je vojska brojala 60.000 vojnika.

U Cetinskoj krajini još živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku, oživljavajući tako svake godine prve nedjelje u kolovozu svoju slavnu pobjedu. Dva dana prije Alke održava se generalna proba (tzv. Bara), a uoči samog natjecanja druga generalna proba (tzv. Čoja).

U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je po međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Naziv Alka potječe iz turskoperzijskog jezičnog sloja, a znači prsten, obruč.

Sinjska alka danas je jedinstveno viteško natjecanje u Europi. Nastala je početkom XVIII. stoljeća. Inače je nastavak mnogobrojnih viteških nadmetanja što su se održavala u nekim većim mjestima mletačke Dalmacije, a najpoznatija su ona u Zadru (do 1820.), Imotskom (do oko 1840.) i Makarskoj (do 1832.).

Najstariji pisani spomen iz 1784.

Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci potječe iz 1784., a riječ je o sonetu i odi koje je na talijanskom jeziku ispjevao splitski liječnik i glazbenik Julije Bajamonti.

Najstariji pak službeni spis jest pismo što ga je 10. veljače 1798. grof Rajmund Thurn, prvi austrijski povjerenik za novozaposjednute krajeve, poslao iz Zadra tadašnjem zapovjedniku Sinja, Jakovu Grabovcu.

Thurn pismom obavješćuje da je Dvorsko povjerenstvo potpuno odobrilo da se u Sinjskoj krajini i dalje održava Alka, na posljednji dan karnevala, kako je do tada bilo uobičajeno. Iz iste godine potječe i dokument o Alki što je, u čast baruna Corneo-Steffanea, drugoga opunomoćenog austrijskog povjerenika za Istru, Dalmaciju i Albaniju, održana 14. svibnja, kojom ju je prilikom, u svečanome govoru, nazvao "brillante spettacolo" (blistavi prizor).

Povjesničari su utvrdili kako povijest Alke pokazuje da se ona u starini trčala u različito vrijeme, a katkad i dva puta na godinu.

Alka se tek od 1849. redovito trčala 18. kolovoza, na rođendan cara Franje Josipa, što je čak utvrđeno i Statutom iz 1902. Od tada se stalno trči u kolovozu (i po novim pravilima), u prvoj trećini toga mjeseca, tako da se i Bara i Čoja i Alka održe u istom mjesecu.

Na putu po Dalmaciji, Sinj je 1818. posjetio car i kralj Franjo I. te su mu mještani priredili svečanu Alku. Slavodobitnika je vladar nagradio briljantnim prstenom vrijednim 800 forinta, a Društvo carskom zastavom. Od tada se svake godine slavodobitniku iz Beča dostavljalo 100 forinta nagrade.

Godine 1838. Alki je nazočio saksonski kralj Friedrich August II., a 28. ožujka 1842. održana je Alka u čast dolaska u Sinj austrijskog nadvojvode Albrechta. Iste godine, 22. listopada, održana je Alka u čast dolaska nadvojvode austrijskog Franje Karla. Godine 1875., 18. svibnja, održana je izvanredna svečana Alka u prigodi boravka cara i kralja Franje Josipa I. u Sinju. Car je tada darovao slavodobitniku Mati Boniću zlatni prsten.

Povijest svjedoči i kako se Alka trčala četiri puta izvan Sinja i to 1832. u Splitu, 1922. u Beogradu i 1946. u Zagrebu. Ove godine (2017.) u Vukovaru je održana svečana Alka, na kojoj je pobijedio alkar Ante Zorica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 234
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa