Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Todorićev kum zatražio stečaj Konzuma: 'Ha, posao je posao'

None Foto: PIXSELL 2

Tvrtka Ovum d.o.o., zahtjev za stečaj podnijela je 31. ožujka. Iz tvrtke navode kako je dug i znatno veći od 9,57 milijuna kuna za koliko su podnijeli zahtjev za stečaj

Podnesen je zahtjev za stečaj Konzuma. Tvrtka Ovum d.o.o. iz Zagreba zatražila stečaj 31. ožujka.

Vjerovnik ima tražbinu u iznosu od 9.675.159,67 kuna uvećanu za zakonsku zateznu kamatu i kao razlog za razlog pokretanje stečaja navodi prezaduženost. 

- Kod dužnika postoji stečajni razlog zato što je nastupila okolnost iz članka 5 stavka II u vezi s člankom 7 stečajnog zakona - prezaduženost. Vjerovnik ima tražbinu prema dužniku u iznosu od 9.575.159,67 (kn) uvećano za zakonsku zateznu kamatu od dana dospijeća pojedinih iznosa, koji se temelji na Ugovoru o kupoprodaji odnosno za isporučenu, a neplaćenu robu - navodi se u  prijedlogu vjerovnika za otvaranje stečajnog postupka.

Konzum: Zahtjev ne znači da će biti stečaja

Vezano uz brojne upite o pokretanju stečaja Konzuma, možemo reći da je legitimno pravo vjerovnika da podnese takav zahtjev, no sam zahtjev ne znači da će doći do pokretanja stečaja. Važno je naglasiti da ovaj izolirani slučaj predmetnog zahtjeva ni na koji način neće utjecati na postizanje ciljeva svih aktivnosti vezano uz proces restrukturiranja. 
U ovoj situaciji se pokazuje koliko je važno povjerenje svih uključenih strana i da svojim postupcima mogu doprinijeti smirivanju situacije. Samo u takvim okolnostima tim za restrukturiranje može postići likvidnost i provesti restrukturiranje kompanije. Zato još jednom apeliramo na naše partnere da u narednim danim imaju strpljenja i povjerenja u stručni tim koji radi na restrukturiranju kompanije. Vjerujem da se svi slažemo da samo stabilan Konzum može uredno plaćati dobavljače i plaćati dugove, piše u priopćenju Konzuma. 

St-1064-17 by Ivana Zivko on Scribd

Neplaćanje već prelilo čašu strpljenja

Tvrtka Ovum je u biti tvrtka od velikog proizvođača jaja Perfa i Bio-perfa. Direktor Marko Brajević i sada je na sastancima dobavljača i banaka oko duga. 

Kako saznajemo iz tvrtke, zahtjev za stečaj su podnijeli jer im je Konzumovo neplaćanje već prelilo čašu strpljenja. Dug je i znatno veći od 9,57 milijuna kuna za koliko su podnijeli zahtjev za stečaj.  

Konzum im nije platio od sredine prošle godine isporučenu robu. Iako su trebali dobiti novac za isporučeno, u prosincu su dobili mjenicu! Iz tvrtke saznajemo da više to nisu mogli niti izdržati niti tolerirati. 

Direktor Ovuma: I dobavljači i banke i država tapkaju u mraku

Direktor Ovuma Marko Brajević nam je rekao da je stečaj pokrenut jer štiti svoju tvrtku, radnike i dobavljače. 

- Dug jeste veći nego ovih 9,6 milijuna kuna. Postoje i mjenice, a kada smo dobili mjenicu bez pokrića, bila je to kap koja je prelila čašu. Očajni smo. Ovo prepucavanje i jednih i drugih i trećih nigdje ne vodi. I dobavljači i banke i država tapkaju u mraku – kaže nam Brajević. 

'Kum je kum, a posao je posao'

Prema podacima iz sudskog registra, osim Perfe-bio suosnivač tvrtke Ovum je i Ivan Valentić, sin bivšeg premijera Nikice Valentića.  

Zanimljivo, vjenčani kum Ivana Valentića je Ivan Todorić, sin Ivice Todorića, predsjednika Uprave Agrokora.
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na upiti da je suvlasnik Ovuma i Ivan Valentić, koji je u kumskom odnosu s Ivanom Todorićem, kratko nam je odgovorio.

- Kum je kum, posao je posao, to nadam se, svi razumiju. A za ostalo ćete morati pitati Ivana Todorića – kaže Brajević. 

Ivan Valentić: Ne slažem se s pokretanjem stečaja, podržavam Agrokor

No, Ivan Valentić je za Večernji list izjavio da se ne slaže sa svojim partnerom.

– Ni ja ni moja firma koja je dobavljač Ovuma nemamo potraživanja prema Ovumu ili Konzumu. Perfa bio (moj partner u Ovumu) ima potraživanje i na temelju njega je tvrtka poduzela radnje s kojima se ja kao partner ne slažem, niti imam ikakve koristi u tome. Podržavam Agrokor i obitelj u naporima da se situacija stabilizira i zbog navedenog postupka razmišljam o izlasku iz partnerstva u Ovumu.

Komentari (278)
  • roba je prodana a nije plaćena ....to je isto kao da je ukradena, gdje su penezi ????

    6. 4. 2017,   10:10
  • ...eto, toliko o HDZ-u i SDP-u, o ustašama i partizanima, jer kad je narod tup i g**p sve prolazi, a jeftine parole i obilježja na čelu zabavljaju široke mase i čuvaju "gazde lijepe naše"...sad će rusi: "UURRRAAAA!" Plesat ćemo kazačok...

    6. 4. 2017,   10:24
  • dobro je ne brinite.. severina je pokrenula akciju za spas konzuma.. kupnjom robe iznad 150 kuna dobivate 30 minuta sa njom.. 300 kuna sat vremena... 1000 kuna cijelu noć

    6. 4. 2017,   10:11