Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Podletio pod vlak: Lipicanca su 'posudili' iz ergele, stradao je...

None Foto: 2

Mirko Damjanović, šef Državne ergele, doveo je doma lipicanca sinu da ga jaše, ali je konj pobjegao i stradao. Htio je prijeći prugu, no tad je naišao vlak

Maloljetni sin direktora Državne ergele, jahao je lipicanca, no u jednom trenutku pao je s konja. Konj se dao u bijeg i istrčao na dvotračnu prugu Vinkovci - Zagreb te podletio pod vlak, koji ga je na mjestu usmrtio.

- Konj je u vlasništvu Ergele iz Đakova, utvrdili smo to nakon očevida koji su na pruzi obavili djelatnici policije – potvrdila je Kata Nujić, glasnogovornica PU brodsko-posavske.

Damjanovićev sin je tijekom jahanja pao s konja, koji se uplašio i dao u galop uz prugu koja se nalazi ispod kuće Damjanovića u Strizivojni. U galopu je krenuo prema zapadu, prateći prugu, a prije Perkovaca popeo se na prugu, najvjerojatnije želeći prijeći na drugu stranu. Nažalost, u tom je trenutku naišao vlak.

- Nikome nije jasno kako je konj završio na pruzi. Prošao je Željezničko čvorište u Strizivojni, prešao je iz jedne u drugu županiju i skončao na pruzi nekoliko kilometara od mjesta na kojem živi Damjanović. U našim zabilješkama koje vodimo u smjeni nije zabilježeno da je netko vidio konja kako ide uz prugu, pa je moguće da je išao njivama s druge strane pruge – rekao je jučer prometnik na Željezničkom kolodvoru Strizivojna.

Nitko od mještana uz prugu nije vidio konja, svi kažu da ih je šokirao takav neodgovoran postupak direktora Ergele. Incident istražuje Ministarstvo poljoprivrede.

- Nadležne institucije utvrđuju okolnosti događaja. Čim dobijemo njihova očitovanja, razmotrit ćemo sve činjenice, preispitati odgovornost uključenih osoba te poduzeti odgovarajuće mjere - odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Komentar smo dobili i od Udruge Prijatelja životinja.

- Konj je u ovom slučaju žrtva ljudske neodgovornosti i nebrige, što je dovelo do najgore, smrtne posljedice. Stoga smatramo nužnim provođenje istrage i strogo sankcioniranje onih koji su odgovorni za smrt konja - rekao je Luka Oman iz udruge, koji je ujedno i posebni savjetnik ministra poljoprivrede.

Mirko Damjanović, direktor Ergele Đakovo i Lipik, nije htio komentirati slučaj. Kad smo ga nazvali, izjavio je da je na putu i da zovemo Ministarstvo poljoprivrede.

Komentari (67)
  • Gospodina pod hitno skinuti sa službe uz otkaz i zabranu bar godinu dana rada u državnoj službi uz plačanje konja.

    13. 1. 2019,   19:43
  • konju je misto u ergeli a ne u dvorištu šefa...biće je šef...adezeovac...

    13. 1. 2019,   19:44
  • Zbog bezobraznog direktora strada plemenita zivotinja.. Sad nek plati stetu ergeli a direktoru otkaz.

    13. 1. 2019,   19:47