Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pokrenuli istragu protiv Applea jer su usporavali starije uređaje

None Foto: YouTube

U američkoj su kompaniji u prosincu priznali da su prilikom ažuriranja softvera namjerno usporavali starije modele iPhonea, ustrajući da je razlog za to bilo slabljenje performansi baterija tijekom vremena

Francuski tužitelji pokrenuli su istragu protiv američkog tehnološkog diva Applea slijedom sumnje da je namjerno skraćivao vijek trajanja iPhonea kako bi potaknuo kupce da ga zamijene novim.

U Francuskoj takva poslovna taktika predstavlja kazneno djelo, podsjeća BBC.

U američkoj su kompaniji u prosincu priznali da su prilikom ažuriranja softvera namjerno usporavali starije modele iPhonea, ustrajući da je razlog za to bilo slabljenje performansi baterija tijekom vremena.

Francusku istragu vodi agencija za zaštitu potrošača pri ministarstvu gospodarstva slijedom tužbe koju je u prosincu podnijela grupa za zaštitu potrošača Stop Planed Obsolescence (Hop), napominje BBC.

U toj udruzi ističu da je Francuska treća zemlja koja je protiv Applea pokrenula istragu, nakon Izraela i SAD-a, ali i jedina u kojoj se skraćivanje vijeka trajanja proizvoda smatra kriminalnim djelom. Kazne mogu uključivati globe u iznosu do pet posto godišnjeg prometa ali i kazne zatvora.

U Hopu objašnjavaju da je Apple namjerno usporio rad nekih modela iPhonea putem ažuriranja softvera, koje bi se vremenski poklopilo s promocijom novog modela, primjerice iPhonea 8.

"Čini se da je usporavanje starijih uređaja trebalo potaknuti kupce Applea da nabave novi model", ističu u toj udruzi.

Hop je podnio tužbe i protiv proizvođača pisača Epsona, Canona, HP-a i Brothera, koje su također optužili da namjerno skraćuju vijek trajanja tonera, podsjeća BBC.

Komentari (34)
  • Slicnu strategiju koristi i Microsoft za svoje windowse.Windows ima svima nama poznati program za azuriranje sustava."Zakrpe" i ostale stvari se skidaju sa microsoftovog servera i ugraduju u windowse pomocu windows update programa.Samo sto to nisu zakrpe nego su zapravo maliciozni kodovi i programi koji su dizajnirani da s vremenom SRUSE windowse kako bi to one bez originalnog DVDa potaknulo na kupnju istog.Na nisam azurirao windowse godinama i nemam nikakvih problema vise od kad sam prestao sa tim glupostima sa windows update.Osim toga te "zakrpe" samo jedu slobodan prostor na hard disku i sa vremenom pojedu SAV slobodni prostor.Isto kao i aplikacije na smartphonima koje se konstantno azuriraju bez ikakve potrebe dok ne potrose svu memoriju.

    9. 1. 2018,   16:43
  • Haha oni su se brinuli za svoje korisnike i njihove baterije. Yeah right!!! Prije bih rekao da su im usporavali mobitele tako da bi kupci mislili kako im treba novi bolji i da kupe novi. Ovo je čak na razini vw-a i njihovog softvera.

    9. 1. 2018,   15:37
  • To Microsoft radi već 20 godina pa nikom ništa.

    9. 1. 2018,   17:12