Obavijesti

News

Komentari 319

Poziv kaže jedno, a Murganić: To su bili promotivni materijali

Poziv kaže jedno, a Murganić: To su bili promotivni materijali
2

Dječji vrtić Blažena Hozana je javna ustanova koja usluge pruža temeljem ugovora o sufinanciranju s Gradom Zagrebom te ga polaze djeca roditelja različitog imovinskog statusa, kažu u Ministarstvu

VIDEO

 Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u četvrtak da joj je žao što su posjet predstavnika tog ministarstva privatnom dječjem vrtiću i podjela poklona s oznakom Europskog socijalnog fonda "za najpotrebitije" stavljeni "u ne baš dobar kontekst", istaknuvši kako se radilo o promotivnim materijalima tih fondova, a pokloni nisu nabavljeni iz sredstava namijenjenih humanitarnim organizacijama.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:11

"Radi se o sredstvima iz tehničke pomoći koje ministarstva koja provode programe iz europskih fondova imaju na raspolaganju. To su sredstava namijenjena za edukaciju i zapošljavanje kadrova te, među ostalim, za različite oblike promidžbe tih aktivnosti, odnosno tih fondova", rekla je Murganić novinarima uoči Vladine sjednice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odlučili smo taj dio promidžbe, a radi se o iznosu od 50.000 kuna, koristiti tako da donesemo simbolične poklone tamo gdje postoje potrebe, stavimo oznake naših fondova i na taj način predstavljamo ono što ti fondovi rade, kaže Murganić.

U prosincu, koji je mjesec darivanja, u program su stavili nekoliko škola i vrtića, gdje kroz poklone, čija je vrijednost do 2000 kuna, predstavljaju te fondove na najbolji način te oni postaju vidljivi upravo onima za koje su i namijenjeni.

"Moram naglasiti da taj novac ima namjenu promidžbe, ne može se upotrijebiti za ništa drugo, a nije uzet iz mase sredstava za humanitarnu pomoć ni za fondove iz socijalnih programa, koji se dodjeljuju na osnovu natječaja", rekla je Murganić i najavila nastavak takvih aktivnosti.

"Nije dobro komentirati da su sredstava iz europskih fondova i humanitarne pomoći zloupotrijebljena jer to nije tako. Bili smo prije dva dana u Nazorovoj, isto smo s tim naljepnicama donijeli djeci prikladne male poklončiće koji će ih razveseliti. Nastavit će se s tim aktivnostima, danas smo se spremali u jednu školu u Dalmatinskoj zagori, odakle su javili da im treba nešto knjiga za potrebe školske knjižnice", dodala je ministrica.

I njezino ministarstvo oglasilo se priopćenjem u vezi "afere paketići" istaknuvši kako je dječji vrtić Blažena Hozana javna ustanova koju pohađaju djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a neka djeca vrtić pohađaju besplatno. Ministarstvo je sredstva namijenjena promociji fondova željelo ustupiti potrebitim obiteljima umjesto plaćenoga oglašavanja u medijima, kaže se u priopćenju.

Poziv tvrdi suprotno

No iako Murganić kaže da nije riječ o poklonima koji su nabavljeni iz sredstava namijenjenih humanitarnim organizacijama, poziv novinarima da poprate ovo događanje, koji je stigao iz Ministarstva, kaže suprotno:

"Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku će polaznike dječjeg vrtića darivati prigodnim paketima koje sufinancira Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) i Europskog socijalnog fonda (ESF).

Darovi za najpotrebitije u privatnom vrtiću

Kako su darovi za najpotrebitije završili u privatnom vrtiću? Pogledajte kako je Margareta Mađerić pobjegla od naših kamera zbog tog pitanja. Više na bit.ly/PokloniZaNajpotrebitije.

Posted by DNEVNIK.hr on 6. prosinca 2017

"Pokloni su uručeni vrtiću da ih on raspodijeli siromašnima"

Nakon što su mediji objavili da je ministrica socijalne politike Nada Murganić u srijedu posjetila privatni katolički vrtić "Blažena Hozana" u Zagrebu i prisustvovala proslavi blagdana Svetog Nikole kojom prilikom je Ministarstvo vrtiću darovalo poklone s oznakom Europskog socijalnog fonda i naljepnice na kojima piše "Za najpotrebitije", oglasilo se i Ministarstvo.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Vezano uz sredstva iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u tekućoj godini raspisalo natječaje na koje se prijavljuju isključivo registrirane humanitarne organizacije koje će najranjivijim skupinama društva raspoređivati hranu i ostalu materijalnu pomoć. U tijeku je i Natječaj kroz koji se sufinancira školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva.

Pokloni za siromašnu djecu završili u privatnom vrtiću?!
Pokloni za siromašnu djecu završili u privatnom vrtiću?!

Poziv predstavnicima Ministarstva da se pridruže proslavi blagdana Sv. Nikole u Javnoj ustanovi dječjem vrtiću Blažena Hozana, iskorišten je kako bi se sredstva namijenjena promociji ovih fondova iskoristila na način da se, umjesto plaćenoga oglašavanja u medijima, potrebitim obiteljima uruče slatkiši, školski pribor i higijenske potrepštine za njihove najmlađe članove

Poštujući načela Fonda europske pomoći za najpotrebitije o nediskriminiranju i stvaranju razlike među djecom prigodni materijali uručeni su djelatnicima dječjeg vrtića kako bi ih oni raspodijelili najpotrebitijim obiteljima. Svim polaznicima dječjeg vrtića podijeljeni su darovi koje je za njih pripremio dječji vrtić, a ne Ministarstvo.

Dječji vrtić Blažena Hozana je javna ustanova koja usluge pruža temeljem ugovora o sufinanciranju s Gradom Zagrebom te ga polaze djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a cijena je utvrđena prema prihodovnom cenzusu roditelja. Određeni broj djece vrtić pohađa besplatno.

Jedna pozitivna gesta Ministarstva i pokušaj da se sredstva namijenjena isključivo promociji ovih programa iskoriste tamo gdje je to najpotrebnije, u konačnici je pogrešno dovela do negativnog publiciteta i pretenciozne tvrdnje o trošenju sredstava namijenjenih najpotrebitijim skupinama društva na djecu čiji roditelji nisu slabijeg imovinskog stanja. 

Promotivni materijali u obliku slatkiša, školskog pribora i higijenskih potrepština nabavljeni su iz sredstava dodijeljenih Ministarstvu za potrebe promocije i javnog oglašavanja, a ne iz sredstava  namijenjenih humanitarnim organizacijama koje kroz svoje projekte financirane iz Europskog fonda za najpotrebitije raspodjeljuju hranu i osnovnu materijalnu pomoć najranjivijim skupinama stanovništva. Ministarstvo nije direktno uključeno niti u nabavu niti u raspodjelu hrane i humanitarne pomoći". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 319
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a