Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pokopali Slavka Goldsteina, u ime Vlade stigao Ivica Poljičak

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL 16

Među silno mnoštvo javnih osoba koje su posljednji put ispratili Goldsteina stigao je jedan predstavnik Vlade, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak

Istaknuti publicist, nakladnik i intelektualac Slavko Goldstein pokopan je u petak na zagrebačkom Mirogoju, gdje ga je, uz članove obitelji, ispratilo stotinjak građana, osoba iz javnog i političkog života, te predstavnika židovske vjerske zajednice "Bet Israel" u Hrvatskoj.

Slavko Goldstein (1928.-2017.) preminuo je  u srijedu u Zagrebu u 90. godini, a pokopan je u obiteljskoj grobnici na Mirogoju uz židovski vjerski obred koji je predvodio rabin Kotel Da-Don.

Iluzija o Goldsteinovoj moći i utjecaju

Posljednji pozdrav Goldsteinu uputio je novinar i književnik Miljenko Jergović istaknuvši njegov partizanski put, te kasniji angažman u izdavaštvu, novinarstvu i politici. 

- Na prvom mjestu bio je partizan jer je ta činjenica odredila njegov životni put i spasila ga od holokausta u Hrvatskoj - istaknuo je Jergović. Osnivača i dugogodišnjeg direktora Sveučilišne naklade Liber nazvao je i jednim od "najhrabrijih izdavača u poslijeratnoj Hrvatskoj".

U kratkom govoru osvrnuo se i na politički angažman Slavka Goldsteina, jednog od osnivača Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), ustvrdivši da mu je bavljenje politikom stvorilo neprijatelje "hipnotizirane iluzijom o njegovoj moći i utjecaju".  

No riječ je, kaže Jergović, o fatamorgani jer je Goldstein nastupao sam i nije ga bilo strah da bude sam nasuprot tolikih njih. 

Na Mirogoju se okupilo mnoštvo javnih osoba, većinom lijeve političke provenijencije, među kojima su bili članovi SDP-a, HSLS-a, bivši članovi HNS-a, predstavnici Pravoslavne crkve, antifašističkih udruga...

Od Goldsteina su se, uz ostale, došli oprostiti Stipe Mesić, Zoran Milanović, Vesna Pusić, Dražen Budiša, Dorica Nikolić, Darinko Kosor, Anka Mrak Taritaš, Milorad Pupovac, Davor Bernardić, Predrag Matić, akademik Zvonko Kusić, izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman.  

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL 16

Bez predstavnika Katoličke crkve

Na sprovodu istaknutoga hrvatskog intelektualca, političara i publicista Slavka Goldsteina bio je državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, doznaje u petak navečer Hina, koja je u vijesti o posljednjem ispraćaju Slavka Goldsteina navela da nije bilo predstavnika Vlade.    

U vijesti koju je Hina objavila u petak poslijepodne, među ostalim, navedeno je i da "na Goldsteinov posljednji ispraćaj nisu došli predstavnici Vlade, Sabora ni Katoličke crkve".

Slavko Goldstein bio je  jedan od najuglednijih i najutjecajnijih intelektualaca u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Bio je jedan od potpisnika zahtjeva za ostavkom predsjednika Franje Tuđmana 1993. godine objavljenog u tom časopisu.

Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu, a obitelj mu je podrijetlom iz Tuzle. Početkom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile njegova oca, a on je, zajedno s majkom i bratom Danijelom, pobjegao i pridružio se partizanima.

Antifašistička liga najavila je kako će sljedećeg tjedna u Zagrebu jednome od svojih najuglednijih članova organizirati komemoraciju.

Komentari (262)
  • pretpostavljam da bu bil uveden kao žrtva Jasenovca

    15. 9. 2017,   20:21
  • Lažljivac svih vremena

    15. 9. 2017,   15:59
  • Ne razumijem zašto bi na ovom ukopu trebali biti predstavnici vlade, sabora i Katoličke crkve. Po čemu je pokojni gospodin veći od svakog umrlog hrvatskog branitelja na čiji posljednji ispraćaj neće doći nitko od prozvanih iz naslova? Osim svećenika iz njegove župe ako je bio vjernik.

    15. 9. 2017,   18:19