Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Pokazalo se da je Kuščević trebao biti ranije smijenjen'

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Plenković mora shvatiti da se mora postaviti kao predsjednik hrvatske Vlade i štititi interese građana Hrvatske, a ne se ponašati kao potrčko Europske pučke stranke, kaže šef SDP-a

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je izjavio kako policijski izvidi vezani uz aferu oko imovine bivšeg ministra i sadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a Lovre Kuščevića potvrđuju da ga je premijer Andrej Plenković morao ranije smijeniti zbog ozbiljne sumnje na korupciju.

Bernardić je u Lokvama, gdje je nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća, istaknuo da SDP zbog ovakvih slučajeva inzistira na provedbi svog antikorupcijskog plana, "kako bogaćenje ministara i državnih dužnosnika, dok ljudi zbog lošeg standarda napuštaju Hrvatsku ili kopaju po kontejnerima, ne bude više moguće". Apsurdnom je ocijenio "situaciju u kojoj se Kuščevića za nagradu pošalje u Sabor".

Na novinarski upit da komentira objavljenu fotografiju u medijima, na kojoj se vidi da je Kuščevićevoj vili na Braču istaknuta slika ustaškog poglavnika Ante Pavelića, Bernardić je odgovorio kako je to, ako je istina, "nedopustivo i sramotno".

Vezano za Dubravku Šuicu kao HDZ-ovu kandidatkinju za povjerenicu Europske komisije kazao je kako bi najvažnije pitanje trebalo biti kakve građani imati koristi od povjerenice i koji je plan Šuice ili bilo koga koga drugoga koga predloži Vlada.

 "Hoće li zbog toga rasti plaće i građani živjeti bolje", upitao je i istaknuo kako bi Hrvatska trebala biti autonomna u izboru svog kandidata za povjerenika, "pa se Plenković nema potrebe dodvoravati šefici Europske komisije".

Plenković se mora ponašati kao predsjednik Vlade, a ne kao potrčko EPP-a

"Plenković mora shvatiti da se mora postaviti kao predsjednik hrvatske Vlade i štititi interese građana Hrvatske, a ne se ponašati kao potrčko Europske pučke stranke", poručio je Bernardić.

Novinare je zanimalo i kako tumači medijske napise da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila sugestiju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da ne koristi izraz 'velikosrpska agresija', na što je čelnik SDP-a odgovorio kako je nedvojbeno da je nad Hrvatskom počinjena agresija.

"Ako su točni navodi da je predsjednica poslušala savjet da ne progovara o istini u Domovinskom ratu, red je na predsjednici da se o tome očituje", rekao je i dodao kako bi bilo zanimljivo vidjeti što o tome misli predsjednik Vlade i HDZ-a, "jer će ona biti njihov predsjednički kandidat".

Zoran Milanović će biti budući predsjednik Hrvatske

Upitan koliko SDP namjerava uložiti u kampanju njihovog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, Bernardić je odgovorio da će Milanović imati jako skromnu kampanju.

"SDP će pokazati da se novcem ne razbacuje, nego postupa racionalno. Zoran Milanović će biti budući predsjednik Hrvatske i vjerujemo da joj može vratiti ugled i dostojanstvo. Predsjednik je izrazito važna institucija. Da bi vratili povjerenje u institucije moramo vratiti povjerenje u funkciju predsjednika, a ona je za sad izgubljena", kazao je.

Podržao je zdravstvene djelatnike i učitelje u zahtjevima za većom plaćom. "Plaće u zdravstvu i prosvjeti su preniske i treba ih dići. Nejasno je zašto vladajući godinu dana ignoriraju naše prijedloge o povećanju plaća svima, zašto porezno rasterećuju bogate, povećavaju plaće premijeru i predsjedniku Sabora, a u isto vrijeme ne povećavaju plaću onima koji su najviše izloženi migracijskim izazovima, a to su liječnici, farmaceuti i informatičari", naglasio je Bernardić.

 

Komentari (17)
  • Samo zakon o porijeklu imovine. Za sve. Bez iznimke. I oduzimanje sve imovine za koju nema dokaza u legalnim primanjima. oduzimanje i sve imovine prebačene na mamu, tatu, babu, djeda, djecu uz provjeru sve njihove imovine. Teret dokazivanja da je sve legalno stekao je na vlasniku imovine.I to je to.

    21. 8. 2019,   15:57
  • Dvorska luda,malo je reci !!!

    22. 8. 2019,   00:20
  • Previše vremena premijer držao ljestve i podržavao Lovru, ako ništa drugo mora imati nelagodu i biti mu neugodno zbog toga. Čak mislim da bi trebao dati izjavu u smislu, moj narode pojeo sam četku.

    21. 8. 2019,   15:47