Obavijesti

News

Komentari 98

Poglavica Kazo: U Hrvatskoj sam našao svoju bijelu mamu

Poglavica Kazo: U Hrvatskoj sam našao svoju bijelu mamu
10

Casimir Rodriguez Nomo Nemi, Kamerunac je koji je u Hrvatsku doselio prije 14 godina zbog nogometa. S reprezentacijom je došao odigrati utakmicu u Zagrebu i ostao je s nekoliko suigrača

VIDEO

Da sam ga rodila ne bi bio više moj nego što je sada, rekla nam je Đurđa Oljača (61) iz Velike Gorice kada smo ju zajedno s Kazimirom (35), kojeg je prihvatila u kuću prije 13 godina, iznenadili u školi u kojoj radi.

Casimir Rodriguez Nomo Nemi, poznat i po nadimku Kazo, Kamerunac je koji je u Hrvatsku doselio prije 14 godina zbog nogometa. S reprezentacijom je došao odigrati utakmicu u Zagrebu i ostao je s nekoliko suigrača. Počeo je u velikogoričkom Udarniku.

POGLEDAJTE VIDEO RAZGOVOR S KAZOM:

- Upoznali smo se u mom restoranu, a došao je živjeti kod nas kad su ga zadesili problemi - nasmijala se Đurđa Oljača koju Kazo naziva svojom drugom majkom i kaže da je ona njegova ‘bijela mama’. Njezina obitelj prihvatila ga je kao svojeg te mu pružila krov nad glavom, odjeću i hranu. Kazo je imao komplikacije s dozvolama pa je završio tri mjeseca u prihvatnom centru Ježevo, a Đurđa ga je i tamo posjećivala svaki drugi tjedan.

Casimir Rodriguez Nomo Nemi; Djurdja Oljaca

- Da nije bilo obitelji Oljača, ne znam gdje bih bio. Puno su mi pomogli - kazao je Kamerunac koji je kod Đurđe živio od 2003. do 2005. godine. Kad smo je s Kazom iznenadili u velikogoričkoj osnovnoj školi, Đurđa je bila izvan sebe. Kazimir joj je donio cvijeće i bombonijeru, a emotivan susret pratili su i njezini učenici, prvašići. Oni još nisu vidjeli Kazu, ali upoznali su ga prijašnji učenici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

kazo 02:12

- Prije nekoliko godina klinci u školi su poželjeli upoznati Dudua. Kazo im je to i omogućio te se zajedno zaigrali i nogomet -kazala je.

Đurđa mu je pomogla i da nauči hrvatski, a to joj nije bio problem s obzirom na to da je učiteljica. Kazo se mučio s padežima, ali nakon 14 godina sve je uspješno pohvatao. U Hrvatskoj se oženio i sa suprugom je otišao živjeti u Nedelišće. Kaže kako je i za preseljenje tražio dozvolu majke Đurđe. Sa suprugom Gordanom ima djevojčicu i dječaka, a za Međimurce kaže kako su izuzetno radišni ljudi. - Tu sam naučio što znači rad - govori Kamerunac koji radi u jednoj tvrtki u Macincu.

Casimir Rodriguez Nomo Nemi; Djurdja Oljaca

U rodni kraj vraća se svake druge godine te tada posjećuje svoje roditelje, a s mještanima komunicira svakodnevno jer su ga odabrali za poglavicu. Kada imaju neki problem, oni mu se obrate na društvenim mrežama ili na WhatsAppu.

- Ne smatram da ću još dugo obavljati tu funkciju. Sljedeće godine je planiram prepustiti nekom drugom - rekao je.

Smatra kako ljudi krivo doživljavaju Afriku te da ju tako interpretiraju zbog filmova. U njima je, kaže Kazo, Afrika prikazana isključivo kao pustinja.

- To je kriva percepcija. Naš glavni grad je kao Zagreb, a okolica je manje razvijena - govori Kazo koji osim nogometa, obožava i glazbu. Voli pjevati sve - od međimurske narodne glazbe sve do dalmatinskih pjesama. I kada je igrao pod hrvatskim dresom, srce mu je ipak kucalo za Kamerun. Djeca uče strane jezike, ali sin nije previše zainteresiran.

Casimir Rodriguez Nomo Nemi; Djurdja Oljaca

- On mi je rekao: ‘Tata, ja sam Hrvat’ - smije se Kazo koji uživa u Nedelišću sa suprugom. S Đurđom i njezinom obitelji redovno se čuje, a Kazo je krsni kum njezinom sinu i obrnuto.

- Svi smo ga prihvatili. Moji prijatelji, prijatelji mojih sinova, moji roditelji... Zovemo ga na svaki događaj, ništa ne prolazi bez njega - govori učiteljica. Kad je Đurđin otac završio u bolnici, Kazo se brinuo i odlučio ga je posjetiti. Kad je Kamerunac stigao u zagrebačku bolnicu, sestrama je rekao da je došao posjetiti svog djeda.

- Kad su to čule, nisu mogle vjerovati. Shvatile su da ne lažem tek kada smo se zagrlili. Onda sam im rekao: ‘Nemojte gledati po boji kože, on je moj deda’ - izjavio je simpatični Kazimir.     

Od Đurđe je tražio dozvolu

Kad je upoznao lijepu Gordanu od mame Đurđe tražio je dozvolu za preseljenje u Nedelišće. Sa suprugom ima kćer Larisu i sina Paola. Oduševljen je Nedelišćem, a za Međimurce kaže da su izuzetno radišni ljudi.

Casimir Rodriguez Nomo Nemi; Djurdja Oljaca
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu