Obavijesti

News

Komentari 13

Pokvarila su im se dva busa, a na kraju ih je dovezao vlak...

Bus nije mogao krenuti iz Zagreba pa su 45 minuta čekali drugi. On se pak pokvario na putu pa su mehaničara čekali deset sati dok su se djeca smrzavala...

VIDEO

Živi kaos. Autobus je pun male djece, a kombi s mehaničarom koji će ga popraviti čekali smo 10 sati, od 2 do 12. Krenuli smo za Lausanneu tek u 15 sati.

Ispričao nam je to u nedjelju putnik iz busa koji je kasnio 45 minuta već u polasku iz Zagreba.

- Autobus nije mogao krenuti, pa smo čekali drugi. Trebali smo krenuti u 16.30 i stići u 8 sati, a stigli smo poslije ponoći. Dok smo čekali popravak na cesti, djeca su se smrzavala vani ili spavala u busu - izvještavao nas je svako malo o problemima te u ponedjeljak u 0.11 sati javio da je u Lausanneu konačno stigao, i to vlakom.

- Trebali smo zadnju etapu proći minibusom, ali stigli smo prekasno. Tog prijevoza više nije bilo, pa smo morali željeznicom - objasnio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Croatia busu neslužbeno su nam rekli da nije sve kako čitatelj tvrdi, no službeni odgovor nije stigao ni nakon više poziva.

- Kad jednom krene na put, prijevoznik je dužan putnike odvesti do odredišta. U slučaju kvara ili problema dužan je to riješiti. No ako se dogodi u inozemstvu i po noći, nemoguće je to brzo riješiti. Putnik se može žaliti prijevozniku, a eventualna odšteta regulirana je EU uredbom i Općim uvjetima prijevoznika - rekao nam je drugi prijevoznik.

'U busu sam bila s curicama, odjednom se počeo dimiti...'
'U busu sam bila s curicama, odjednom se počeo dimiti...'

Mogu li putnici dobiti odštetu i kako prijevoznik treba rješavati ovakve slučajeve, pitali smo Ministarstvo gospodarstva, u čijoj nadležnosti su prava potrošača. Nakon više poziva i molbi da odgovore, rekli su nam da nisu nadležni.

Uredba EU o pravima putnika u autobusnom prijevozu opširno opisuje prava koja putnici imaju ako autobus kasni u polasku. No ta prava nisu baš velika. Ako prijevoznik očekuje da će linijski prijevoz biti otkazan ili kasniti više od 120 minuta, putniku mora ponuditi putovanje pod usporedivim uvjetima bez dodatnih troškova ili mu vratiti novac za kartu. Ako kasni u polasku više od 90 minuta, putnicima mora ponuditi jelo ili piće. Ako putovanja neće biti, i ne ponudi alternativu, treba platiti najviše dva noćenja u vrijednosti do 80 eura. Činjenica da je putnike nahranio i platio im smještaj njima ne uskraćuje pravo da odštetu traže na sudu.

  • Do odštete sudskom tužbom: Nezadovoljni putnici, prema europskoj uredbi, pritužbu trebaju podnijeti prijevozniku u roku od tri mjeseca. Toliki rok ima i prijevoznik da riješi pritužbu. Ako prijevoznik ne želi obeštetiti putnika kojeg nije prevezao na odredište, a prodao mu je kartu, rješenje je sudska tužba.
  • Pritužba se može slati dvije godine: Kasni li zrakoplov na krajnje odredište više od tri sata, putnik ima pravo na kompenzaciju, osim ako je kašnjenje uzrokovano izvandrednim okolnostima, kažu u croatia airlinesu. Zahtjev za odštetu tvrtki mogu predati do dvije godine od datuma putovanja. Pravo na osvježenje imaju ako avion kasni više od dva sata na izravnim letovima dugima do 1500 kilometara.
  • Kasne li dva sata, vrate pola novca: Prava putnika u željezničkom prijevozu regulirana su europskom uredbom koja će se u domaćem prometu primjenjivati tek od 3. prosinca. Na međunarodnim linijama putnik ima pravo na povrat četvrtine novca ako vlak kasni do dva sata ili pola vrijednosti karte ako kasni više. U HŽ-u kažu da prigovor treba podnijeti u roku od 30 dana.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto