Obavijesti

News

Komentari 4

Pokolj u školi: Ubio 10 kolega, a zatim je sebi pucao u glavu...

Pokolj u školi: Ubio 10 kolega, a zatim je sebi pucao u glavu...
1

Prije točno 10 godina Matti Saari (22) odjeven u crno i maskiran skijaškom kapom došao je u svoju školu u kojoj je tada bilo 150 učenika. Pucao na svakog na koga je naišao, a zatim je presudio sebi.

VIDEO

U srednjoj strukovnoj školi za odrasle u Kauhajokiju, 300 kilometara zapadno od glavnog grada Helsinkija na današnji dan prije točno 10 godina, deset nevinih ljudi izgubilo je život. Ubio ih je Matti Saari koji je nakon stravičnog pokolja svojih kolega pucao sebi u glavu.

Ubojstvo najavio na YouTubeu

Prije samog maskara 22 -godišnji Matti privukao je pozornost policije video snimkom na internetu na kojoj je prikazan kako vježba na streljani a potom poručuje „You will die next!“ (vi ste sljedeći).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na YouTubeu je postavio profil u kojem se predstavljao kao Mr. Saari. Dan prije masakra policija ga je ispitala u vezi kontroverznih videa, a dežurni su policajci zaključili kako nema potrebe da mu oduzmu dozvolu za oružje. Saari je u svom profilu na netu pod interese i hobije naveo kompjutere, pištolje, seks i pivo, a pod omiljene filmove horore.

U poruci koju je ostavio u stanu pisalo je kako je masakr planirao šest godina. Posljednji put na svoj profil ulogirao se tri sata prije masakra. Ostavio je pjesmu  njemačke grupe Wumpscut pod nazivom "Rat" koja govori o tome kako je život patnja te da se svi borimo u svojim osobnim ratovima. 

'Ovdje jedan luđak puca oko sebe!'

U školu je ušao oko 11 sati, sa sobom imao automatsko oružje, bio je odjeven u crno i nosio je masku. U ruci je nosio veliku torbu. Ubrzo nakon toga, čuli su se pucnjevi. Neposredno nakon pucnjave iz škole je izašla jedna ranjena djevojka. Studenti su se u panici skrivali ispod klupa kad je Saari otvorio paljbu.

Kauhajoki School Massacre, Kauhajoki, Finland - 23 Sep 2008

Podvornik škole Jukka Forsberg  bio je očevidac tragedije. 
- Čuo sam pucnjeve. I onda je iz jednog razreda istrčalo nekoliko djevojaka koje su vikale: 'Ovdje jedan luđak puca oko sebe!'. Onda je mene ugledao i pucao na mene. Trčao sam, mijenjajući strane kako bih spasio život - ispričao je Forsberg.

Matti je nakon što je usmrtio 10 učenika ispalio metak sebi u glavu. Nešto kasnije je podlegao povredama u bolnici. Devet tijela pronašli su u učionici, a jedno je ležalo u hodniku. Svu ubijeni imali su između 18 i 25 godina.

Veseo i izrazito društven

Njegovi školske kolege su ga opisali kao veselog i društvenog mladića koji nimalo nije nalikovao nekome tko bi počinio takvo što. U njemu nisu vidjeli naznake mizantropa ili profila masovnog ubojice. Godinu dana ranije doselio se sa sjevera Finske u Kauhajoki zbog školovanja. Živio je sam s mačkom.

Sličan se pokolj dogodio srednjoj školi Jokela 10 mjeseci ranije, u gradu Tuusula, 50-ak kilometara sjeverno od Helsinkija . Maturant Pekka-Eric Auvinen (18) ubio je 8 ljudi,šest učenika, medicinsku sestru i ravnateljicu škole. Potom je ubio i sebe. I on je svoj krvavi pohod najavio na You Tubeu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti