Obavijesti

News

Komentari 291

Pogledajte ugovore: Uhljeb sam sebi isplatio čak 1,372.000 kn

Pogledajte ugovore: Uhljeb sam sebi isplatio čak 1,372.000 kn
7

SAMOUHLJEB 2: Mladen Jozinović, šef smetlišta u Piškornici, sam je sa sobom potpisao ugovore o bonusu i naknadama, jedan od milijun kuna, drugi od 252.000 kn i treći od 120.000 kn. I ne vidi u čemu je problem...

VIDEO

Podravsko odlagalište otpada Piškornica bilo je prava zlatna koka za njezina direktora Mladena Jozinovića. Nakon što smo jučer otkrili da je sam sebi isplatio milijun kuna bonusa i dodao naknadu od 10.000 kuna mjesečno na plaću od 18.500 kuna, otkrili smo da si je lani isplatio i dodatnih 252.000 kuna!

Podsjetimo, Jozinović je direktor Piškornice pored Koprivnice, tvrtke koju su osnovale četiri sjeverozapadne županije. Oni su mu dali sasvim solidan ugovor o radu s plaćom od 18.500 kuna, automobilom, pravom na usavršavanje, službenu karticu, mobitel... Čak smije ići i na sajmove i izložbe 15 radnih dana na račun tvrtke.

Ali Jozinović vjeruje da njegov rad vrijedi puno više. Preko Piškornice je osnovao novu tvrtku Piškornica sanacijsko odlagalište. Ona naplaćuje odlaganje otpada i imala je dobit od 10 milijuna kuna. Jozinović je sam sa sobom i ove i prošle godine potpisao ugovor o djelu te postavio sebe za direktora u tvrtki kćeri.

Lani je sam sa sobom ugovorio da će mu se isplatiti 251.997 kuna naknade za direktora. Ugovor je potpisao početkom srpnja, a cijela naknada, za godinu dana, isplaćena je već do kraja istog mjeseca! Iako je ugovorio naknadu od 21.000 kuna mjesečno, uz već postojeću plaću od 18.500 kuna, očito je Jozinoviću hitno trebao novac pa si je sve riješio jednokratnom isplatom.
Ugovor je pomalo apsurdan kad se zna da ga je Jozinović potpisao i kao naručitelj i kao izvršitelj.

Mora sam sebe nadzirati i davati posao

- Naručitelj ima pravo nadzirati obavljanje posla i davati upute kad to odgovara prirodi posla, a izvršitelj je dužan da mu to omogući - piše u ugovoru koji su potpisali Mladen Jozinović i Mladen Jozinović.

Čak su uglavili da direktor, ako ne bude zadovoljan svojim radom, može sam sa sobom raskinuti ugovor.
Prošle godine je Piškornica sanacijsko odlagalište ostvarilo 10,2 milijuna kuna dobiti pa je Jozinović odlučio sebi isplatiti dodatnih milijun kuna bonusa za “iznimna postignuća”.

Za ovu godinu si je Jozinović dodatno ugovorio još 10.000 kuna naknade uz plaću od 18.500 kuna. Za sve to, većinski vlasnici Piškornice nisu imali pojma.

Suvlasnici su Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija, te općina Koprivnički Ivanec.
Kako saznajemo, župani su komunicirali i dogovorili hitni sastanak i Skupštinu Piškornice, a jedini koji je branio direktora Jozinovića je Darko Koren, koprivničko križavački župan.

Koren nam se nije javljao na telefon dva dana. Poslali smo mu i upit kako komentira isplate bonusa direktora, te je li točno da je u kumskim vezama s Jozinovićem. Nije nam ništa odgovorio.

Piškornicu inače financiraju četiri županije s dva milijuna kuna godišnje, potvrdio nam je Međimusrki župan Matija Posavec(HNS) iako direktor Jozinović tvrdi drugačije. Odlagalište je inicijalno zamišljeno da se na njega odlaže samo otpad iz četiri županije, ali sada stiže i iz Rijeke, a Jozinović je navukao bijes lokalnog stanovništva ugovaranjem sve većih količina otpada. Više otpada je više prihoda, viša dobit i na kraju bonus direktoru.

- Definitivno nije to tržišna djelatnost. Pokušat ćemo vratiti novac isplaćen za bonus i utvrditi odgovornost direktora - kaže Posavec.
Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar (SDP) Željko Kolar nakon još jednog otkrivenog ugovora, nema dvojbe da Jozinović mora otići.

- Imat će tu izgleda posla i druge institucije - rekao nam je Kolar. I on i Posavec kažu da su tražili još prije godinu i pol tražili da tvrtke kćeri imaju Nadzorne odbore, ali to nije provedeno. Pa je Jozinović bio sebi i poslodavac i kontrola.
Varaždinski župan Radimir Čačić je poslao i svoje revizore u tvrtku.

- Sve ćemo točno utvrditi i koliko je i je li bonusa dosad isplaćeno. Ima tu odgovornosti po čitavoj vertikali -kaže Čačić.
Jozinović ne vidi ništa sporno u ugovorima. Kaže da su i naknade i bonus odobrile Skupština i uprava Piškornice sanacijsko odlagalište (PSO). Ali Jozinović je i Skupština i uprava.

Nadalje, Jozinović navodi da PSO ne ovisi o subvencijama, te da ostvaruje prihode na tržištu.

- U tvrtki PSO, primanja direktora izravno ovise o poslovnim rezultatima tvrtke - pravda se Jozinović koji potvrđuje i isplatu bonusa i naknada.

- Zahvaljujući uspješnoj godini, dobit tvrtke PSO je preusmjerena u temeljni kapital i njome će tvrtka Piškornica realizirati Regionalni centar za gospodarenje otpadom - odgovorio je Jozinović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 291
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag