Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Podaci o listama čekanja su parcijalni i daju netočan uvid"

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministarstvo u priopćenju ističe da HZZO na svojoj internetskoj stranici objavljuje podatke koje dostavljaju zdravstvene ustanove, ali je riječ o parcijalnim podacima koje zasad nije moguće objediniti

Ministarstvo zdravstva opovrgnulo je u srijedu tvrdnje objavljene u medijima da se produljilo vrijeme čekanja na preglede jer se te tvrdnje temelje na parcijalnim podacima koji daju netočan uvid.

Ministarstvo u priopćenju ističe da HZZO na svojoj internetskoj stranici objavljuje podatke koje dostavljaju zdravstvene ustanove, ali je riječ o parcijalnim podacima koje zasad nije moguće objediniti pa interpretacija tih podataka daje netočan uvid u stvarno stanje čekanja na nacionalnoj razini.

Zagreb: Konferencija s temom značajnog povećanja oboljelih od gripe i upale pluća PRODULJILE SE LISTE Umjesto 140, pod Kujundžićem na pregled čekamo 163 dana

"Kao što je poznato, jedna osoba koja se istodobno naruči u više zdravstvenih ustanova, pogrešnom interpretacijom pojedinačnih podataka po zdravstvenim ustanovama broji se nekoliko puta, što stvara privid povećanih listi čekanja na preglede i dijagnostičke postupke", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva i HZZO kontinuirano prate broj izvršenih postupaka u zdravstvenim ustanovama, analiza pokazuje kako se broj izvršenih postupaka u prošloj godini znatno povećao, a namjera je da se u 2019. taj trend nastavi.

DOMAGOJ KNEŽEVIĆ: Kako sam to uspio sretno preživjeti hrvatsko zdravstvo

Intenzivno se radi na implementaciji informatičkih rješenja u cilju uspostave jedinstvene liste čekanja na nacionalnoj razini, koja će objediniti sve pojedinačne podatke, tako da ista osoba neće biti istodobno naručena za isti postupak na više mjesta.

U Ministarstvu kažu kako je uvođenjem prioritetnih lista naručivanja riješeno brzo zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom na ozbiljna zdravstvena stanja, kojima je omogućen pregled specijalista u roku tjedan dana.

Projektom su obuhvaćene 24 akutne bolnice  i gravitirajuće ordinacije primarne zdravstvene zaštite. Uspostavom prioritetnih lista tijekom prošle godine zbrinuto je preko 20.000 pacijenata.

TRAUME MEDICINSKIH SESTARA ‘Govorio mi je da sam drolja i glupača, da će me izudarati...’

"Zdravstvena stanja za preko 90 posto pacijenata obrađenih putem prioritetnog naručivanja doista su zahtijevala  prioritetnu obradu. U tijeku je priprema za uključivanje i preostalih akutnih bolnica u prioritetne liste naručivanja", kaže se u priopćenju.

Cilj je smanjiti i preostale liste čekanja i omogućiti obradu u medicinski primjerenom roku i pacijentima čija zdravstvena stanja ne zahtijevaju žurnu obradu.

Stoga se pripremaju se kliničke smjernice koje će definirati vrstu i redoslijed obavljanja pojedinih dijagnostičkih i terapijskih postupaka sukladno pravilima medicinske struke, poručuje Ministarstvo zdravstva.

Tema: Hrvatska

Komentari (2)
  • kao rizicna skupina na UZ dojke cekam 15 mjeseci,prije 11 mj. i sad ti ministre pricaj drugacije.Uzas,ako nemas lovu da ides privatniku,mozes crknuti,koga briga?

    6. 2. 2019,   13:24