Obavijesti

News

Komentari 164

Poginuo cijeli ansambl: 'Zbor Crvene armije' ruski je ponos

Poginuo cijeli ansambl: 'Zbor Crvene armije' ruski je ponos
5

Aleksandrov je službeni ansambl i zbor ruskih vojnih snaga. Poznat kao 'Zbor Crvene armije', osnovan je 1928. godine, za vrijeme sovjetske ere. Nosi ime po svom prvom upravitelju

VIDEO

U ruskom avionu koji se srušio u Crno more bili su članovi službenog ruskog vojnog zbora i plesne skupine Aleksandrov, koji su trebali povodom proslave Nove godine nastupiti za ruske vojnike u Siriji.

U nesreći su poginuli svi članovi Aleksandrovljeva ansambla, osim tri solo pjevača. Jedan od njih Vadim Ananijev kazao je RT-ju da još uvijek ne može povjerovati u ono što se dogodilo.

"Nemam riječi kojima bih opisao ono što sad osjećam. Ne mogu u potpunosti shvatiti što se događa. Supruga mi plače, djeca ne razumiju što se događa", kazao je. Od nesreće se spasio propustivši let zbog rođenja trećeg djeteta. 

People lay flowers in memory of passengers and crew members of Russian military Tu-154 plane crashed into Black Sea, outside headquarters of Red Army Choir in Moscow

Zbor Crvene armije predstavlja Rusiju u zemlji i svijetu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Aleksandrov je službeni ansambl i zbor ruskih vojnih snaga. Poznat kao Zbor Crvene armije, osnovan je 1928. godine, za vrijeme sovjetske ere.

Nosi ime po svom prvom upravitelju Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu, koji je napisao i himnu SSSR-a. On je bio na čelu zbora od 1926. to 1946.

Nakon njegove smrti, zborom je od 1946. do 1987. upravljao sin Boris, a pod njegovim vodstvom zbog je stekao slavu i izvan Sovjetskog Saveza putujući po brojnim svjetskim turnejama. 

Borisovo upravljanje zborom obilježila je visoka razina discipline. Zbor je bio toliko dobro uvježban i ritmičan da su pjevači skladbe mogli izvoditi i bez dirigenta.

Borisov brat Vladimir također je skladao za zbor, te jedno vrijeme bio dirigent i upravitelj. Zbor je nakon Borisova odlaska u mirovinu izmijenio još nekoliko upravitelja.

Trenutno je na čelu zbora Valerij Kalilov.

FILE PHOTO: Alexandrov Ensemble leader Khalilov attends Victory Day parade marking 69th anniversary of victory over Nazi Germany in World War Two, in Moscow

Trupa se u početku sastojala od samo 12 ljudi: osam pjevača, dva plesača, svirača harmonike i čitača. Do 1937. godine već je okupio 274 čovjeka, da bi postigao maksimum 1948. godine, kada je brojao 313 izvođač.

Zbor su oduvijek sačivanjavali članovi sovjetskog, a kasnije i ruskog vojnog osoblja. Predstavljali su Rusiju na važnijim svečanostima u zemlji, ali i diljem svijeta. 

Većinu svog postojanja zbor su sačinjavali muškarci, a tek od 1990. godine zboru bi se povremeno priključivale i žene.

Zbor je surađivao s mnogim poznatim umjetnicima i producentima, među kojima su David Foster, Jean-Jacques Goldman i Steve Barakatt, Leningrad Cowboys...

Kaćuša i Kalinka svakako su najslavnije među čak dvije tisuće pjesama koje je ovaj zbor izveo u svojoj povijesti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.