Obavijesti

News

Komentari 9

Kujundžić: 'Prosvjednici neće dobiti ništa, Zakon je gotov'

HUBOL je javno pozvao svoje članove, ali i sve liječnike u Hrvatskoj, da se pridruže prosvjedu i jedinstveno nastave zajedničku borbu za opstanak zdravstvenog sustava

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Prosvjed liječnika na Markovom trgu Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Video on Wednesday, 27 June 2018

Izigrani od strane ministra zdravstva Milana Kujundžića, liječnici primarne zdravstvene zaštite prosvjedovali su na Markovom trgu. Upozorili su da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji se našao na Vladi bitno drugačiji od onog koji je prošao javnu raspravu u kojoj su i sami liječnici sudjelovali. Jedan od uvjeta je bio pravo na slobodu izbora, a to je da liječnici mogu birati hoće li raditi u Domu zdravlja ili privatno. Zakonom je propisana obveza da 25 posto primarnih ordinacija treba ostati u Domovima zdravlja, umjesto 30, što navode nije nikakva promjena, a kamoli na bolje. Izigrano je, kažu i obećanje, da će sadašnje privatne ordinacije prilikom umirovljenja liječnici moći prenijeti na mlađe kolege. 

- Zašto ovaj prosvjed? Zato da svi ne odemo. Izašli smo iz ordinacija da ne moramo izaći iz zemlje. Ovo je naše posljednje upozorenje premijeru Plenkoviću i ministru Kujundžiću, Vladi i zastupnicima. Ako se donese predloženi zakon za pet godina ugasit će se više od 400 ordinacija koje su sada u koncesiji i više neće imati tko nastaviti naš rad - upozorila je Vikica Krolo predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Liječnici su apelirali na premijera da shvati alarmantnu situaciju, koja već sada šteti građanima Hrvatske. Napomenuli su da u ovom trenutku nedostaje 500 timova primarne zdravstvene zaštite, 41 pedijatar i isto toliko ginekologa. Za tri godine 400 liječnika obiteljske medicine odlazi u mirovinu, a među njima su 84 pedijatara i 70 ginekologa. Liječnici navode da, ako im se ne omogući dostojan i dostojanstven rad u Hrvatskoj da su im vrata EU otvorena. Od ulaska RH u EU otišlo je već 600 liječnika, a priprema se njih još 1000. 

- Građanima poručujemo da smo u zajedničkom problemu, jer nam političari uskraćuju pravo na slobodu izbora i mladim kolegama pravo na rad. Tko će biti odgovoran za uništavanje zdravstva u Hrvatskoj. Za nekoliko godina, kad nas većina ode u mirovinu, neće nas imati tko liječiti i zato je vrijeme da im poručimo "Dosta" - poručila je Krolo.  Specijalizantica obiteljske medicine Magdalena Šobar vladajućima je poručila:

- Kažu da smo nezahvalni, da želimo otići. Mi ne želimo otići, nas se tjera. Ne daju nam raditi. Vrijeđaju nas i omalovažava na svakom koraku. Žele od nas stvoriti pisare i administratore. Mi smo završili medicinski fakultet i želimo se baviti medicinom. Na vrat ste nam stavili starce, koji plaču za svoju djecu. Tvrdite da imaju sve, a svaki dan im se prava uskraćuju. Nezadovoljni dolaze na naša vrata, bolesni, umorni i u strahu. Gospodo političari, spavate li mirno znajući da je sve to vaša zasluga - ustvrdila je Šobar. 
Navela je kako se dopuštaju robovlasnički ugovori, neplaćeni prekovremeni, da im se ne da potrebna oprema te da ih se izrabljuje u zamjenama i dežurstvima. 

- Dok se narod uvjerava da smo mi plemstvo, mi smo svedeni na razinu prosjaka, koji mole koricu kruha za siromašne. Mi ni ne želimo otići, nas se sustavno tjera - poručila je.

