Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pokvarila im se jedrilica, šest mjeseci su preživjele na pučini

None Foto: US Navy

Pronađene su 1500 km od japanske obale, a prvo ih je pronašao tajvanski ribarski brod. Preživjele su zahvaljujući pročišćivačima vode i zalihama hrane za godinu dana...

Američka mornarica spasila je dvije žene koje su gotovo pola godine provele na otvorenom moru. Jennifer Appel i Tasha Fuiava pronađene su zajedno sa svoja dva psa.

Kako prenosi CNN, zaplovile su 3. svibnja s Havaja, a krajem istog mjeseca upale su u nevolju kad im se pokvarila jedrilica.

Zbog kvara na jedrilici skrenule su s putanje i naredna dva mjeseca svakodnevno slale pozive upomoć, no njihove signale nitko nije čuo jer su bile daleko od obale i ruta kojima prolaze brodove. Preživjele su zahvaljujući pročišćivačima vode i zalihama hrane za godinu dana, uglavnom riže i tjestenine.

Pronađene su na Pacifiku, oko 1500 km od japanske obale, a prvo ih je pronašao tajvanski ribarski brod koji je zatim kontaktirao obalnu stražu na otoku Guamu u Tihom oceanu. Straža je poslala koordinate havajskom Spasilačkom i Koordinacijskom centru i japanskom Centru za koordinaciju. Spasio ih je brod američke mornarice USS Ashland.

- Zahvalne smo svima na pomoći i našoj mornarici koja služi svojoj zemlji. Spasili su nam živote. Osjećale smo se sretno i ponosno kad smo vidjele mornaricu na horizontu, rekla je Jennifer.

Komentari (54)
  • Čekale su 6 mjeseci presudu horvatinčiću da vide mogu li nastaviti plovidbu morima i oceanima !

    28. 10. 2017,   10:13
  • Nama se pokvarila država pa nekako preživljavamo zadnjih 25 godina

    28. 10. 2017,   09:57
  • Usidrili se na pučini... jao, jao, novinari...

    28. 10. 2017,   10:05