Obavijesti

News

Komentari 14

Pokolj platila glavom: Lisica je redom ubijala sve fazane...

Pokolj platila glavom: Lisica je redom ubijala sve fazane...
1

Lukava lisica preko žice se spustila u fazaneriju pokraj Đurđevca i u samo 10 minuta poklala 158 fazana. No poslije nije mogla izaći van pa su je ustrijelili

VIDEO

Prije dvije godine imali smo posljednji takav slučaj. Čak nam je onda lisica poklala i više fazana. Nakon toga poduzeli smo baš sve da se tako nešto ne ponovi. No lukava lija dotrčala je po žici, spustila se i u roku od samo deset minuta poklala čak 158 fazana, kaže nam suvlasnik fazanerije u Severovcima pokraj Đurđevca Đuro Ferenčić.

Prije dvije godine lisica se nakon masakra fazana izvukla, no ovaj put su joj došli glave.

- Nakon što je poklala fazane, nikako nije mogla izaći. Pozvali smo lovca, koji ju je ustrijelio - kaže nam Ferenčić dodajući kako jedan fazan košta oko 110 kuna, a prostor u kojem inače budu morali su i dezinficirati.

- Pa vi vidite kolika je to šteta - kažu u najvećoj fazaneriji u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, koja se prostire na šest hektara. Tisuće fazana trčkaraju na otvorenom prostoru uređenom kako bi sličilo njihovu prirodnom staništu, sve dok ih ne otkupi neko od mnogobrojnih lovačkih društava koji su klijenti fazanerije. U posljednjoj turi imali su oko 30.000 fazana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odštetu za poklane ptice neće dobiti jer, kažu, niti jedna osiguravajuća tvrtka ne želi osigurati takav sustav kao što je fazanerija. Kažu kako je šteta mogla biti i veća da netom prije pokolja nisu pustili fazane na prirodno podivljavanje.

- Fazane uzgojimo i plasiramo ih u lovište jer lisica ima previše, a nema ni zečeva ni srna kao nekad i ovo se radi kako bi se održala prirodna ravnoteža – kazao je djelatnik fazanerije Mario Ištvan za podravski.hr. Ištvan kaže kako su fazani prilično zahtjevne ptice za uzgoj.

– To je pernata divljač koju je najkompliciranije uzgojiti. Sklone su kanibalizmu, pa im je potrebno osigurati prostor u kojem imaju mir, idealne uvjete, a tu je uključeno i grijanje boksova u koje su smještene. Kad ih idemo hraniti, moramo ići rano ujutro i biti vrlo tihi, a potrebno je prije ulaska na hranjenje proći i kroz dezinfekcijsku komoru jer uvjeti za njih moraju biti potpuno sterilni. Nikako se ne smije ulaziti u njihove prostore sa svjetlom noću jer im to stvara stres – kazao je Ištvan za podravski.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!