Svoje zahtjeve liječnici su predali i Vladi, a nadaju se da će doći k razumu dok nije kasno.  

- Ovo je naš zadnji vapaj. Ne radimo ovo za sebe već za narod. Želimo uređeni zdravstveni sustav, a ne budu li nas slušali u pet godina bit će kasno. Oni će se negdje zbrinuti, a nama kako bude - zaključila je Krolo.  

Podrška HUBOL-a liječnicima primarne zdravstvene zaštite

Povodom prosvjeda liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji je najavljen za srijedu u 11 sati na Markovom trgu u Zagrebu, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) objavila je apsolutnu podršku svojim kolegama u izražavanju nezadovoljstva prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

HUBOL je javno pozvao svoje članove, ali i sve liječnike u Hrvatskoj, da se pridruže prosvjedu i jedinstveno nastave zajedničku borbu za opstanak zdravstvenog sustava.

Podsjećaju javnost da bez primarne zdravstvene zaštite nema bolničkog sustava, a bez bolničkog sustava nema primarne zdravstvene zaštite niti javnog zdravstvenog sustava.

"Zajedno s pacijentima dio smo iste obitelji!", ističe HUBOL u priopćenju. 

U HUBOL-u ističu da će prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zbog kojega prosvjeduju liječnici u primarnoj,  unazaditi i bolnički sustav. 

Svoje su nezadovoljstvo izrazili brojnim primjedbama sudjelujući tijekom  izrade navedenog zakona, no niti jedna od njihovih primjedaba nije ušla u konačni prijedlog zakona.

Time, ne samo da nam je zdravstvena administracija pokazala kako ju ne zanima mišljenje onih koji rade u sustavu, nego je ignorirala sve konstruktivne prijedloge puštajući da se brod koji je krenuo tonuti do kraja potopi, navodi se u priopćenju HUBOL-a.

Zadovoljavajući puku formu pozivajući nas da sudjelujemo u stvaranju nacrta Zakona Ministarstvo zdravstva je izigralo i zanemarilo prvo bolnički, a sada vidimo i sustav primarne zdravstvene zaštite bez srama i objašnjenja. Od akademski obrazovanih ljudi koje cijeni i poštuje sav razvijeni svijet, u Hrvatskoj se očekuje da šute i nastave biti sredstvo kupovine socijalnog mira dok politika pogoduje zainteresiranim političkim lobijima preko leđa sve manjeg broja liječnika u RH, upozorava HUBOL.

Ministarstvo zdravstva, dodaje, svima nam nudi oksimoronske i populističke floskule i rješenja, a dovoljno je da se svi okrenemo oko sebe i priznamo si kakav zdravstveni sustav imamo, i liječnici i pacijenti.

Sva upozorenja koja je HUBOL zadnjih 5 godina poput proroka iznio u javnost, sve se više pretvaraju u stvarnost, ostavljajući pustoš u sustavu gdje će prvenstveno stradati pacijenti, jer ne sumnjamo da će se politički dionici znati za sebe pobrinuti i sebi osigurati zdravstvenu zaštitu.

"Pet do 12 je davno prošlo... dragi kolege, sugrađani RH, naši roditelji, djeco, kumovi i prijatelji: više nije niti 12 h i 5. I to je vrijeme prošlo! Hrvatskih liječnika je sve manje. Više nemamo nikakvih argumenata apelirati na naše kolege da ostaju u RH čekajući neko bolje sutra, jer u ovih 5 godina našeg postojanja vidjeli smo da su pomaci, koji se događaju, samo pomaci na gore", kaže se u priopćenju i  apelira na građane da stanu uz svoje obiteljske i bolničke liječnike.

Spasimo zajedno ovo što je ostalo i grčevito se borimo za opstanak sustava. U protivnom broj hrvatskih liječnika koji traže bolje uvjete rada, bolju cijenu rada i bolji život izvan granica domovine bit će sve veći i veći, poručuju iz HUBOL-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a