Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pogubili vođu kulta: Sarinom ubili 13 i ozlijedili 6000 ljudi

None Foto: KYODO 3

Japan: Asahara je zajedno s još 12 članova svog kulta Aum Shinrikyo osuđen na smrt zbog niza zločina u kojima je ubijeno ukupno 27 ljudi, među kojima i za napad sarinom u podzemnoj željeznici u Tokiju

Shoko Asahara, vođa apokaliptičnog kulta odgovornog za napad smrtonosnim plinom sarinom u tokijskoj podzemnoj željeznici 1995. godine, pogubljen je u petak zajedno s još šestoricom svojih sljedbenika, objavili su japanski mediji.

Glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga potvrdio je da je Asahara pogubljen vješanjem.

Police officers stand guard in front of Tokyo Detention Center where former leader of Aum, the Japanese doomsday cult, Chizuo Matsumoto, who went by the name Shoko Asahara, was executed, in Tokyo | Autor: KIM KYUNG-HOON Foto: KIM KYUNG-HOON

OPASNI? Apokalipsa, ubojstva, plin: Ovu sektu su potjerali iz Crne Gore

Asahara je zajedno s još 12 članova svog kulta Aum Shinrikyo osuđen na smrt zbog niza zločina u kojima je ubijeno ukupno 27 ljudi, među kojima i za napad sarinom u podzemnoj željeznici u Tokiju u kojemu je poginulo 13, a ozlijeđeno više od 6000 ljudi.

Agencija Kyodo javila je da su osim Asahare pogubljena još šestorica članova kulta.

FILE PHOTO : A police vehicle transporting Aum Shinri Kyo sect guru Shoko Asahara is surrounded by policemen as the doomsday prophet is arrested at the cult's Kamikuishiki compounds | Autor: Masaharu Hatano Foto: Masaharu Hatano

Oni su prvi osuđenici na smrt nad kojima je smrtna presuda izvršena, pošto je u siječnju dovršen sudski postupak protiv svih optuženih članova Auma. Japan je uz SAD jedna od rijetkih razvijenih zemalja koje izvršavaju smrtne kazne.

 

Komentari (13)
  • Veća kazna bi mu bila da radi 12 sati i plaća porez u Hrvatskoj i ujedno živi tu ko normalni građanin. Hrvatsku bi tribalo iznajmljivati ko zatvore, ionako nan najveći kriminalci i ubojice predstavljaju državu.

    6. 7. 2018,   07:32
  • Bravo za Japan, to se tako radi a ne ova beskičmenjačka Europa koja smjesti takve u hotele A+ kategorije. Još im da "sportske sadržaje" i internet, pazi na "prehranu", da slučajno im ne bi bilo loše.

    6. 7. 2018,   07:39
  • Tako se to radi "Oko za oko , zub za zub ".

    6. 7. 2018,   07:34