Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pokopali Josipa Briškog: 'Na nas si ostavio neizbrisiv trag'

None Foto: MORH

Od Josipa su se oprostili njegova obitelji, brojni kolege i prijatelji, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i brojni pripadnici Hrvatske vojske.

Posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatske vojske skupnika Josipa Briškog uz najviše vojne počasti održan je u subotu na groblju Markovo polje u Sesvetama, priopćilo je u subotu Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Svečani ispraćaj započeo počasnom stražom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Počasno-zaštitne bojne.

Od Josipa su se oprostili njegova obitelji, brojni kolege i prijatelji, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i brojni pripadnici Hrvatske vojske.

Obred isprćaja predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga pukovnik Mirko Bošnjak predao je hrvatsku zastavu supruzi pokojnog Josipa Briškog te u ime svih pripadnika Hrvatske vojske održao oproštajni govor.

Zagreb: Komemoracija skupniku Josipu BriÅ¡kom u Ministarstvu obrane RH U MORH-U Komemoracija za heroja Josipa Briškog: 'Sad si postao vječan!'

- S ponosom je nosio zelenu beretku, imao je srce i dušu specijalca i ostavio neizbrisiv trag u našim životima - istaknuo je Bošnjak i dodao kako je bila povlastica imati takvog dočasnika.

- Zauvijek ćemo pamtiti tvoj optimizam, volju i lakoću kojom si obavljao zadaće - naglasio je Bošnjak.

"Dragi Josipe", dodao je, "bio si častan hrvatski specijalac, nikada nećeš biti zaboravljen", poručio je pukovnik Bošnjak u posljednjem pozdravu te izrazio sućut obitelji Briški.

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga u Josipovu čast izgovorili su Commando molitvu koju svaki pripadnik specijalnih snaga izgovara nakon uspješno završene Commando obuke:

Gospodine Bože, tražim od Tebe ono što drugi nikad ne traže.
Tražim od Tebe oluju i nesigurnost.
Tražim što teže prepreke i da nikad ne budem u prednosti.
Daj mi što teži križ na mom putu.
Molim te, daj mi i strah, da bi njega mogao pobijediti.
Neka nikada ne budem bez ovih poteškoća, jer na ovaj način bit će mi lakše da dođem Tebi u vječni zagrljaj.
Molim te, Gospodine, daj mi strpljenja u zasjedi, upornost u progonjenju neprijatelja, odlučnost za skokove i neka moje tijelo vjeruje mojoj opremi, a moja duša neka je u tvojim rukama.
Bože, daj mi tisućljetnu hrabrost hrvatskih vitezova i hrvatskih legionara.
Bože, daj mi ponos svih hrvatskih utvrda, koje i danas ponosno stoje i pokazuju hrvatsku snagu.
Iznad svega, Bože, molim Te da mi pomogneš da ostanem živ.
Ali, ako je potrebno da umrem, neka umrem kao hrvatski COMMANDO.

Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od Josipa su se oprostile uz počasnu paljbu postrojbe Hrvatske vojske.
Tijekom obreda psalme je otpjevala Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", a Orkestar Hrvatske vojske izveo je pogrebnu glazbu.

Za preminulog Josipa služena je misa zadušnica u crkvi Svih svetih u Sesvetama.

Tema: Hrvatska

Komentari (121)
  • Tužno je kada roditelji sahranjuju dijete. Pogotovo mladog čovjeka. Nadam se da je on zadnji hrvatski vojnik koji je nastradao!!!

    27. 7. 2019,   14:21
  • Tko svoje kolege nije sahranjivao ne može znati. Muško sam i teško zaplačem, ali nema tog srca koje ne pukne pred jecajima majke i bližnjih, od kojih zrak treperi. Nema rane koja može boljeti kao upit djeteta u tišini postrojavanja počasne postrojbe ,"mama pa gdje je moj tata".Težak je kruh vojnika bio u Domovinskom ratu , a još teži u ovom Afganistanu, pogotovo kada u tuđoj zemlji pošteno radiš za čast svoje zemlje, a u stvari nitko još nije siguran hoće li povijest reći da je to bila čast ili sramota. Vojnik daje sebe, za svoju domovinu časno, zarađuje za svoju obitelj i gine za Domovinu. Domovinu u kojoj ga svi hvale i hrabre,kad odlazi na stratište i izvršava i njihove obveze, da, da i njihove, vaše. Onda se dogodi tragedija ili smrt, ratovi prođu i zaborave se ,samo ratnici pamte i pričaju ,ali u miru pričaju u vjetar, život ide dalje tuga ostaje najmilijima. Pa očima i ušima ne možete vjerovati dugo poslije rata,da na bodovanju za donacije u jednom gradu, više bodova dodijele udruzi zaštite malih životinja i njihovom programu i više novaca udruzi gljivara, nego recimo udruzi branitelja koja je u programu navela da će za te novce izraditi betonski okvir oko hrpe zemlje na grobu branitelja koji leže i po tuđim grobovima,( kojeg su tri puta mobilizirali u ratu, naravno neke nikad) za koje nema nikog tko bi brinuo o njihovim grobovima, eto to je život vojnika prije i poslije smrti. Zato vojniče moj, laka ti hrvatska gruda, Bože daj snage tvojoj obitelji da izdrži bol i tugu

    27. 7. 2019,   14:03
  • Isto kao što Afganistanci nemaju što raditi u Hrvatskoj, Hrvati nemaju u Afganistanu.

    27. 7. 2019,   13:31